Lämna dricks på restaurangen – hur ska man tänka?

Pizzahaket i Neapel, champagnebaren på Manhattan eller mAx i Örnsköldsvik på en lokal roadtrip. Att lämna dricks på restaurang är något av en djungel, oavsett det är i Sverige eller utomlands. Överallt känns det som det är olika bud. Ibland känner man sig snål. Ibland överjävligt givmild. Lägg där till att vi har en kock här hemma i hushållet, vilket i sig ger saken ännu en dimension.

Men vad lämnar man då? 10 procent? 20? Ingen alls? Välja det som föreslås på kortterminalen? Vid utomordentligt bra service? Om servicen suger? Snabbmatställe? Självbetjäning? Fine dining? Champagnebar? Resonemangen varierar och efter ett dricksmisstag på en restaurang i Stockholm nyligen bestämde jag mig för att gå till botten med det här och sonika sätta ihop en egen liten lista kring hur vi tänker när vi är ute och reser.

Men först. Vad var det för dricksmisstag jag gjorde nyligen? Jo…

När ska man lämna dricks på en restaurang?
Ja, vi lämnade dricks på fina Buddakan, Manhattan.

Förlåt – jag råkade lämna dricks

Häromsistens lyckades en vän och jag vara i huvudstaden samtidigt. Vi synkade ihop en liten afterwork och stack till Belgobaren i centrala stan. Jodå, vi hade det jäkla trevligt och brände lätt av tre timmar med prat, mat och lite öl. När vi skulle betala råkade jag runda av beloppet till närmaste hundralapp, utan att reflektera över upplevelsen som helhet. Faktum var nämligen att de under middagen lyckades glömma bort vår beställning av varsin öl. På en ölbar.

Pinsamt? Ja lite, fast mest för mig tror jag. Det var nästan så att jag ville gå tillbaka och be om ursäkt för att de fick ett påslag på tio procent. Jag menar, om jag befinner mig på en ölbar och beställer en öl så ska det ju faktiskt inte behövas en påminnelse efter en kvart.

Det var likadant i Bryssel i våras. Vi gick in på Café Leffe, alltså ölmärket Leffes egna bar i centrala stan. Vi satte oss vid ett bord mitt i lokalen. Maria beställde en drink. Jag beställde en öl. En Leffe så klart.

Drinken? Den kom in på ett par minuter. Ölen? Den glömdes bort. Nivån på dricks? Noll så klart. ”You had one job…

Öl och Aperol Spritz

Ska man lämna dricks i Sverige?

Som huvudregel brukar jag inte lämna dricks på hemmaplan, om det inte är något alldeles extraordinärt (alternativt vid hjärnfrys som i exemplet ovan). Jag kan runda av till jämn hundring om det inte skenar fullständigt men då känns det å andra sidan bara löjligt om notan landar på 793 spänn och jag ska avrunda till åttahundra.

Personligen gillar jag sansad service där man som kund blir uppmärksammad utan att för den delen bli nedsprungen. Och givetvis i kombination med matupplevelse över förväntningarna. Då kan jag lätt kasta på tio procent.

Uppmanar jag då till att inte lämna dricks i Sverige? Både ja och nej. Bra service ska premieras men allt från ”enligt förväntan” och under betalas enligt beloppet som efterfrågas.

Hur ska man lämna dricks utomlands?

Efter att ha gått igenom några listor på dricksförslag så kan jag konstatera att spannet är från 5-15%, beroende på land. Men ja, det är ett aber med att lämna dricks utomlands, där man mer eller mindre förväntas lämna minst 10% oavsett man är nöjd eller inte.

Under en resa i USA fick jag tipset att mutliplicera skatten med två och då få fram hur mycket dricks som var rimligt. Det landar kring 18-20%, vilket i mina ögon är ganska högt. Det blir ju också ganska konstigt beroende på vilken typ av restaurang man är på eller vad man har tagit in på bordet. En fullskalig middag för två kräver ju en helt annan insats av personalen jämfört med att servera två glas Taittinger på en champagnebar. Ändå kan dricksen till bubblet landa på flera hundra kronor. Helt orimligt om ni frågar mig.

När ska man inte lämna dricks?

För mig finns det några big no-no när det kommer till dricks, såväl i Sverige som utomlands. Alldeles för snackig personal ger jag inte mycket för. Jag menar, kommer jag in på en restaurang så vill jag inte ha bilförsäljartugg och överambitiösa leenden. Likadant med enkla beställningar som tar för lång tid, då nallas det direkt på drickskontot. En öl på en ölbar ska inte ta en kvart, för att återknyta till mitt första exempel.

