Heldag på Bornholm – vykort, hav och cykelvänligt

Lite som vanligt under roadtripen i södra Sverige dyker det upp ett förslag. Lite från ingenstans. Längs någon av vägarna i Skåne. Där vi funderar på resans nästa steg. Även om den där danska ön funnits på vår karta ett tag så har den ändå känts ganska avlägsen. Dess geografisk position blir lätt omständig för oss från Östersund, där den ligger strax söder om södra Sverige. Men. Rätt som det var så sitter vi med färjebiljetter i mobilen, cykelhyra på agendan och en oplanerat planerad heldag på Bornholm.

Vi lyxar med sovmorgon på mysiga Anno 1793 Sekelgården och tar förmiddagsfärjan över från Ystad till Rønne. Lagom till lunchtid hämtar vi ut elcyklarna alldeles bredvid färjeläget och rullar våra första metrar bort mot Nyker och Klemensker, med Gudhjem på nordöstra Bornholm som halvtidsdestination. 

Färja från Ystad till Bornholm
Öppet hav!

Välskyltat (och ändå missar vi en avfart)

Cykelvägarna är skyltade och med kartan i handen blir det inga problem att ta sig fram. Motvinden känns men elcykeln får jobba och jag petar snabbt in läget för mest draghjälp. Lathet? Inte. snarare att nyttja möjligheten.

Någonstans i Klemensker missar vi förmodligen en skylt och får landsvägscykling i knappt åtta kilometer till Rø, istället för den egentliga cykelleden. Anledningen till att jag tror det är att vi ser den riktiga cykelvägen komma ut just i Rø. Vi fick förvisso en vacker sträcka med långa nedförbackar och sega motlut, så högstaläget på cykeln fick fortsätta att jobba. Dock inte den ultimata cykelvägen men vägrenen var ändå tillräckligt bred att rymma oss själva och biltrafiken. 

Dryden på elcykel
Cykelväg på Bornholm
Klemensker på Bornholm
Väg på Bornholm

26 kilometer och halvtid

Efter Rø blir det nedförsbackar och havet ligger som en blå matta långt där nere, innan det försvinner in i Östersjöns sommardis. Vi cyklar förbi några ungdomar på tandemcykel. Det måste se roligt ut när jag i lugn och ro sittandes trampar förbi dem i den långa uppförsbacken medan de själva sliter som djur för att hålla styrvänlig fart. En av elcykeln alla fördelar, medan motvinden fläktar i ansiktet.

26 kilometer och en och en halv timme efter starten i Rønne stannar vi till på bron ovanför Gudhjem och fångar stunden. Där nere ligger byn med sitt färjeläge, varifrån båtarna till Christiansø, Danmarks ostligaste punkt, utgår.

Vi rullar ner för de trånga gatorna och tar sikte på lunch och den lokala specialrätten Sol over Gudhjem landar på en av tallrikarna. Under täcket av grönsaker döljer sig den rökta sillen. Bakom oss rullar vågorna in och båten från Christiansø blir tydligen dagens sista, på grund av den allt för kraftiga sjögången ute till havs.

LÄS MER | Hyra elcykel på Bornholm

Gudhjem på Bornholm
Gudhjem på Bornholm
Sol over Gudhjem
Båten till Christiansø från Bornholm

Från öppna landskap till täta skogar

En plupp på cykelns batterimätare har försvunnit under den första halvan av vår heldag på Bornholm. En till försvinner tämligen omgående efter att vi maxat i uppförsbackarna ut ur Gudhjem. Fälten breder ut sig havet som kuliss i bakgrunden och värmen är frapperande. Svetten rinner efter alla upp- och nedförsbackar som lite överraskar oss på vägen tillbaka mot Rønne.

Cykelstråken varierar med allt från öppna landskap till täta lövskogar, vars trädkronor hänger lågt över våra huvuden när vi cyklar igenom dem. Ibland undrar vi om vi missat någon cykelskylt men så dyker de upp i nästa korsning. Østerlars och Vestermarie rullas igenom. Upp och ner. Genom skogar och över ängar. Bornholm levererar en natur som jag inte riktigt föreställt mig.

Dryden och en heldag på Bornholm
Bornholms vidder
Cykelväg på Bornholm
Cykelled på Bornholm

60 kilometer under en heldag på Bornholm 

Sextio kilometer och knappt fem timmar efter att vi rullade ut från Rønne är vi tillbaka där allt började. Den sista kilometern går på kullerstenen inne i centrum. Kanske inte det mest gynnsamma underlaget för en öm rumpa mot en hård sadel.

Batterierna på våra cyklar har precis klarat sig in i mål, där sista pluppen blinkat för mig på slutet. Jag gör mitt bästa för att dra ur det helt men lyckas inte riktigt. Mitt eget batteri är också på sluttampen och vi gör det enda rätta – hittar ett café. Ett klassiskt danskt wienerbröd med choklad i mitten, och en rimligt stor mugg kaffe, gör att energidepåerna fylls på. I alla fall för en stund. Solen steker fortfarande. Svetten rinner längs ryggraden. Och jag har ont i röven.

Klockan börjar närma sig återresa. Katamaranen som ska ta oss till Ystad ligger inne och vi står på uppe på däck när båten kastar loss och susar ut på Östersjön. Bakom oss försvinner öns vackra vidder, som vi sådär snabbt och spontant testat på under en heldag på Bornholm. Jag kan rekommendera det till alla som är i närheten. Jag kan göra om det själv.

Det behöver inte vara svårare än att bara komma på idén och genomföra den.

Att hyra elcykel på Bornholm
60 km cykel på Bornholm
Wienerbröd med choklad i mitten
Hejdå Bornholm
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.