Ginprovning på Hernö Gin – världens bästa gin sedan 2015

Jag ska väl erkänna att jag inte hade superkoll på Hernö Gin fram till i vintras. Det var då som jag och Lars av en händelse träffades på flyget ner till Stockholm och började prata ihop oss om att ge tillbaka en överraskningresa för våra respektive, som överraskat oss med champagnebaren i Järvsö förra sommaren. Hernö Gin dök upp som förslag och tillsammans sydde vi ihop en liten helg i Härnösand och en ginprovning.

Vi rullade från Östersund på morgonen, kom fram till Härnösand vid lunch följt av en kort runstreak, lunch och sedan taxi ut till Hernö Gin. Vädret? Tja, det stod helt och hållet på vår sida och istället för sedvanlig snö i början på maj hade vi 20°C och blå himmel när vi kom ut till Dala, strax utanför stan.

FAKTA OM GIN | Gin är en destillerad sprit smaksatt med enbär. Den tillverkas främst i England och används mest i drinkar som gin och tonic samt Dry Martini. Namnet gin kommer från det nederländska ordet genever, som i sin tur härstammar från latinets juniperus, namnet på det släkte som enbärsbusken (Juniperus communis) tillhör.

Hernö Gin besökscenter i Dala utanför Härnösand

Det här är Hernö Gin

Väl på plats, först av alla i hela sällskapet faktiskt, stod en iskall G&T och väntade på oss. Eventuellt en av de bättre jag druckit och om det är någonstans man ska få en perfekt gin och tonic så är det väl just på Hernö Gin.

För ja, man baxnar ändå lite när man kliver in i salen där ginprovningen ska äga rum. Väggen med priser, pokaler, diplom och medaljer är full och sedan 2015 har man varje år i ena eller andra kategorin kammat hem pris som världens bästa gin.

Hernö Gin startades 2011 av Jon Hillgren där Dala, en mil utanför Härnösand, blev platsen där han slog sig ner och började klura på hur en gin i världsklass skulle kunna smaka.

Idag producerar man flera sorters gin på ekologiska ingredienser och man gör det i de handhamrade kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne, döpta som hyllningar till gårdens första kvinna, svärmor och mamma (i den ordningen). Provningar arrangeras både för större sällskap och mindre. I vårt fall, typ 70 pers, var vi i lätt överkant då de vanligtvis inte tar in mer än fyrtio-femtio. De samarbetar också med lokala aktörer och för vår del samsades vi med en busslast från hotellet vid Höga Kusten-bron.

HITTAGoogle Maps

Storytelling och 5 olika sorters gin

Själva ginprovningen inleds med en trekvarts storytelling. Vi får höra historien bakom Hernö Gin, hur Jon gick från tanke till handling, varför Dala blev platsen, utvecklingen av deras första ginsort, hur första batchen på 2000 flaskor sålde slut snabbare än man kan säga ”Skål!” på härnösandsmål och om världsmästerskap med medaljregn.

Sedan var det dags att smaka på skapelserna. På bordet hade vi fem glas med cirka två centiliter gin av varje. Inga sorter stod utskrivna utan nu var det upp till oss att dofta, smaka och leta karaktär baserat på vad vi precis fått beskrivet för oss.

Det folk många gånger säger är att alla gin smakar likadant! Smakade första glaset och andra glaset lika?” frågade vår värd när vi smuttat i oss de två första sorterna. Ett unisont ”NEJ!” ekade bland medaljer och ginpannor innan vi gick vidare för de andra glasen.

Det var först på varv två som glasens olika sorter skulle avslöjas. Gissningarna kring borden gick högt och lågt och för mina egna ganska oprövade ginsmaklökar var det så klart svårt, förutom Navy Strength Gin där alkoholhalten direkt gjorde sig påmind. 57% kanske låter mycket men det här blev faktiskt min egen favorit. Mer om den längre ner.

I ett av glasen fanns det faktiskt en liten rövare. Jag ska faktiskt inte avslöja vad mer än att inte en enda person i hela lokalen satte den.

Så uppstod Navy Strength Gin (57%)

Navy Strength Gin har en alkoholhalt på minst 57% och uppkomsten är minst sagt praktisk och nödvändig. På de gamla brittiska krigsfartygen förvarades gin, rom och krut på samma däck. Om en trätunna med sprit skulle springa läck under exempelvis strid så riskerade krutet att bli blött och obrukbart. Högst obra i en såpass kritisk situation.

På den här tiden fanns det dock inte möjlighet att mäta alkoholhalten i drycker som vi kan göra idag. Istället testade man spriten på land innan den fördes ombord. Man blandade sonika gin med krut och tände på. Om massan antändes var det ett säkert kort, ginleverantören gick betalt och alkoholen kunde föras ombord.

Nyckeln? Alkoholhalt på minst 57,15%. All dryck med lägre alkoholhalt gjorde krutet obrukbart.

Idag säger man att Navy Strength Gin ger en något djupare och fylligare smak på drinkarna den tillsätts i. Definitivt en sort jag ska köpa nästa gång vi behöver gin hem.

Pink Btl Gin – en Hernö Gin-specialare

En annan av sorterna hos Hernö Gin är Pink Btl Gin. Allt gin från Dala är genomskinligt men när rosa ginsorter började trenda för några år sedan insåg man att man kanske borde haka på. Skulle man då frångå konceptet med färglös gin? Så klart inte. Man gjorde helt enkelt flaskan rosa och döpte modellen till ”Pink Btl Gin”.

Mersmak!

Ett par timmar efter att vi satt oss till bords var ginprovningen slut. Vi tog en sväng i butiken innan vår bokade taxi hämtade upp oss för resan in till Härnösand och middag på byn. En väldigt trevlig provning och lärde mig mer om gin och gav mig lite mersmak både både som sällskapsdryck och drinkingrediens. För mer inspiration, ta en sväng in på deras sajt och om inte annat boka en provning.

TIPS | Om ni ska flyga med SAS kan ni beställa en G&T med Hernö Gin.

Ginprovning på Hernö Gin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.