15 saker vi lärde oss om och i Banff National Park

Äntligen, jag säger ÄNTLIGEN, fick vi komma till den del av Kanada som vi haft på span i flera år. Det var inte riktigt planerat att hända just den här sommaren men när möjligheterna dök upp (det vill säga rätt flygbiljetter till rätt platser) så tog vi dem. Banff National Park med sin natur och alla dess möjligheter har lockat oss i flera år.

Nu stod vi plötsligt här med vår husbil på Tunnel Mountain Village Campground och blickade ut mot Mount Rundle och golfbanan åt ena hållet och Cascade Mountain åt det andra. Mäktigt så klockorna nästan stannade. Det gjorde de inte, men vi önskade.

Det finns ett och annat som vi tar med oss från våra dagar i Banff. Både sånt som vi delvis hade koll på innan plus saker vi lärde oss längs vägen och som jag nu tänkte dela med mig av här.

Har ni fler tips eller annat om Banff med nationalparken? Lämna gärna en kommentar längst ner och berätta!

#1. Turistort längs motorvägen

Trots att orten Banff ligger mitt i Canadian Rockies så är det bred och fin motorväg hela vägen från Calgary. Motorvägen fortsätter sedan ytterligare nio mil åt nordväst och en bit in i British Columbia. Samtidigt som det förenklar möjligheterna att ganska snabbt ta sig hit så förtar det ju också känslan av en genuin liten fjällort. Det blir lite som Åre, minus motorvägen då, och det är i min värld ingen komplimang.

Med det följer ju så klart alla tänkbara möjligheter till en bekväm vistelse (så länge ekonomin tillåter, mer om det senare). Allt som man kan tänkas behöva finns ju rimligen här.

Men okej, precis som med Åre så är det ju inte själva byn man är här för utan för allt det som naturen runtomkring erbjuder. Och det mina damer, herrar och eventuellt övriga, är världsklass.

Gata i Banff

#2. Tomt på svenskar

Inte någon gång under våra dagar i Banff (eller Calgary, Vancouver, Seattle och Istanbul heller för den delen) hörde vi en enda svensktalande person. Inte en enda.

#3. Tomt på björnar (för oss i alla fall)

Förutsättningarna borde vara goda men nej, inte en enda levande björn fick vi se. Längs vandringen upp till Larch Valley vid Moraine Lake pratade vi med några vandrare som bara en kort stund före oss hade sett Mamma Grizzly med två ungar några hundra meter upp längs leden. De höll sig dock utom synhåll för oss men vi tror att det var på fältet på bilden här under som de knallat omkring på en stund tidigare.

Larch Valley Trail vid Moraine Lake

#4. Boka, boka, boka!

Banff är en fullfjädrad turistort och under högsäsong är det förhandsbokningar som gäller (av typ allt från hotell till bussar och aktiviteter), alternativ att ha lite flyt och flexibilitet längs vägen. Vi hade alla tre delarna.

Eftersom vi bokade vår Kanadaresa i april så låg ju vi steget efter redan där när det kommer till campingplatser, vilket vi snart fick erfara. Efter tips från en Vanlife in Canada-grupp på Facebook lyckades vi lägga vantarna på fyra nätter på Tunnel Mountain några kilometer utanför Banff. Men ja, det var efter både svett och frustration.

Ska man besöka de mest kända upplevelserna kan även dessa vara bra att förhandsboka om det är högsäsong. Lake Louise och Moraine Lake är superpopulära så vill ni dit så se till att boka detta på förhand. Vi höll på att missa dem just på grund av slutsålt men lyckades med väldigt liten marginal få tag på bussbiljetter.

Fullt med folk vid Lake Louise

#5. Använd Park & Ride

Det smidigaste (och billigaste) sättet att uppleva vissa platser är genom Park & Ride. Då tar man sitt eget fordon till utvalda parkeringsplatser och därifrån åker man sedan ”lokaltrafik” resten av biten. Ska man till Lake Louise och Moraine Lake kör man till Lake Louise skidanläggning, parkerar där och hoppar på bussen som kör upp till sjöarna (och den måste bokas på förhand). Till Lake Louise går det förvisso ta egen bil (rekommenderas inte) men till Moraine Lake körs enbart arrangerade bussar.

#6. Roam – smidig lokaltrafik

Roam heter lokalbussarna som utgår från Banff. Det finns flera linjer, både lokala inom stan och de som går till vandringsleder som Johnston Canyon, Lake Louise med flera. Vi tog den här bussen ett par gånger från campingen ner på byn. Det var då gratis att åka ner på byn men kostade CAD 2 att åka tillbaka. Helt klart överkomligt för att slippa jaga parkeringsplats för husbilen, eller om man ville ta ett glas på någon av krogarna.

