Absolut Home, storytelling och svensk sprithistoria

Det är ett av världens mest kända märken. Både rent allmänt men självklart också när det kommer till sprittillverkning. Absolut har onekligen satt Åhus och Skåne på kartan och just i Åhus finns sedan augusti 2018 ett showroom för att visa företagets hjärta, själ och historia. Jag har tagit en rundvandring i Absolut Home.

Det kanske mest märkvärdiga av allt med Absolut, ett i sitt sammanhang världsledande företag, är att det tillverkas i Åhus, Skåne, Sverige. Absolut baseras på svenska och framförallt lokala råvaror, som mestadels produceras av skånska bönder. I och omkring Åhus finns allt från fabriker till odlingar. Även de berömda flaskorna, med sigillet, tillverkas i Sverige.

Absolut Home i Åhus

Absolut Home – storytelling i finaste form

Rundturen leddes av guiden Filip, som varit med sedan starten av Absolut Home. Entusiasmen gick inte direkt att ta miste på när han tog sig ann hela företagets berättelse bakom det som idag är Absolut Vodka. Vi fick höra om LO Smith, svenskarnas supande på 1800-talet, bråken med Stockholms Stad, fabriken på Reimersholme och allt annat som (så klart) bygger en bra story kring varumärket Absolut.

Förutom själva villan där utställningen äger rum så fick vi också en snabbtitt på en av fabrikerna i kvarteret. Det var fotoförbud mot själva fabriksgolvet men där fanns också en vägg med klassiska flaskor och ett antal specialflaskor (som Absolut Elyx).

En och en halv timme varade turen och jag skulle hävda att det här var storytelling i sin allra bästa form. Snyggt presenterat med entusiastisk värd, välproducerat material och fantastiskt vackra filmer. Genomtänkt och skickligt kring ett av världens mest kända företag.

Absolut Home - showroom
Absolut Home - showroom
Absolut Vodka
Fabriken i Åhus
Absolut Vodka - olika flaskor

En helt egenblandad Cosmopolitan

Som norra Europas kanske sämste drinkblandare (fråga mina vänner, eller kanske helst mina före detta vänner…) så kom tillslut eldprovet för mig. Och oss. I rundturens näst sista rum var det uppdukat för att blanda varsin Cosmopolitan, eller en Cos-no-politan för de som valde alkoholfritt.

Alltså. Det är lätt att göra rätt när allt är uppdukat och klart, till och med på centilitern i respektive måttglas. Ja, även min egen skapelse smakade utsökt, så där strax innan lunch en härlig lördagsförmiddag.

Hur blandar man en Cosmopolitan då?

Först fyller man glaset med is, för att kyla ner det. Sedan blandar man, i en shaker, ihop Absolut Vodka, Triple Sec (till exempel Cointreau), tranbärs- och limejuice. Ös på med is shakern, stäng kalaset och skaka om i typ 15 sekunder. Lyft på locket och häll upp i ett snyggt glas. Smycka skapelsen med ett litet apelsinskal på glaset och smaka av.

Måtten? Här.

  • 4 cl Absolut Vodka
  • 2 cl triple sec
  • 2 cl limejuice
  • 2 cl tranbärsjuice
  • ett apelsinskal som dekoration
Bloggare tillverkar Cosmopolitan på Absolut Home
Att tillverka en Cosmopolitan
Ingredienser till en Cosmopolitan
En drydiansk Cosmopolitan
Skål!

Vad kostar ett besök i Absolut Home?

Priserna för en rundvandring som den här börjar på 295:- och finns både på svenska och engelska. Väljer man att inkludera alkohol tillkommer en extraslant som betalas i samband med att man gör entré.

I entrén finns också en liten Absolut-shop och även en resturang som serverar lunch. Läs mer om det på Absolut Homes egen webbplats.

Vistelsen gjordes tillsammans med Kristianstads kommun. Åsikter, synpunkter, reflektioner, texter och bilder är som vanligt mina egna. Den alkohol som förtärdes under detta besök var till självkostnadspris och helt valfri. Frågor eller funderingar hänvisas till kommentarsfältet under inlägget.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.