En potentiell resekamrat – trådlöst ljud från AKG

Trådlöst ljud i AKG K845BT - blåtand mot Macbook

Innan sommaren tröttnade jag tilllslut på det som jag kanske irriterar mig på allra mest när det kommer till vardagsprylar. Sladdar och framförallt de till hörlurar/snäckor. Dessa enerverande saker som, trots att en lindar ihop dem som en professionell ljudtekniker, ändå ser ut som en tallrik sladdspaghetti när en får upp dem ur jackfickan eller väskan ett par timmar senare. Jag börjar seriöst tro att det bor tomtar i mina gömmor, vars enda syfte är att trassla till mina sladdar och testa mitt tålamod. Så. Trådlöst ljud någon?

Hur som helst. Några dagar efter jag tröttnat på riktigt packade jag alltså upp ett par nya trådlösa hörlurar som Dustin vänligt nog skickat till mig, efter att jag skänkt dem runt 1500 kronor. AKG blev valet även den här gången, då jag sedan tidigare äger ett par K271 MkII, närmare bestämt K845BT. Ja, jo, det är sant. De köptes helt olyssnade och så brukar jag egentligen inte handla. Men. Det var lite specialpriser så det var snabba ryck och ordentlig research som gällde. Och faktum är, jag är mycket mycket nöjd så här några månader senare.

Tio tusen röda rosor:

 • Ljudet. Anledningen till att jag valde AKG första gången var tack vare dess neutrala ljudbild, att inga missljud stack iväg åt något håll helt enkelt. Det är likadant med de här. Jag tycker om när både bas och diskant håller sig på rimliga nivåer och precis så upplever jag K845BT. De påminner om mina gamla K271:or väldigt mycket just i det avseendet. Härligt!
 • Trådlöst. Det är en fröjd att slippa sladdtrasslet. Nu kör jag ju office style och flänger inte runt i onödan men det är ändå skönt att kunna headbanga utan att sladdarna viner och far runt mig. Framförallt har jag eliminerat risken att slita med prylar i golvet. Räckvidden är mycket god. Utan problem in i skrivarrummet på jobbet, till fruktkorgen i andra änden av kontorslandskapet eller ut i köket från min stora skärm i sovrummet när jag är hemma.
 • Passformen. De omsluter öronen i det närmaste perfekt och stänger ute massor av ljud. Dessutom släpper de inte ut något ljud heller. Även om jag pumpar på med Transmission Radio på lite för hög volym så sitter grannen i kontorslandskapet utan att veta vad jag lyssnar på.
 • Batteritiden. Ska enligt officiell utsago vara åtta timmar. För mig, som inte sträcklyssnar i dem i åtta timmar, kan de utan problem hålla en vecka. En timme här, ett par timmar där och jag stänger heller inte av dem mellan gångerna utan låter lurarna sköta sig själva på den punkten. Visst, ännu en pryl att ladda men när jag bara behöver göra det en gång i veckan, max, så spelar det mindre roll.
 • Kvalitetsbygget. Att bygga ordentliga lurar vet de uppenbarligen hur en gör. De här känns gedigna! På riktigt.
 • Micro-USB. De laddas via en vanlig micro-USB-port (micro-B) som även många mobiler använder idag. Det är perfekt, för då slipper en släpa på ännu en sladd och adapter. Tack!

En kindpuss

 • Volymknapparna. Jag använder dem sällan men de sitter ganska lättåtkomliga och fyller sitt syfte. Hade kunnat vara i annat material med annan tryckkänsla.
 • Portabiliteten. Kåporna går att vrida 90° så att de lättare går ner i en väska och ja, det är en god tanke. Men sedan går det inte att fälla ihop dem så mycket mer. De tar fortfarande plats och det är mycket luft i väskan där de ligger. För min del är de ett frågetecken om jag ska på resa med handbagage, för då är det ganska mycket annat som konkurrerar om utrymmet. Det är lite tråkigt, för det var ett av syftena med köpet. Sedan hade en liten påse inte skadat heller, för att ge dem lite extra kärlek och skydd.
 • Hörlurssladd. Jodå, det går att ansluta en hörlurssladd om en skulle gå batteritorsk. Det är en god tanke men jag har faktiskt aldrig behövt att nyttja den.

Ett knippe ris

 • Som handsfree. Jag läste redan innan både att möjligheten finns och att lurarna fungerar helt värdelöst för det ändamålet. Jag kan bara bekräfta. En gång försökte jag genomföra ett telefonsamtal via lurarna (det sitter alltså en mic på ena kåpan) men motparten hörde mig inte. Sju sekunder senare hade jag kopplat bort dem. Tips till AKG: om något fungerar dåligt eller knappt alls – utelämna det. I den här kategorin har jag svårt att se att den här funktionen skulle ha något som helst avgörande för om det ska bli ett köp eller ej.

Kontenta? Riktigt trevliga hörlurar som gjorda för det trådlösa kontoret. Bra och neutral ljudbild rakt över och helt okej att ta med på springande fot, plus riktigt bra batteritid. Köp dem dock inte om du tänker handsfree.

AKG K845BT - vinklingsbara kåpor
Kåporna går att vinkla så att de tar mindre plats i väskan.
AKG K845BT - Kuddar som ligger skönt mot huvudet.
Kuddar som ligger skönt mot huvudet.
AKG K845BT - micro-USB, hörlursingång och volymknappar
Micro-USB, hörlursingång, microfon, strömknapp och volym/play/pause-knappar.
AKG K845BT - anpassad storlek
Passa in storleken på ett enkelt sätt.
AKG K845BT - vinklingsbara kåpor
Vinkla kåporna så att de tar mindre plats.
AKG K845BT - trådlöst mot iPhone
Inga fler sladdar in i iPhonen.
Föregående inläggBloggutmaningen: strand
Nästa inläggI krasslighetens tecken
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

  • Jag har mina kopplade till iPhonen och Macbooken. Senaste prylen hittas alltid genom återanslutningsknappen på lurarna. Ibland får jag gå in manuellt och ansluta dem, däremot har jag aldrig behövt att para om dem med prylarna. Om det var så du menade?

 1. Exakt så ja! Min tanke om ett par trådlösa lurar är ju mest att ha dem kopplade till iMac och Macbook med hyfsat enkel omställning mellan de två. Just att behöva para ihop blåtandsenheter gång på gång kan bli rätt tröttsamt i längden, så ju mindre strul desto mer nöjd blir jag! 🙂

  • Precis. Det ”värsta” som kan hända är ju att en får ansluta dem manuellt men oftast så räcker det med ett tryck på lurarnas knapp så är de anslutna. 🙂

  • Det kan ju bli lite klurigt framåt vintern med ett par stora lurar på huvudet. I det fallet skulle jag nästan rekommendera ett par in-ear-snäckor i så fall. De stänger ju dessutom ute mycket ljud, som trafik och sånt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.