Torreby GK – (o)kustnära västkustgolf

En av av julis alla varma dagar bestämde vi oss för att dra en runda golf. Vi utgick från Trollhättan och hade därför ett helt gäng med banor att välja på. Tillslut föll lotten på Torreby GK utanför Munkedal, vars skylt vi sett på E6:an massor av gånger på vägen ut till klipporna i Bohuslän.

Torreby är från början ett nygotiskt slott uppfört 1887 och genom historien ska både Monacos prinsar och Greta Garbo ha svängt sina lurviga i festlokalerna. Nu för tiden är det åretruntverksamhet med både konferens och restaurang. Golfen då? Idén till banan föddes 1960 och samtidigt som de första nio hålen färdigställdes blev den nybildade klubben medlem i Svenska Golfförbundet 1962. Ytterligare några år senare, 1968, öppnade den kompletta 18-hålsbanan och klubben flyttade in i sitt ”nya” klubbhus – slottet! Det är ganska mäktigt att rulla fram på parkeringen och se byggnaden torna upp sig.

Vi checkade in strax innan 9 och betalade vår greenfee på 590 per person. Ja, en aning högt kan tyckas så nu återstod frågan om den skulle leva upp till (pris)förväntningarna.

HITTA HIT | Google Maps

Torreby Golfklubb - slottet
Torreby Golfklubb - slottet
Banöversikt för Torreby, Munkedal

Övningsområde och shop

Torreby GK har både shop och övningsområden, precis som omklädningsrum och duschmöjligheter. Vi ställde oss en sväng på rangen innan vi gick ut på vår bokade tid och den har lite det man kan förvänta sig. Inga större konstigheter. Övningsgreen finns också uppe vid slottet. Scorekort skrivs ut i restaurangen om man så vill, även om jag själv föredrar att notera slag och puttar i min klocka eller OnTag-appen.

Vi tog en sväng i shoppen men först efter att vi spelat och lunchat. Liten men fullproppad och med ett skönt bemötande. Blev för övrigt väldigt sugen på en ny golfvagn just där, som i princip blir helt platt när man fällt ihop den. Kanske inte det jag behöver fokusera på nu, mer ute efter ett nytt järnset.

Övningsområde på Torreby GK

Let’s do 18 hål!

Klockan är 09:30 när vi smackar iväg bollarna från första tee och lämnar slottet bakom oss. Ett riktigt skitutslag som jag får lida för resten av hålet. Det artar sig snart och det går betydligt bättre både på andra och tredje hålet. Breda och fina fairways men precis som med mycket annat den här sommaren så lider de en aning av värmen och torkan. Det är gult och ganska hårt där ute.

Greenerna är överlag bra och de verkar vattnas ganska hårt, eller så har vi bara en sådan tajming. Flera av dem är riktigt mjuka och blöta. Det bekräftas också av Pro:n vi träffar efter rundan, som berättar att de måste spara på vattnet och därmed prioritera greenerna framför fairways. De lär inte vara ensamma om det.

Torreby GK är faktiskt oväntat kuperad, i alla fall i mitt tycke. Det var inte så att jag förväntade mig en platt bana och visst är det upp och ner kring bergknallar och granitklippor men betydligt mer än min förhandsteori. Värmen bidrar så klart till att allt är lite jobbigare den här dagen men fjärde hålet är svettigt, precis som korthålstolvan, promenaden till 14 och uppförsbacken på 16:e. Å andra sidan är både 5:an och 11:an ren nedförsbacke så det jämnar ju ut sig tillslut.

Noterbart är också att hela 10:an var provisorisk och verkar så vara i sommar. Exakt hur länge den blir det ska jag låta osagt men på det tillfälliga hålet gjorde jag faktiskt en birdie. Tänka sig.

Inte så kustnära trots allt

Man ska inte låta sig luras av det här på något sätt skulle vara en bana som präglas av västkusten, trots Munkedal och Bohuslän. Visst är det klippor, skrevor och annat men några större västkustvyer slås man aldrig av. Enda gångerna man faktiskt ser havet är vid green på 14:e och vid det högt belägna utslaget på 16:e. Annars är det högst sparsmakat med det som i alla fall jag förknippar med västkusten. Är man ute efter vattennära banor finns det andra som har mer att bjuda på.

Men, det betyder inte att banan är ful. Tvärtom. Kanske inte den finaste jag spelat på men naturskön så det räcker och blir över.

Jag tycker att Torreby GK på det stora hela erbjuder bra variation med allt från långa härliga hål med förlåtande fairways till korthål med utmanande vattenhinder och bunkrar.

Finlunch och poängräkning

Vi gick våra 18 hål på fyra timmar och höll den utsatta tiden bra. Det ramlade dock in en del slarv på sista nio där jag slog bort några onödiga bollar. Det sinkade vår tid en aning. Det roligaste den här dagen var så klart att Maria faktiskt sänkte sig, inte helt vanligt när man spelar på en bana för första gången. Själv åkte jag på en höjning just för att ha slarvat bort några bollar. Vi passade på att luncha på restaurangen efter våra 18 hål. En fiskgryta som serverades med snygg komposition och som smakade fantastiskt bra.

Så. ska man summera Torreby GK? Så klart. En trevlig runda i härlig miljö, även om den inte innehöll så mycket västkusten som jag kanske tänkte. Motsvarade en något hög greenfee förväntningarna? Nja, tvek på den. Inte så att banan var undermålig på något sätt men jag tyckte inte att den höll den edge jag förväntade mig för det priset.

Kan jag spela här igen? Absolut, men jag är nog mer benägen att testa någon annan nästa gång, som andas lite mer västkusten om jag ändå är i krokarna.

Banguide på Torreby
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.