Vi var i Bryssel i april och ni kanske har läst mitt inlägg om våra 43 timmar i stan (om inte så gör det). En av upplevelserna vi bokade var en chokladprovning. Belgien ju är känt för sin inhemska och lyxiga choklad så what’s not to like även om jag när vi bokade kände att priset var i lätt överkant. Det fick jag dock bokstavligen äta upp efter tre timmar hos hovleverantörer, Bryssels centrala kvarter och givetvis en session där vi tillverkade våra egna praliner.
Det går tretton chokladprovningar på ett dussin i Bryssel och googlar man så är de trehundra första träffarna antingen sponsrade eller från någon av de stora upplevelsetjänsterna. Jag tänker inte nämna dem vid namn utan rekommenderar er istället att hitta en lokal aktör och boka direkt genom denna, även om de stora mellanhänderna ibland känns som den enklaste vägen.
Mary – den första av två hovleverantörer
Vår tur arrangerandes av Brussels Walking Tours och efter en kvarts försening på grund av strul i tågtrafiken kunde vi tillslut inleda vår chokladprovning, vid östra hörnet av Grand Place och rakt utanför vårt första stopp, Mary.
Mary är en av några få chokladleverantörer till det belgiska hovet. Det ligger i ett alldeles utomordentligt läge på Grand-Place och ska så klart premieras framför grannbutiken, ett stort internationellt märke som vår guide bokstavligen fnös åt. På Mary får vi smaka på två olika praliner vilka verkligen sätter tonen för resten av provningen. Undrar om det här rentav var höjdpunkten av de tiotalet olika mästerverk vi åt under våra tre timmar.
Vi gjorde även ett snabbstopp på lilla BS40 strax norr om torget. Väldigt god choklad, med asiatisk touch om jag förstod det rätt, men det där stoppet kändes lite mer spontant och oplanerat jämfört med de resterande.
Korta stopp vid några av Bryssels kändisar
”Har ni sett Manneken Pis?” frågade guiden hela gruppen. ”Japp!” svarade jag högt innan han ens pratat klart. Då ingen protesterade nämnvärt över att hoppa över trängseln vid den kissande pojken så gick vi istället direkt till det pampiga gamla börshuset följt av en promenad bort till den kissande hunden, Zinneke Pis. Sedan finns ju också Jeanneke Pis, den kissande flickan.
Vi gjorde även ett besök i Halles Saint-Géry, vilket sägs vara hjärtat av Bryssel. Här stod en kyrka så långt tillbaka som 1000-talet och efter lite rivningar och ett totalt förfall efter andra världskriget så är byggnaden idag ett kulturminne. Den hyser både restauranger och utställningshallar och i mitten står en pyramid som var center av det handelstorg som fanns här under 1800-talet.
Nu hade Maria och jag redan sett allt det här på våra promenader tidigare på dagen men nu fick vi också en story bakom platserna. Inte oss emot.
Att göra egna chokladpraliner
Efter en timme hamnade vi i en ”chokladstudio”, en liten lokal där vi satte oss vid ett par större bord. Här kom det in brickor till alla deltagare och lite tillbehör så som russin, strössel, nötter och annat. Ja, plus själva chokladen då. Mörk och tjock. Sedan var det bara att sätta igång och designa egna chokladpraliner. Förutom ingredienserna var det bara fantasin som satte gränserna. Ganska klurigt men också rolig insats. Chokladen som blev över fick vi äta upp om vi så ville (och det ville i alla fall jag).
Medan chokladen stod på expresskylning fick vi se ett par informationsfilmer och vägen från exotiska plantage till tillverkning hos de lokala aktörerna. Sedan togs våra praliner fram igen, stelnade och klara varpå vi packade ihop dem och tog med dem hem. Helt klart värt att lägga lite extra tid och pengar på om man nu ska boka en chokladprovning i Bryssel.
De två sista chokladstoppen
Efter vår egna ambitiösa men högst medelmåttiga försök till chokladskapelser återstod två besök hos proffstillverkare. Atelier var först ut av dessa, beläget precis vid Église Sainte-Catherine och tunnelbanan med samma namn. Vi hinner provsmaka par bitar även här och få än mer fakta om den riktiga chokladens historia, tillverkning och roll innan vi går vidare mot vårt sista stopp.
Herman van Dender är vårt sista stopp, precis mellan börshuset och Grand-Place. Här träffar vi på en svensk tjej som jobbar i butiken och växlar några ord medan vi blickar ut över havet av chokladskapelser i den trånga butiken. Man kan säga att vi avslutade som vi började, med en hovleverantör.
Efter tre timmar är turen slut. Vår guide tackar för sig och med vår egentillverkade choklad i väskan känner vi oss väldigt nöjda. Vi inser också att det är väldigt lätt att bli kräsen efter rundvandringar som de här. Och ja, jag har lite ändrat uppfattning om prislappen trots allt.
Nu var då bara frågan – orkar vi äta middag efter det här eller ska vi sonika nöja oss med choklad hela dagen?
5 tips innan du bokar chokladprovning i Bryssel
- BUDGET. Det finns en uppsjö av varianter på chokladprovningar i Bryssel och de varierar både i pris, längd och vad som ingår i upplevelsen. Vår var långtifrån billigast (eller dyrast) men fortfarande prisvärt med sina fyra olika tillverkare, ett gäng praliner att provsmaka (räknade till tio eller tolv) samt att vi fick tillverka egna chokladskapelser och ta med hem. Bra lösning för 860 SEK per person.
- FÖRHANDSBOKA. Bryssel är en välbesökt stad nästan året runt vad det verkar med köer och mycket folk till de mest kända attraktionerna. Tipset är därför att förhandsboka även chokladprovningen.
- BOKA LOKALT. Det är lätt att hitta en chokladprovning i Bryssel som kan passa och när du väl gjort det – försök att boka direkt hos arrangören istället för de stora världsomfattande sajterna. Då stöttar du de lokala guiderna direkt.
- VAD PASSAR DIG? Vill du bara gå och smaka praliner eller vill du ha en större upplevelse? Läs på innan vad det är du bokar, då är chansen att du blir nöjd betydligt större.
- ÖPPET SINNE. I slutändan handlar chokladprovning handlar om att upptäcka nya smaker framför att moffa fin och dyr choklad ”gratis”. Våga testa något nytt och gå in på chokladprovningen med öppet sinne.
Har du också testat?
Har du varit på chokladprovning i Bryssel eller någon annanstans? Lämna gärna en kommentar och berätta! Kom även ihåg att följa Upplevelsebloggen på Facebook och Instagram, plus Youtube-kanalen så klart.
Kul grej! 🙂
Vi ska till Bryssel på tågluffen i sommar, så nu läste jag ditt förra Bryssel-inlägg också, som jag missat. Ska försöka boka atomen i förväg, verkar lite spännande att gå upp där.
Ja, atomen måste ju bokas om ni ska ha en chans. Meddela gärna om den var värd besväret eller inte. 😉