Datatrafik utomlands – kontantkortet regerar!

För en veckas utlandsvistelse i egen lägenhet, där enda chansen till internetuppkoppling betyder orimliga mängder cafébesök eller sniksurfa på grannens kanske vidöppna nät, kan det vara läge att se sig om efter stabilare och säkrare uppkoppling. För ett tag sedan tipsade jag om att ta med wifi utomlands i och med prylen och tjänsten SkyRoaming, men jag skrev också att Spanien-vistelsen skulle kopplas upp med hjälp av min gamla HTC-trotjänare. Så blev det också. Så här fungerade datatrafik utomlands i Spanien.

När vi landat i Malaga knallade jag in hos Vodafone och köpte deras Welcome to Spain-paket, beståendes av ett SIM-kort för datatrafik laddat med 1,5GB. Det kostade €15, en helt okej lösning och den mängden data hade förmodligen täckt hela vistelsen om vi bara kommit ihåg att stänga av autouppdateringar i Appstore vid wifi-anslutningar.

Nåväl. Den gamla dängan ”Learning by doing (wrong)!” åkte fram igen och när gigabyten tog slut framåt onsdagen (där Appstore på två iPhones tuggat i sig drygt hälften av trafiken) så blev det samma sak fast från Orange den här gången. En smula bättre faktiskt, för där fick vi 2GB för €15. Jag noterar det till nästa gång.

Båda tjänsterna levererade bra hastigheter, oavsett om vi var i lägenheten, nere på stränderna i Nerja, i Frigiliana eller längs motorvägen på väg till Gibraltar. Datatrafiken räckte också gott och väl och det ultimata hade nog kanske varit två gig från början. Nu körde vi i och för sig ”bara” smartphones och undvek streamingtjänster som Youtube och annat, då är det ju betydligt mindre trafik som går åt.

Om det här är en lösning för datatrafik utomlands som jag rekommenderar? Absolut! Har du en gammal (olåst) mobil liggandes med stöd för wifi hotspot (wifi-delning alltså) så ta med den på nästa resa och ha som modem, de flesta med stödet klarar uppemot fem-tio samtidiga användare. Faktum är ju att det blir betydligt billigare än SkyRoaming dessutom, med grejen att det krävs ett nytt fysiskt SIM-kort då. Just den lilla detaljen kan jag definitivt leva med.

Datatrafik utomlands

Tips på vägen:

 • Var rädd om din data och dina tjänster! Om du inte använder tvåstegsverifiering så är det läge att se över det. Exempelvis Google erbjuder verifiering över SMS när du (eller någon annan) försöker logga in på ditt konto. Både Facebook och Twitter har liknande lösningar. Jag har skrivit om det tidigare, i inlägget Tvåstegsverifiering och applösenord.
 • Undvik okända öppna wifi! Gratis må vara gott men du har ingen aning om vem som sitter på andra sidan och tar emot din data. Då är det nästan bättre att nyttja ditt svenska abonnemang och datatrafik utomlands i ”krissituationer”.
 • Om nätverksnamnet ser seriöst ut – ta ändå reda på om det verkligen är den som du tror att det är som driftar anslutningen. Det är alldeles för enkelt att skapa ”äkta” wifi:n idag med sina mobila prylar.
 • Om PIN-koder, lösenord och andra användaruppgifter ska sparas i mobilen, gör det i en app som är dedikerad för ändamålet med kryptering och hela paketet. Själv kör jag 1Password och det finns en hel drös med alternativ i Appstore/Google Play.
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

 1. Håller med om att det funkar bra med de där korten! Uppdateringar på telefonerna och datorerna gör vi när vi har tillgång till wifi, t.ex. på campingar eller restauranger.

  • Ja precis, större uppdateringar kan en ju göra på andra ställen än det mobila bredbandet. Smart. För en veckas semester (och inte som ert år 😉 ) så har jag nog hyfsat tålamod att göra det på hemmaplan igen. Hehe.

 2. Dryden,
  Surfade runt och hittade in här. Tack för bra info då man som jag om en månad ska t Malaga med två barn med surfplattor/ telefoner och 3 veckor semester. Kan man knata in på typ Kjell och Co och köpa ett trådlöst modem och sedan på plats köpa Orange kontantkort m 2 GB så borde man ha en liten start i alla fall?? MEN jag gissar att det kommer gå åt några kort? Du har inte stött på några andra alternativ som Du rekommenderar?
  Med vänlig hälsning
  Peder

  • Hej! Kul att du hittade hit! Det borde gå att knata in och köpa en mobil surfpuck. Så länge den inte är operatörslåst så kan du ju stoppa i vilket SIM-kort du vill. Hur det fungerar med påfyllnad när datatrafiken är slut vet jag inte, vi valde att byta från Vodafone till Orange helt då de var billigare och ja, då blev det nytt kort. För ett tag sedan skrev jag dock om att ta med wifi utomlands och då hade jag snubblat över den här – > https://www.dryden.se/2015/03/ta-med-wifi-utomlands/ men den känns faktiskt ganska dyr i sammanhanget. Några andra alternativ (förutom gratis wifi på caféer och liknande) har jag inte testat på.

 3. Ok – det blir ett trådlöst från Kjell och sedan på plats köra Orange kontantkort…så får vi se vad slutnotan blir efter 3 veckor :-). Eller så kanske vi kan ”ful-surfa” om vi hittar på ett annat öppet nätverk i huset där vi ska bo. Trevlig sommar!

 4. Du kan så mycket användbara grejer. Det här är en ny värld för mig, haha, som jag önskar flöt på lika bra som att växla pengar men det känns som en tröskel jag måste komma över. Hur svårt kan det vara?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.