När restauranger vill ha dricks på förhand ger jag också noll procent av ren princip, precis som vid gör-det-själv-beställningar som när man läst in menyn på en QR-kod eller beställt i en app. Kass mat går ju så klart också bort men det hade ni nog redan räknat ut.

Ibland ingår dricksen

Ibland kan det vara så att dricksen är inkluderad i notan. Det framgår som regel av menyn så ta ett extra öga på den.

Min checklista för att lämna dricks

Hur tänker jag då när jag lämnar dricks? Det varierar lite beroende på om jag är i Sverige eller utomlands. Här är en liten checklista.

🇸🇪 ✅ Genuin och bra service
🇸🇪 ✅ När personalen har koll (på allt)
🇸🇪 ✅ Matupplevelse över förväntan
🇸🇪 ✅ Belopp kan avrundas uppåt
🌎 ✅ Oftast utomlands
🌎 ✅ Råkar ha småmynt över
🌎 ✅ Kolla upp landet innan!

Min checklista för att inte lämna dricks

🇸🇪🚫 Skandinavien
🇸🇪🚫 Snackig och säljig personal
🌎🚫 Förifyllt på kortterminalen
🌎🚫 Dricks på förhand
🌎🚫 Snabbmatställen
🌎🚫 Gör-det-själv-beställningar

Mahanakhon takbar och restaurang

Dricks i olika länder

Det finns mängder av olika listor för dricks på nätet. Utifrån några av dessa har jag sammanställt lista med länder som vi svenskar gärna reser till. Som ni ser så är det vanligaste kring tio procent (inklusive Sverige!) men ett land sticker ut. Och ja, det har vi ju redan varit inne på i det här inlägget.

Land
Australien10%
Belgien10%
Costa RicaIngen
DanmarkIngen
Förenade ArabemiratenIngen
Island10%
Italien10-15%
JapanIngen
Kanada10%
Kroatien10%
Nya ZeelandIngen
SchweizRunda uppåt
SingaporeIngen
Sverige10%
Tanzania10%
Thailand10%
TurkietRunda uppåt
Tyskland5-10%
USA15-20%
Österrike5%

När lämnar ni dricks?

Så, hur gör ni när ni är ute på restaurang? Skiljer ni på Sverige och utomlands, olika typer av restauranger och dricksar ni även andra serviceyrken (om ni nu dricksar alls)? Berätta gärna och guida oss genom djungeln!

6 KOMMENTARER

 1. Bra inlägg. Alltid så svårt utan usa dock där det bara är att bita i det sura oavsett service nivåer. Men jag håller med Sverige sällan dricks från mig. Fattigare länder är jag väldigt generös, ser det som min form av välgörenhet OM det är en lokal restaurang. Annars runda uppåt eller 10% som standard.

 2. Kul inlägg! För säg 10 år sedan dricksade jag nästan alltid oavsett servicenivå, men idag är jag betydligt mer svårflörtad. På ölhak om jag bara dricker öl dricksar jag inte. Utomlands 5-10% beroende på land och upplevelse. I min fattiga ungdom fick jag skäll några gånger i New york, så där var det bara att dricksa enligt deras standard.

  I Sverige dricksar jag aldrig om servicen är som man kan förvänta sig plus inget extra. Ej heller om de strular eller tar för lång tid på sig. Däremot om maten är över förväntan, jag känner mig omhändertagen utan att personalen är för på, då kan jag vara ganska generös.

  • Låter som att vi har en samsyn. Jag har blivit lite mer generös på senare år men blir sur när man påtvingas dricksen när man inte ens fått chansen att avgöra vare sig servicenivå eller kvalitet. Och instämmer helt om Sverige.

 3. Åh, det är så svårt och tack för inlägget så jag inte känner ensam med att inte tycka att detta är självklart.
  På samma dag i NY blev jag både översvallande tackad (funderar ännu på om jag räknat fel och råkat lämna 100 istället för 10 dollar…) och utskälld och inte ivägsläppt från restaurangen. Kommer dock inte ihåg hur många procent vi lämnade på det andra stället…
  I Norden lämnar jag sällan/aldrig dricks. Vettiga löner med pension och sjukförsäkring är bättre än drickssystem tänker jag.

  • Kul att du gillar men låter ju oändligt drygt med att ha lämnat tusen spänn i dricks (om det nu inte var så att du käkade för sju-åtta–tio papp vill säga). 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.