Offlinekartor i mobilen, ja tack!

I väntan på att roamingavgifterna för framförallt datatrafik (mobilsurf utomlands) ska bli ett minne blott, i alla fall inom Europa gränser, så finns det en riktigt smidig lösning när det kommer till kartor i mobilen – offlinekartor! Det finns mängder av appar som tillhandahåller det här, vissa är gratis och vissa kostar pengar och jag har själv testat några av dem med blandade resultat. Men lösningen är enklare än vi tror.

Offlinekartor finns nämligen i mobilversionerna av Google Maps! Har man en Android-telefon så är appen installerad från början (eller så hämtar man här) och för iOS-användare finns den som gratisnedladdning i Appstore.

Att hämta hem kartorna är enkelt. Gå till området du vill hämta hem, i exemplet nedan har jag zoomat in Manchester. Tryck sedan på menyn uppe i vänstra hörnet och välj där Offlineområden. En lista över befintliga offlinekartor visas och för att hämta en ny trycker en sedan på plusknappen nere i högra hörnet. Zooma, ställ in och finlira hur mycket du vill, välj sedan Ladda ner. Kartan laddas ner och läggs till i listan och den går sedan att använda när roaming är avstängt och du befinner dig utomlands.

En liten notering bara, det går inte att få vägbeskrivningar och annat realtidsrelaterat (trafik exempelvis) när offlinekartor används. I övrigt en välanvänd tjänst hos mig, kanske framförallt på platser där roaming är svindyrt (ja, ni ser ju att jag tankat hem Vancouver).

Kör du offlinekartor i Google Maps eller använder du någon annan app?

Ladda hem offlinekartor

Ladda hem offlinekartor

 

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

13 KOMMENTARER

 1. Använder alltid dessa. Ett tips är att starta navigeringen från A till B innan man t ex lämnar hotellet (om man har wi-fi där), så tankar Google Maps ner allt den behöver och sparar.

 2. Kan verkligen rekommendera appen HERE – den har vi använt på roadtrips i Spanien och Kalifornien. Där laddar man också ner offline-kartor för olika områden. Kan inte riktigt svara på varför den är bättre än google maps – men har fått för mig att den är det, framför allt som substitut till en navigator när man kör bil på en ny plats 🙂

  • Tackar för tipset Jenn, kanske ska ta och ge den ett försök nästa gång jag bilar utomlands (eller kan ju börja med Sverige, för att veta att den fungerar som jag vill).

 3. Om jag åker till en stad brukar jag köra på papperskarta! 🙂 för mig när jag var i Alaska var problemet att det inte fanns någon täckning i många delar av staten, så jag köpte gaia, och där kan man också ladda ned offlinekartor! Man kan även skapa punkter och skriva in specifika long-lat om man behöver det.

 4. Jag använder maps.me där man laddar ner en stad eller ett område. Man kan även använda den som gps när man kör osv. Funkat otroligt bra under min 9 veckors roadtrip i USA i sommar 🙂

 5. Jag har länge varit en trogen Google Maps:are men kör numera HERE (som Jenn tipsar om ovan). Bilade efter den på Kuba och – tro det eller ej – vägbeskrivningarna stämde på pricken!

 6. Jag har använt mig av den kart app som är installerad från början i iphone. Både karta och gps funkar bra när mobildata är avstängt. Och precis som Christian tipsar om brukar jag innan starta vägbeskrivning med wifi då det är det enda som inte funkar med mobildata avstängt. Tror det är därför kartan och gps:en sen funkar utan roaming. Nån som vet?

 7. Bra tips där, Julia och Sanna! Ska nog ta och testa lite appar och kanske ha en genomgång här på bloggen senare? 🙂 Maps.me körde jag faktiskt på Zanzibar i julas när vi åkte taxi, den fungerade helt okej men fick väl hellre aldrig sätta den på prov riktigt.

 8. Vanja, det kan väl vara så. Att den drar hem hela området när man startar vägbeskrivningen. Så vet jag att äldre navigeringsappar har fungerat också.

  • Bra inlägg Linda och jag håller med, jag börjar också med att försöka lista ut var centrum är. Det ger ett bra hum om hur avstånd och dylikt ser ut inom stadens gränser. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.