För ett par veckor sedan postade jag mitt inlägg kring resande och miljö. Jag pekade på andra miljöbovar som vi rör oss med, utöver det faktum att flyget också såklart är en bidragande orsak till klimatpåverkan. Då började jag fundera på vad jag gör för att vara klimatsmart. Rent generellt alltså. I vardagen.

Det här ska på inget sätt ses som ett försvarstal till alla flygresor jag gör, absolut inte. Det faller snarare helt platt när en ser till mitt resande generellt. Jag gillar att resa. Jag gillar att flyga. Jag tycker däremot att det är intressant att tänka i banorna för där många klagar på mig och oss som reser så gör de själva inte särskilt mycket. De kör till ICA en kilometer bort i sin bränsletörstiga skräpbil och slänger brännbart, plast och kompost i samma sopkärl.

Så. Klimatsmart i vardagen. Vad gör jag åt saken?

Källsorterar

Plast på sin plats. Papper i en egen påse. Papp likaså. Kompost? Yesbox. Och så brännbart. Släng på elektroniska tjänster för att undvika papperspost och ”nej till reklam”-skylt på dörren så har vi några kilo till varje år som vi undviker. Däremot förundras vi över hur mycket plastprodukter det är som förbrukas. Titta in i kylen. Hur mycket plast? Och så blir jag förbannad över folks taskiga hålvana

Nedskräpning

Kör miljöklassad bil

I vintras skaffade vi en ny bil och när vi själva byggde den så avstod vi vissa saker för att få den miljöklassad och förbrukningen var givetvis högt på agendan. Givetvis en ekonomisk fråga men det känns också bra att göra valet. Tvättar bilen gör jag på avsedd plats och och vi har varken takbox eller värstingfälgar som drar upp miljöpåverkan.

Dryden och V60

Går och cyklar

Jag har knappt två kilometer till jobbet. Sjöväg hela vägen. Otroligt lyxigt. Visst är det så att jag ibland åker bil, om den ska skjutsa barn till skola i grannkommunen, men jag tar ytterst ytterst sällan bilen till jobbet för att det regnar, blåser, är molnigt, soligt eller vad det nu kan vara för väder. Två friska ben, kläder och en bra podd så går den där 20-minuterspromenaden fort.

Köper närproducerat

Biff från Nya Zeeland? Kyckling från Brasilien? Inte. Merparten av det som går att få närproducerat köps så klart närproducerat. Frukt och grönt kan ju bli klurigt men det går. Kött och fisk försöker vi i den mån det går, plus att vi generellt sett dragit ner på animaliska produkter. Det finns dessutom många bra tjänster i och kring Östersund som erbjuder närproducerat så valet finns. Det kostar lite extra men vi tror att det är värt det.

Minimalt matsvinn

Jag har det väldigt tacksamt hemma med en sambo som älskar att laga mat. Dessutom är vi båda två väldigt anti till att kasta mat. Rester blir matlådor, frukter på dekis landar i smoothies eller kakor och matvaror som är ”på väg ut” smakas först innan de eventuellt kastas. Jag kan verkligen inte förstå de som slänger mat som enligt förpackningen gått ut men där de inte ens bemödat sig att smaka eller ens lukta först. Lägg där till att jag är allätare och ibland kallas för ”labradoren” (eh?).

Tobaksfri

Vare sig cigaretter eller snus brukas och det sparar vi både miljö och tusentals kronor på varje år. Jag blir förbluffad över hur illa många tobaksbrukare sköter sig när det ligger fimpar och portionssnus längs gator och på torg. Hur svårt är det att slänga skiten efter sig?

…och sist men inte minst:

Inga barn

Jag har fått frågan fler gånger än jag kan räkna. Och påståendena. Som inte handlar om ”om” jag ska skaffa barn utan ”när”. Som om det vore någon självklarhet. Vilket det så klart inte är. Men nej, det är så klart inte av miljöskäl jag valt att avstå fler bidragande orsaker till ytterligare miljöpåverkan (barn alltså). Jag har i det närmaste eliminerat inköpen av plastprylar (leksaker alltså) som fraktas över halva världen, tillverkade av underbetalda (andra barn?) i låglöneländer vi aldrig hört talas om. Jag slipper slänga mat som kräsna ungar inte äter upp och så behöver jag inte belasta miljön med hämta och lämna på fotbollsträningar, dagis, skolor och gud vet vad.

Det kanske är mest klimatsmart av alla punkter i det här inlägget? Det finns beräkningar om hur mycket barn kostar de 18 första åren (drygt miljonen har jag för mig) men är det någon som vet vart de landar i antalet koldioxidekvivalenter? Tipsa gärna.

Uppdatering juli 2017: Nu finns det forskning som visar hur mycket ett barn beräknas kosta miljön. 58,6 ton av koldioxidekvivalenter per år, “baserat på alla framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster”, som Lunds universitet skriver i sin artikel om studien. Enligt samma studie kostar en tur och returresa med flyg över Atlanten 1,6 ton och en person som väljer att leva bilfritt kan spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år.

