Resa till Berchtesgaden med tåg, bil eller flyg

Efter inläggen om min oändligt vackra resa till Berchtesgaden har jag fått en del frågor. Främst om vart det ligger och hur man tar sig dit, därför tänkte jag gå igenom det i det här inlägget. Jag har själv både flugit ner och åkt bil men även tåget finns ju så klart.

Berchtesgaden i Europa

Ta bilen ner

Jag har bilat flera gånger genom Tyskland och gillar verkligen långa roadtrips. Från Göteborg är det cirka 150 mil och från Stockholm ungefär 180 mil. Är man flera chaufförer och håller sig till Autobahn så sträckkör man på mindre än ett dygn, förutsatt att allt flyter på.

TIPS! På autobahn råder det förbud mot tung trafik under vissa tider i veckoslutet. Det kan avsevärt kan korta ner körtiderna då det är glesare trafik, vilket jag själv märkt av på flera av resorna genom Tyskland. Läs mer hos Motormännen.

Med bil är ju möjligheterna till stopp längs vägen oändliga. Det finns hur många mysiga byar som helst att stanna till och strosa i. Tyskland är definitivt mer än ett genomfartsland på väg till kontinenten. Här följer några grova ruttförslag om man tar bilen.

  • Malmö > Öresundsbron > färjan Rødby – Puttgarden > Hannover > Kasselbackarna > Nürnberg > München > Berchtesgaden
  • Malmö > Öresundsbron > färjan Gedser – Rostock > Berlin > Leipzig > Nürnberg > München > Berchtesgaden
  • Malmö > Öresundsbron > färjan Gedser – Rostock > Berlin > Dresden > Prag > Linz > Salzburg > Berchtesgaden

Autobahn genom Tyskland

Tåg genom Tyskland

Den som vill resa till Berchtesgaden med tåg får räkna med restid på ett dygn och uppåt (räknat från Stockholm). Priserna börjar på ynka tusenlappen (2 klass) och dessutom med bara fyra byten. Jag gjorde en snabbsökning för en vecka framåt i tiden och hittade en helt okej tripp.

Avresa Stockholm vid 12-tiden, via Köpenhamn, Flensburg (långt nattstopp) och Hamburg, varifrån det är raka spåret ner till Berchtesgaden där en ankommer vid 17-tiden dagen efter. Något mör får man väl anta, men ändå helt rimligt.

Biltåg – en roadtripvariant

Det går att rulla upp bilen på ett tåg och på så sätt spara både mil och bränsle. Ja, plus bonusen att själv kunna slappna av under resan. Från Hamburg går det att rulla hela vägen ner till Salzburg och sedan är det bara en halvtimmes körning kvar. Det kanske mest behagliga sättet att resa till Berchtesgaden? Läs mer hos Nightjet.

Flygmöjligheterna är flera

Det bästa flygalternativet är att ta sig till Salzburg, därifrån är det bara knappt tre mil till Berchtesgaden, antingen med hyrbil eller lokaltrafik. Det går inga direktflyg från Sverige (förutom vintertid då säsongsrutter kan förekomma) så det bästa alternativet är att flyga med Austrian från Arlanda. Räkna med restid på fyra-fem timmar från Arlanda, inklusive stoppet i Wien.

Det går också att ta sig till München och sedan köra bil eller åka lokaltrafik de 20 milen till Berchtesgaden. Från Göteborg och Köpenhamn finns det också ett flertal olika rutter med olika flygbolag, men inga direktflyg.

Salzburg, flygplatsen och Alperna

Jag vill resa till Berchtesgaden igen!

Nu hoppas jag att de här tipsen har bidragit till er resa till Berchtesgaden. Jag hade drömt om att återvända sedan mitt första och dittills enda besök 1990 och min helg infriade verkligen alla önskemål. Ändå känner jag mig inte klar. Jag vill göra en ny resa till Berchtesgaden.

LÄS MER! Alla inlägg om Berchtesgaden

Är ni också sugna?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.