Test: WD My Passport Ultra – prestanda

Som bekant så pratade jag ju backuper för ett tag sedan och kort där på landade det en My Passport Ultra-disk från Western Digital på mitt skrivbord för lite testande. Sagt och gjort, förra veckan kickade jag igång första delen av tre med att klämma och känna på dess fysiska form. Idag tänkte jag köra ett litet ovetenskapligt prestandatest där jag kort och konkret gör lite mätningar på för mig vanligt förekommande aktiviteter.

Eftersom en sådan här disk blir som en resekamrat samt som backup-på-backup:en (eftersom jag säkerhetskopierar till den från min NAS) så är det oftast många och stora filer som flyttas till och från. Det kan röra sig om att dra in en fotosession på ett dussin gigabyte och fem-sex hundra RAW-bilder eller dra in ett par månaders bildarkiv på den trippla mängden rådata. Där har vi förutsättningarna. Med USB 3.0 borde det här kunna susa fram, i förhållande till att det är en mekanisk disk i ett såpass litet format.

Testerna gjorde mig inte direkt besviken. I fallet nedan håller jag på att dra över en mapp med filmmaterial, ett trettiotal filer, på drygt sju gigabyte. Filerna flyttas från min lokala SSD-disk i min MacBook Pro direkt till Ultran, utan mellanhänder eller flaskhalsar. Mätresultatet presenteras till höger i bilderna och med hjälp av programmet iStat Menus.

Knappt hundra meg i sekunden där och då men peakar finns på över 110.

My Passport Ultra - kopiering av filer
Skriva till disken – knappt hundra meg i sekunden

Jag tog sedan filerna med vändande post och drog tillbaka dem till Macbooken, för att se vad läshastigheten kunde erbjuda. Dryga hundringen.

My Passport Ultra - kopiering av filer
Läsa från disken – i 110 meg i sekunden

Det som kan konstateras är att det förhållandevis jämn fart rakt över, med dippar på nedåt 80 meg. Överlag – snabbt. Som sista test tog jag hjälp av applikationen Blackmagic Disk Speed Test (som finns i Appstore) som fick automatisera läsande och skrivande på disken. Det kunde bara bekräfta siffrorna ovan.

My Passport Ultra - kopiering av filer
Läsa och skriva – som på en svensk motorväg.

Jag kan konstatera att det är en snabb disk jag har att göra med. Att köra Lightroom-biblioteket är möjligtvis inte lika snabbt som från en lokal SSD (vilket givetvis är helt i sin ordning) men fullt funktionsdugligt och mer där till, precis som att streama högupplöst film direkt från disken. Särskilt varm blir den inte heller när jag stresstestar den.

Det var prestandatestet det och det fanns inte något speciellt att klaga på, snarare tvärtom. I kommande inlägg lägger jag fokus på mjukvara och molntjänster, det som jag på förhand kanske är mest skeptisk till då jag ofta tycker att tjänster av den typen rubbar mina cirklar och mitt sätt att hantera data. Fortsättning följer.

Detta inlägg är ett samarbete med Western Digital. Synpunkterna är dock mina egna och baseras på mina upplevelser kring användandet av produkten under testperioden.

Föregående inläggGenom Norrlands kalla inland
Nästa inläggDet vita täcket
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.