Studien heter The climate change mitigation gap: education and government recommendations miss the most effective individual actions och publicerades i Environmental Research Letters.

Bäbis - kllimatsmart?

Är du klimatsmart?

Det var mina klimatsmarta lösningar i det vardagliga livet. Ganska enkla saker kan jag tycka. Att sopsortera är inga konstigheter till exempel. Vad gör du för att vara klimatsmart i vardagen? För att minimera din påverkan på miljön, både nära och på det stora hela?

Omslagsbild: Designed by Freepik

11 KOMMENTARER

 1. Sant, men otroligt tabubelagt att prata om att det bästa man kan göra för miljön är att avstå från att skaffa (ytterligare ett) barn som ska konsumera allt vad hen orkar ett helt liv.

 2. Jag tycker att det finns mycket som folk gör i vardagen som de inte tänker på påverkar miljön. Som en bloggerska som skrev i ett inlägg att hon alltid har 25 grader varmt i lägenheten. Vem behöver ha det? Köp ett par tofflor och en varm tröja för tusan. Min mamma är expert på att lämna vattnet spolandes från kranen. Ibland i typ en halv minut utan att hon ens använder vattnet. Galet! Med tanke på att det på vissa platser i världen råder akut vattenbrist så är det otroligt provocerande att vissa är så oaktsamma och tar för givet att det alltid ska finnas där. Det är såklart piss i Mississippi jämfört med allt annat som förstör miljön eller slösar på resurser, men många bäckar små (pun intended).

  Jag är inte något helgon direkt men kan kopiera mycket av det du redan listat. Röker inte, cyklar nästan överallt, köper inte vin från andra sidan jordklotet, källsorterar (fastän jag hatar det – inget tålamod)… Plus att jag alltid varit noga med att inte slösa el i onödan och inte kör bil. Jag har inget körkort ens faktiskt.

  • Christine, jag håller med dig helt. Även i det avseendet att det vi gör här är en skit i havet. Jag brukar tänka på det på resorna, när jag kommer till storstäder där miljöaspekten mer eller mindre helt förbises. Det är då jag tycker det är så helt osannolikt att den här planeten fortfarande håller ihop. Om den nu gör det.

   Äldsta barnet i huset reflekterade häromdagen att det är MYCKET märkligt att vi faktiskt duschar i dricksvatten. Och spolar toaletten. Och tvättar bilen. I dricksvatten. DET är provocerande. Och galet.

 3. Det är trots allt de små sakerna som gör stor skillnad, förutsatt att tillräckligt många gör något åt det! Själv är jag långt ifrån något källsorterarproffs men jag promenerar åtminstone till och från jobbet, kör extremt sällan bil i onödan som så, försörjer mig på att utföra masstransport utav andra och givetvis, undviker tobak i alla dess former 😉

  För närvarande jobbar jag även hårt på att minska slöseriet utav vatten. Ett nyfunnet intresse i samband med att vi börjat betala för vår vattenförbrukning. Vem sa att snålhet inte var av godo..? :p

  • Ekonomiska intressen har absolut med saken att göra, det kan ju stimulera nyttjandet av mer klimatsmarta saker. Och ja, du drar ju ett stort lass (pun intended) när du jobbar. Miljövänligt så det räcker och blir över! 🙂

 4. Har gått och sugit länge på ett eget klimatinlägg (sen jag skrev om det knasiga med Earth hour i mars), kanske borde ta tag i det. Generellt gör jag mycket av det du skriver, förutom att jag har två barn då… Men de är väldigt matglada och ärver mycket grejer de struttar runt i, så försöker minimera påverkan även från dem.

  • Ja, jag tror ju på den idén Malin. Ärva både kläde och leksaker. Jag tycker det är klokt och som jag precis kommenterade som var stycket spetsat. Men jag står för texten, många verkar dock inte reflektera över det.

 5. Bra inlägg! Det är så stort fokus på vissa saker när det gäller miljön. Just flygresor är en jobbig grej som (såklart med rätta) ofta får bära hela lasset. Jag älskar också att resa och kommer att göra det mer i framtiden, men för att kompensera kämpar jag på alla andra områden som jag kan: jag källsorterar, jag är minimalist, har köpstopp, har inga barn och är nästintill vegan. Om vi alla bidrar med vad vi kan i vardagen så kommer det att göra stor skillnad. 🙂

  • Ja Sofia, det finns massor att göra. Köpstopp har jag också problem med faktiskt men jag har faktiskt, så sent som i dagarna, påbörjat ett litet personligt projekt om att skala ner antalet prylar här hemma. Eller i alla fall ha prylar som jag faktiskt använder och som håller länge. Får se hur det går med den biten. Är ju sugen på ny skärm… suck. Haha!

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här