Fotbollssommar och 7 noteringar från EM-starten

I fredags drog fotbolls-EM igång och Tyskland står, om ni inte helt sovit under en sten vill säga, som värd för årets upplaga. Ett av mina favoritländer arrangerar alltså en turnéring i min favoritsport (mer eller mindre, vi har ett litet komplicerat förhållande jag och fotbollen sedan några år tillbaka) och den här veckan inleder jag med några spaningar jag gjort efter helgens inledande matcher.

Let’s.

#1. Att köpa sig fri

Den ena av kanalerna som sänder är (i princip) fri från reklam och den andra not so much. Det tog TV4 ungefär en reklampaus innan jag började fingra på betalkortet för att uppgradera mitt fram tills dess fria programpaket. De vet ju vad de gör, onekligen, och då hade invigningsmatchen inte ens börjat. Ytterligare en reklampaus senare var jag i och för sig fyrahundra kronor fattigare men jag var också befriad från massa massa reklam-TV. Det får nog vara värt det.

#2. The perfect line-up

Ja, det är alltså SVT och TV4 som delar på sändningarna även den här gången. Efter helgens sändningar har jag den perfekta mixen som jag önskar att jag kunde få pussla ihop.

STUDION. SVT, tack och ja tack. De vinner på rutinerade Pops som ankare där Nannskog och Jonas Eriksson fyller rutan med rimlig dos karisma, utan att bli för mycket.

KOMMENTATORERNA. TV4:s lag Granqvist & Fjellström är en overkligt bra matchkombination. Granqvist kan uppfattas som väldigt pratig men han har i mitt tycke en förmåga att säga rätt saker vid rätt tillfällen. Jens Fjellströms sansade ton inger en sån där trygghet som man kan lyssna på ungefär hur länge som helst. SVT bjuder förvisso på genuina Hanna Marklund i kommentatorsbåset och ja, jag gillar henne, men TV4 går på knock.

Bilden här under har inget alls med EM att göra. Möjligtvis att det är ett fotbollsfoto då, som min bror fångade i en helt onödig 2-1-torsk borta mot Krokom-Dvärsätt i Jämtlands division 4 för tolv år sedan. Ja, det är jag själv som gör en oerhört komplex sidledspassning iklädd en jätteblå jättestor Ås-tröja.

Tänk om Granqvist/Fjellström hade kommenterat den där bataljen, vilken grej ändå. Och om Glenn Strömberg kommenterat hade den här helt ofarliga sidledspassningen definitivt genererat ett ”Ouuuäääää!” som om jag avgjort en VM-final

Dryden i Ås IF-tröjan

#3. Stryktipset lever

Jag kastade in en snabb 144-raders på Stryktipset i lördags där ett par av EM-matcherna var med på kupongen (plus lite division 1 med Trollhättan och Qviding samt brasilianska Série A). Tio rätt skrapade jag ihop och blev 17 miljoner kronor rikare. Det blir nog till att lämna in en rad till på lördag nu när jag fick lite vinnarkänsla igen. För den som fortsatt är helt ointresserad av EM men vill spela på annat finns svenska casino bonusar för lite extra spänning och underhållning.

#4. Allt är inte ”Oouuuääääää!!!”

Ja. Jag var inne på det förut. Glenn Strömberg måste på allvar sluta med sina tröttsamma ”Oooouuääää!!!” så fort bollen når offensiv planhalva och det görs en passning i sidled. Det var en rolig grej för tio år sedan när det hände ett par gånger per stormatch i Premier League, i en på riktigt farlig situation. Inte i varje halvdant anfall i varje match 38 veckor per säsong.

#5. Lätta ankaret, TV4

Alltså, Pär Lernström är säkert bra på mycket men något ankare i en fotbollsstudio är han inte (än). Ja, jo det är första turnéringen han kör och det finns mycket att lära. Men… alltså… ingen karisma, ingen energi och även om han besitter gedigna fotbollskunskaper (får vi anta, inget jag märkte av under helgen) så är det inte direkt att han har briljerat med dem. Det gjorde inte heller David Sundin (!) som ramlade in i studion efter Englands vinst över Serbien och pratade om… Bäst i test. Kom igen. Fantastiska Frida Nordstrand klev in och räddade upp situationen igår måndag, herregud vilket fullblodsproffs hon är!

#6. Sommar och fotboll

Ja men på riktigt – är det inte så djävulskt härligt med fotbollsturnéring och sommar? Man har ju längtat sen förra årets fotbollsfest!

#7. Matchtröjan åkte fram (igen)

Vilket år är det din tyska matchtröja är från?” frågade Cyster i fredags när Tyskland krossade Skottland i premiärmatchen. Rätt svar? Västtysklands från VM 1990, den som de vann VM-guld med (och där jag själv kunde varenda spelares födelsedatum mer eller mindre utantill). Tröjan? Den ligger lättillgänglig i byrålådan och åker fram lagom till varje turnéring. Den passar (typ) än. Det gjorde väl kanske inte Ås-tröjan på mig. Ett par-fem storlekar för stor va?

Det var mina spaningar. Vilka är era?

  • Taggat med
  • EM

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.