Söndagsutflykt (på en lördag) med osteria och glassbar

Jag skulle ljuga om jag sa att jag hänger nere i sydöstra Jämtland onödigt ofta. I min allra tidigaste Östersunds-karriär jobbade jag i och för sig i Bräcke i några år fast efter att den epoken avslutades har det mest varit en genomfartsled längs E14 på väg mot östkusten.

Fast okej. Forsaleden har vi besökt ett par gånger men nej, inte så mycket mer.

Har man då en ledig dag och får frågan om att hänga med på en liten kulinarisk roadtrip så tackar man ju så klart ja till det, oavsett det är till fjällen, storstan – eller östra Jämtland. Tillsammans med ett par vänner rullade vi därför i väg på en riktig söndagsutflykt fast på en lördag. Mot en osteria följt av en av Sveriges bästa glassbarer.

Osterian av Jemtland

Efter att ha gått en ostutbildning på Eldrimner 2009 bestämde sig Ingela för att satsa helhjärtat. På ost alltså. Via Tivars Gård utanför Östersund och Eldrimners lokaler i Ås norr om stan äger hon nu Smååkrans gård ett par mil utanför Bräcke sedan årsskiftet 2023/24. Här produceras det ost för glatta livet och bland sorterna hittar man Qloumi (grillost av halloumikaraktär), Osterians Jämte (semihård källarlagrad ost, ystad på pastöriserad komjölk), färkostar av olika slag och en riktigt jävla god mese.

Vi gick all in på ostbuffén och även om det var något kylslagna vindar som drog in från Hungsjön så passade vi på att sitta ute. Självplock bland alla ostar plus tunnbröd, kex och en riktigt god saft. Just det, en fantastiskt fin nässelpesto hade de också, plus den där efterrätten beståendes av vaniljricotta på rullrån (vilken blev min favorit).

De där små getterna som huserade på tomten bredvid charmade ju också livet ur oss där de kom skuttandes över gräsmattan och ägnade sig åt att klättra på ägarnas rygg. Efter någon timme kände vi oss klara och rullade mot metropolen i kommunen (Bräcke alltså).

HITTAGoogle MapsSajt

Sveriges bästa glassbar (?)

Fakta: några av Sveriges bästa glassar kan man avnjuta i Bräcke. Då menar jag inte att nåt spån på ICA köpt in GB-glassar från Bulgarien utan att byns nu mera klassiska glassbar producerar egna glassar som vunnit priser långt utanför Jämtland. Vi har stannat till här några gånger (på genomfart så klart) och i lördags passade vi på igen. Läget precis längs E14 kan man ju tycka olika om. Det är lika osexigt som glassarna är goda.

Själv tog jag två kulor. ”Fredagsdrink” (gin, citron och viol) och varianten med brynt smör, mandel och bourbon. Rullar ni fram på E14 i någon av riktningarna, stanna till här och ät. Det är värt besväret. Eller alltså, det är inte ens något besvär.

Så enkelt kan det ibland vara att dra på en söndagsutflykt. På en lördag.

HITTAGoogle Maps | Instagram

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.