#7. Husbil och camping

De stora campingplatserna i området bokas genom Parks Canada och bokningarna för sommarsäsongen öppnar i januari. Campingen vi bodde på heter Tunnel Mountain, efter berget i byn, och ligger ett par kilometer väster om samhället. Här finns det stugor, tältplatser och ställplatser för husbilar med olika nivåer av service.

Två platser stod vi på under våra fyra nätter här. Den ena platsen, med enbart el, gick lös på 310 SEK per natt (vi bodde tre nätter) medan den fullservade platsen med både el, vatten och avlopp kostade 412 SEK per natt.

#8. Använd turistinformationen

Internet är en bra källa till information. Broschyrer lika så. Vi klampade ändå in på turistinformationen mitt i Banff för att ställa några mer eller mindre smarta frågor. De var kalasbra vilket ledde till en rad tips som vi nyttjade vid flera tillfällen i området. Inga frågor är för dumma så är man osäker så går man dit.

Jag kan tänka mig att många bär på en prestige att klara allt själva (ja, jag inkluderar mig själv där), hitta guldkornen på egen hand och agera som om de vore locals men alltså… vi är ju alla turister så använd turistbyrån. Det värsta som kan hända är att man lär sig något nytt.

#9. Magnifik natur (både i och utanför Banff)

Banff är vackert, både i och utanför stan. Även om det är full kommers i tätorten med shoppingstråk med märkesbutiker och dyra hotell så är det snyggt ordnat och vackert byggt. Bow River flyter rakt igenom och vattenfallet Bow Falls nedanför lyxhotellet Fairmont Springs är en häftig upplevelse.

Bergen inte bara omger Banff, de är mitt i stan. Höga är de också. Runtomkring finns det flera toppar som når över 3000 meter, varav det går vandringsleder upp på, eller runtomkring, mer eller mindre allihop. Vi var här i tre heldagar och hann med massor av fina upplevelser men vi hade utan större problem kunnat tiodubbla vistelsens längd. Minst.

Bow Falls i Banff

#10. Bortanför turiststråken

Lake Louise, Moraine Lake, Johnston Canyon, Lake Minnewanka, gondolen i Banff och trängseln nere i stan. Ja, rör man sig kring de här platserna så är man inte ensam. Den som söker egentid bör lyfta blicken en aning men det krävs å andra sidan inga monsterinsatser för att få vara lite själv. Vandringsleder finns det GOTT om!

Några exempel? Okej!

Lower och Upper Falls i Johnston Canyon var smockfulla med folk men fortsatte man leden till Ink Pots, en liten extrainsats på tre kilometer och ett par hundra höjdmeter enkel väg, så var det betydligt lugnare och väldigt fint. Moraine Lake lika så där vi gjorde en vandring upp till Larch Valley och Minnestimma Lake. Vi mötte förvisso 30-40 vandrare på tre-fyra kilometer men uppe vid bergspasset och sjön fick vi sitta nästan helt själva. Bourgeau Lake som vi gjorde vår sista dag i Banff ska vi inte ens prata om. Under vår femtimmarsvandring träffade vi på drygt tjugo personer.

Med det sagt – det går att hitta egentid i nationalparken om man är beredd att lägga in en extra växel. Och tro mig – det är värt det. Alla dagar.

En jättefin bild på oss vid Bourgeau Lake

#11. Vandring och utrustning

Ska du bara röra dig vid stränderna av Lake Louise och Moraine Lake? Ja, då kan du komma i långklänning och högklackat, alternativt i frack och lågskor. På riktigt. Bussarna stannar hundra meter från sjöarna.

På våra något längre dagsturer hade vi en ryggsäck med fika, frukt, vatten och kaffe. Björnspray hade vi också packat ner och den fingrade jag på vid ett par tillfällen upp till Bourgeau Lake. I övrigt hade vi träningskläder, löparskor och varsin regnjacka. Det klarar man sig långt på, även om man ska ut på längre leder och högre höjder. Ska man däremot göra toppbestigningar så bör man överväga riktiga vandringskängor.

Annars är det ju som vanligt i ”fjällen” – vädret kan svänga ganska snabbt. Förstärkningsplagg är därför kalas att ha med sig.

#12. Världsklass kostar

Som vi redan konstaterat är Banff en turistort i världsklass. Det betyder också priser i världsklass, åtminstone om man tittar på hotell. Det var också en av anledningarna till att vi i slutänden valde att köra husbil i Kanada. När vi började titta i april låg vandrarhemmen på 2500-3000 SEK per natt. Delade rum, delade toaletter och utan frukost.

