Önskelistan – 8 vackra platser i Frankrike (FlightSim-versionen)

Allt eftersom Maria och jag pratar om resor i Europa så växer suget på Frankrike. Det är ju inte jätteutforskat av oss mer än några gånger till Paris, Frecciarossa 1000 från Milano, ett besök i Chamonix och upp på Aiguille du Midi, några mellanlandningar på CDG och så Disneyland Paris när jag liten. Förutom att jag fortfarande har en ambition om att bestiga Mount Blanc (som dock satts på hold på grund av knät) så dräller det ju av vackra platser i Frankrike som vi vill upptäcka och lära oss mer om.

Önskelistedags alltså.

Jag har här plockat ut åtta (på pappret) riktigt fina ställen i Frankrike som vi är sugna på. I brist på egna bilder från platserna samt min ovilja att använda stockbilder (typ Unsplash) här på bloggen så drar jag istället en repa över områdena i Microsoft Flightsimulator på Xbox. Jag tar några bilder från spelet och postar här och så ser vi hur väl de motsvarar verkligheten, den dagen vi väl tar oss dit. Har du som läser varit där så får du givetvis droppa en kommentar här under och berätta hur väl MSFS-världen ligger i förhållande till verkligheten.

Hur låter det? Fint? Bra. Let’s!

1. Tunneln under engelska kanalen

Jag inleder listan men den kanske minst vackra platsen. Eller ja, från ovan är det ju hav och det är ju som regel vackert. Blått glittrande vatten men visst, själva tunneln i sig är ju kanske inte så fin. Inte utsikten heller, men då kan man ju göra annat som att hänga på webbplatsen OCUL. Det är ett onlinecasino så ha pejl på hur ni spelar.

I vilket fall. Det här har blivit en upplevelse jag vill testa så att ta tåget från någon fransk destination på fastlandet till London ska givetvis testas framöver.

Tänk på att spela ansvarsfullt och att söka hjälp vid behov. Läs mer här om hur det fungerar med utbetalningar och dylikt.

Tågräls innan tunneln under engelska kanalen

2. Omaha Beach, Normandie

En av världens utan tvekan mest kända platser när det kommer till krigshistoria – Dagen D känner nog de allra flesta till. Min egen ambition är att åka hit för att få se det med egna ögon, lära mig fler detaljer om dagarna där i juni 1944 och även få en känsla för städer och avstånd som jag hittills bara sett i filmer och när jag letat information på nätet.

Förutom stränder och museum vill jag även besöka några begravningsplatser, exempelvis den tyska La Cambe och Normandy American Cemetery and Memorial (som skymtas i bilden här under).

Normandie och Omaha Beach

3. Étretat

De vita kalkstensklipporna reser sig 90 meter ovanför havet här vid Étretat på den franska västkusten, knappt tre mil norr om Le Havre. Högst upp på en av klipporna står även en kyrka och vaktar över området. Den totalförstördes under andra världskriget men återuppbyggdes på 1950-talet. Eller så här – i verkligheten. I Microsoft FlightSim är den knappt synlig alls utan halvt nedsjunken i berget…

Étretat, Frankrike

4. Reims

En historisk stad känd för både sina champagnekällare och katedralen Notre-Dame med anor från 1200-talet. Källarna ser man inte från luften men väl kyrkan precis som den nygotiska basilikan Saint-Reims och triumfbågen Porte de Mars. Katedralen är absolut snyggt återgiven. Triumfbågen inte lika fullt detaljerad.

Katedralen i Reims

5. Millaubron

Är det här Frankrikes häftigaste etapp om man är på roadtrip genom landet? Kanske. Millaubron ligger tio mil nordväst om Montpellier och var, när den invigdes, världens högsta vägbro där en av pylonerna är 343 meter hög. Den var även världens näst högsta bro vad gäller ”segelfri höjd” med som mest 270 meter ovanför marken. Ett byggnadsmästerverk mitt ute på den franska vishan som gör livet lite enklare för de som drar fram på A75:an. I FlightSim är den riktigt läcker även om den lider av det som alla andra broar i spelet dras med – bilar i luften både över och under bron.

Millaubron, Frankrike

6. Mont-Saint-Michel

Av alla vackra plaster på den här listan så är nog kanske det här klassiska klostret nummer ett. Unesco-världsarv är det också. Med buktens stora tidvattenvariation (en av Europas största) blir det här en helt avskuren ö och man rekommenderas vara här ett par timmar innan, om man nu vill uppleva fenomenet live. När bron ut till ”ön” går att använda kan man antingen åka shuttle eller ta en promenad ut till klostret. Solklar bucketlist om ni frågar mig!

Mont-Saint-Michel

7. Den romerska akvedukten Pont du Gard

Den här akvedukten byggde romarna för nästan två tusen år sedan och som aktiv fraktade den 40.000 kubikmeter vatten per dygn. Ett byggnadsfenomen utan dess like. På 1700-talet anlades också en landsvägsbro i den nedersta valvdelen. Den här kan man ju passa på att klämma om man ändå kör över Millaubron, det är bara 16 mil däremellan.

Pont du Gard, Frankrike

8. Bretagnes kustlinjer

Att dra på cykelsemester till Bretagne är något som lockar oss efter att ha cykelsemestrat ett antal längre sträckor i Skåne, på Bornholm och i norra Tyskland för att nämna några. Förhållandevis flacka landskap med fina kustlinjer. Ser riktigt härligt ut och jag skulle nog kunna slå mig ner nästan var som helst här under för en trevlig lunch med ett glas vin.

Så. Nu är bara frågan hur de här miljöerna står sig i verkligheten. Det är väl min uppgift att ta reda på det nu?

Bretagne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.