Tännforsen och vårflod i Sveriges största vattenfall

Efter vinterns (o)rimligt stora mängder snö är det nu i maj vattenmassor utav bara helvete som ska ner från fjällen (och andra platser). För några veckor sedan kollade vi in Andersjöåfallet i Tänndalen innan snön ens försvunnit och i fredags tog vi en after work vid Sveriges största vattenfall. Och jodå, Tännforsen i maj bjöd på vatten. Massa vatten.

Det är jäkligt lyxigt att ha en sån upplevelse bara tretton mil bort. En och en halv timmes bilresa från Östersund. Då fungerar det att göra som vi gjorde i fredags. Med nästan obefintligt väder ute kittade vi ihop våra jobbdatorer framåt 17-ish och stack iväg mot Åre, med lite thaimat i packningen.

För oss nästan lite ovant att åka åt det här hållet. Nu när vi har lägenheten i Funäsdalen springer vi inte direkt ner just de här trakterna av länet. Förra året blev det nog bara en gång, när vi vandrade Silverfallet vid Storsnasen, så det blev några ”Åfan!”-upplevelser längs vår miniroadtrip mot västra Jämtland i fredags. Som den där nya cykelvägen som byggts längs E14 utanför Åre. Vi tror i alla fall inte att den fanns där förra året.

Sveriges största vattenfall

Yes, Tännforsen anses vara Sveriges största vattenfall. 38 meter högt och 60 meter brett är det en del av Indalsälven som flyttar vatten från fjällvärlden hela vägen ut till Östersjön. Längs vägen ligger kända platser som Ristafallet, Storsjön och Dödafallet innan älven flyter ut vid Timrå.

För den som sett nya filmatiseringen av Ronja Rövardotter på Netflix kan jag avslöja att Tännforsen står som inspelningsplats för några av scenerna (till skillnad från originalet från 1984). Vill ni ha fler tips på inspelningsplatser? Då ska ni läsa min stora guide om Ronja.

Tännforsen - vårflod i Sveriges största vattenfall

Hitta till Tännforsen

Tännforsen ligger drygt två mils bilresa väster ut från Åre. Följ E14 genom Duved och precis efter bron över Indalsälven, i Staa, är vattenfallet skyltat åt höger. Längs vägen ligger även Åre Golfklubb, för oss som är lagda åt det hållet. Vi spelade där för några år sedan, bra grej.

Parkering, ställplatser och café vid Tännforsen

Väl vid Tännforsens turiststation parkerade vi bilen. Håll utkik här för det betalparkering via EasyPark. 40 spänn i timmen. För husbilar finns det nio ställplatser med elektricitet och tillgång till servicehus med toa och dusch. De här platserna behöver inte förhandsbokas och betalas med samma parkeringsapp (och därmed betalkort). Glöm dock att campa, det här området har lite restriktioner eftersom det är ett naturreservat.

Cafét då? Det är öppet från mitten av maj till sista dagarna av september från klockan 10 fram tills det att det är folktomt.

Promenera till vattenfallet

Efter att vi preppat appen för en timmes vistelse tog vi promenaden ner mot fallet. Det finns lite olika vägar att gå, inklusive en rundslinga om man vill ha variation. Som kortast är det 150 meter från turiststationen men det går att skrapa ihop en kilometer om man vill. Tar man leden till vänster så kommer man ner hundra meter uppströms vilket gör att man då kan följa vattenmassorna ner mot stupet.

Det är stora och breda grusvägar vilket verkligen underlättar tillgängligheten om man har rullstolar, barnvagnar eller rent allmänt behöver lite bättre underlag för att ta sig fram.

Vandringsled till Tännforsen

Vårfloden!

Nog för att Maria och jag redan innan sett bilder från årets vårflod men alltså… jag tror aldrig jag sett Tännforsen så mäktig som den här majkvällen. Det fullständigt dånade alldeles nedanför våra fötter där vi satte oss och åt vår medhavda mat.

Här ska det som mest forsa förbi 400 kubikmeter vatten per sekund men eftersom vi inte hade några mätverktyg med oss så var det lite svårt att avgöra och få några exakta siffror. Men ja, säkert. Minst. Kanske mer? Vad vet jag. Mäktigt var det och mäktigt är det.

Så klart ska bryggan vid fallet besökas, där man verkligen får en nära-vattenfall-upplevelse. Även nedanför fallet finns det en liten utsiktsplats dit man når genom en tillgänglig grusväg.

Vi blev sittandes på en av bänkarna här lite längre än tänkt. Njutbart och lätt hänt i såna här miljöer, plus att jag luftade drönaren en sväng. Tännforsen är mäktig även från femtio-hundra meters höjd. Oväntat. Eller inte.

Tännforsen året runt

Tännforsen ska upplevas. Helt klart. Tid på året spelar nog egentligen ingen större roll. Är man ute efter vattenmassor är maj så klart bäst, möjligtvis juni också. Är det färgprakten man jagar så är september och oktober mest rimligt. Vintern också? Så klart. Frusna vattenfall är i och för sig något tystare än vårflodens motsvarighet men att se ismassorna är en upplevelse i sig.

Året runt-destination med andra ord. Eller kanske mer Åre(t) runt?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.