Försenat flyg – så här kan du få ersättning

FlightrightMed tanke på hur många flygresor jag gör varje år så är det ganska märkligt att skiten inte träffar fläkten oftare än den faktiskt gör. Mitt bagage är, faktiskt, ganska tomt på försenat flyg (no pun inteded) även om de förseningar och inställda flighter jag haft ställt till det en hel del. Jag kanske har min beskärda del av det här att vänta? Men förhoppningsvis inte.

Värsta förseningen? Utan tvekan när Ethiopian Airlines slarvade bort ett dygn på Zanzibar för oss. Trasig Dreamliner redan på Arlanda, övernattning på hotell, ytterligare ett par timmar försenat dagen därpå och när vi tillslut ankom Jambiani var vi på minuten tjugofyra timmar efter grundplanen.

Ethiopian Airlines lyfter från Zanzibar

Om du nu råkar ut för ett försenat flyg, vad gör du då? Tillsammans med Flightright tänkte jag presentera några grundläggande tips, och det börjar redan när du bokar flygbiljetten.

Först och främst – när har man en rätt till ersättning?

Till att börja med måste man ankomma slutdestinationen minst tre timmar efter utsatt tid. Sedan börjar ersättningen på 250 euro, som ni kan se i listan här:

  • 250 euro för alla flygningar på högst 1 500 kilometer
  • 400 euro för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa
  • 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Källa: Konsument Europa

1. Spara alla bokningsbekräftelser

Alla bekräftelsemail som ramlar in i inkorgen tycker jag bör sparas så att de snabbt går att komma åt i samband med resan. Många gånger kommer biljetten som PDF-fil och då kan den sparas ner lokalt på mobilen, men ha också tillgång till bekräftelsemailet på ett enkelt sätt (genom att ha det direkt i inkorgen istället för en undermapp, eller rent av på ett sånt där papper).

2. Begär information från flygbolaget

Flygbolaget ska berätta för dig om dina rättigheter vid försenat flyg. Om de inte gör det så ställ det som krav om det inträffar försening. I den berömda Ethiopian-flighten, som jag nämner ovan, delade kabinpersonalen ut ett A4-papper med samtliga uppgifter vi behövde, samt vad vi teoretiskt sett var berättigade till. Väldigt smidigt!

3. Spara papper, kvitton och boardingpass

Allt som du får i samband med själva flygningen ska du spara, plus kvitton på eventuella utlägg som görs under förseningen. De kommer du att behöva när du söker ersättning. Boardingpasset kan innehålla uppgifter som kan vara lite kluriga att få tag på, till exempel e-ticketnumret som varje biljett har (vilket också kan framgå av bekräftelsemailet). Spara hellre ett kvitto för mycket än ett för lite.

Kvittona kan dessutom vara bra att ha när en ska sammanställa vad resan kostade. Om man är modig noga att vilja veta. Jag har gjort det ett par gånger, både till Zanzibar och San Francisco.

4. Begär ersättning!

Det slutgiltiga steget i hela processen kring försenat flyg är så klart att begära ersättningen. Här finns det lite olika vägar att gå. Är man den som gärna fixar allt själv så är det absolut en väg att gå. Det kommer ta några timmar att samla all information och sköta kontakten med flygbolaget, allra helst om de skiter i att svara på e-post och man måste påminna dem fyra gånger (ja jag pratar med er, Ethiopian Airlines). Tid är ju som bekant pengar så precis lika väl som man låter snickaren bygga om lägenheten, bilverkstaden byta olja eller resebyrån sköta bokningen av resan så finns ju liknande tjänster för att söka ersättning vid försenat flyg.

Flightright är en sådan tjänst och det är väldigt enkelt. Genom att fylla i deras formulär så får en dels ganska snabbt reda på om det finns pengar att hämta. Om så är fallet handhar de hela processen tills pengarna är på kontot. Om de inte lyckas skaka fram någon ersättning så kostar det inte något (och de tar knappt 30% av ersättningen om de lyckas). Ganska likt en win-win-situation och perfekt om man själv inte orkar dra i det där projektet.

Är du drabbad av försenat flyg?

Hur löste du det? Löste det sig? Fick du tillbaka rimlig ersättning och hur gick du tillväga? Lämna gärna en kommentar.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.