Har man en större budget kan man välja och vraka. Fairmont Springs ligger helt sagolikt fint och vill man bo mer centralt finns det mängder med andra hotell. Räkna med… priser.

Matpriserna är också lite därefter. Mjölken i Kanada där däremot rent allmänt dyr så just den är inte specifik för Banff. En liter för över trettio spänn är fullt normalt (och helt onormalt för oss svenskar).

#13. Världens vackraste golfbana?

Banff har varit på min bucketlist länge och ett tag hade jag en riktigt häftig bakgrundsbild på datorn över just stan och Mount Rundle, ett av bergen som dramatiskt reser sig upp mitt i alltihop. Och där nedanför ligger Fairmont Banff Springs Golf Course. En av eftermiddagarna tog vi oss dit för att spana in banan.

Det slutade med att vi gjorde dagens runstreak längs några av hålen på banan och herre vilken hysteriskt vacker omgivning! Bergen är med på varenda hål och när man slår ut på 3:e, ett par 5, så är går man i princip mot en lodrät bergvägg. Ja men dra mig baklänges. Golf i Banff var på tapeten redan innan jag själv satte min fot där och den är det definitivt nu, trots en saftig greenfee på CAD 399 (3100 SEK). När svenska kronan blir lite roligare utomlands så vet ni var ni hittar mig.

Fairmont Springs Banff Golf Course

#14. Fjällväder

Det är varmt i Banff” tänkte vi och öppnade upp vädringsfönstren på max första natten i husbilen. Ja, dagarna var heta men nätterna blir som nätterna brukar bli i fjällen och på 1400 meters höjd – kyliga. Det var inte många gånger vi hade långärmat på oss under vår roadtrip i västra Kanada men det var i på campingen i Banff det hände.

#15. Stället står väl kvar?

Så, blev vi nöjda med våra dagar i Banff? Ja men verkligen! Det finns mycket man skulle kunna göra men med begränsad tid får man anpassa sig och tänka att stället står kvar för framtida återbesök. Vi fick till en perfekt mix av enkla (folkfyllda) platser och några mer unika och ansträngande vandringsupplevelser med otroliga belöningar.

Solnedgång i Banff

En kort sammanfattning

Kort då. Ska ni till Banff under högsäsong? Styr upp era dagar, förhandsboka de mest kända aktiviteterna men lägg för sjutton in extratid för utsvävningar. Varför? Jo, man kommer som regel inte hitta alla guldkorn på förhand utan en hel del ramlar på plats när man väl kommer dit och förstår hur saker och ting fungerar. Då är det skönt med luft i schemat och ni kommer att tacka er själva för det sen.

Ja men lite så här. På tre dagar vandrade vi fyra och en halv mil. Jag skulle säga att 20 procent var sånt vi bestämt oss för på förhand och 80 procent var vandringsleder vi upptäckte på plats. Vi fick en otroligt fin guldkant på vår långhelg i Banff.

Annars då? Tja. Med välkända turistorter kommer prisläget men det går givetvis att fynda. Och även om det är pricy så är det värt det. Banff National Park är nämligen ett av de häftigaste områdena jag besökt. Alla kategorier.

Har du varit i Banff?

4 KOMMENTARER

  1. Kul att höra om sommar versionen. Har varit där på vintern och åkt skidor (längd och alpint). Hade en workation över jul och nyår.

  2. Så kul att höra om er resa!

    Tips: Bra medel mot black flies är a och o! Har aldrig varit med om så stora bölder – gräsliga kräk!

    Vi såg alldeles för många svartbjörnar och på lite för nära håll i BC, men de flesta i mindre nationalparker. I Jasper körde en motorcyklist på en grizzly på 93:an bara veckan innan vi var där. Vi hade inga björnklockor utan såg till att prata och låta lite mer än vanligt bara. (Vi var nog ändå väldigt mycket tystare än de flesta amerikanerna…)

    • Black flies, undrar om det var såna som jagade Maria på framförallt vandringen upp till Ink Pots. Jag var mest förvånad att de inte var sugna på mig för en gångs skull vilket annars är fallet.

      Ja, vi tyckte att många var störiga som gick och bar på högtalare och spelade musik även om vi förstod att det finns en viss poäng för det (men kanske inte i Johnston Canyon med tanke på hur mycket folk det var där).

      Björn ja. Man kanske ska vara lite försiktig med vad man önskar sig där…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.