Den stora listan – resenörd eller inte?

Häromdagen postade mina kollegor på resebloggen 4000 mil ett inspirerande inlägg, med ett knippe frågor att svara på. Syftet? För att komma fram till om en är en riktig resenörd eller inte. Så, för att lära känna mig själv bättre så bestämde jag mig för att besvara frågorna. Vem vet, jag kanske är fake news hela jag? Resenörd eller inte, snart vet vi.

1. Alltid får frågan ”Var ligger det?” när du berättar om ditt nästa resmål.
Nej, ganska sällan faktiskt. Däremot en del höjda ögonbryn för att valen av destinationer inte är en sol-och-bad-semester. Jag fick höra ”Vancouver? Eh, vad gör man där?” exempelvis. För upplysnings skull – det finns massor att göra där!

2. Kan ditt passnummer utantill.
Ja, kan inte alla det?

3. En vanlig dag på jobbet alltid har minst ett plagg som är köpt på resa.
Nix. Jag köper knappt kläder hemma, än mindre på resor. Bara för det köpte jag två t-shirts på Mauritius och hade en av dem på mig på jobbet igår…

4. Kan säga hej på burmesiska, kinesiska och japanska.
Nej, nix och nope. Men jag kan säga ”Ursäkta mig!” på tyska. Och några mindre smickrande ord på italienska.

5. Kan somna varsomhelst och närsomhelst.
Japp! Det lärde jag mig som liten när vi bilade mycket så jag har oftast inga problem att somna på flyget, bussen, tåget eller… ja, nästan överallt.

"Lounge" i Addis Abeba
”Lounge” på flygplatsen i Addis Abeba. Det gick ändå att sova en sväng. Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

6. Tycker att 6 timmar är en kort flygresa
Typ, den är ju inte särskilt lång i alla fall. Jag gillar långa flygresor!

7. Alltid när du överväger ett inköp ställer kostnaden mot en resa.
Nja. Ibland. Mest kring fåniga vardagsköp i så fall faktiskt. Typ, såvida mina jeans inte rasat ihop fullständigt så köper jag inga nya utan lägger pengarna på annat.

8. Alltid äter när det serveras mat ”eftersom man aldrig vet när man får mat nästa gång”.
Nja, i alla fall inte enligt det här resonemanget.

9. Inser att alla dina profilbilder på sociala medier är tagna utomlands.
Jag försöker hålla mig till en enda profilbild i mina sociala kanaler men den jag har är tagen på citizenM, hotellet på Charles de Gaulle i Paris.

Dryden

10. Inte längre ställer resefrågor på forum. Du svarar på dem.
I 99 fall av 100, ja.

11. Kan le igenkännande åt bortemot 10 scams som du själv blivit utsatt för.
Nej, men det kan ju bero på att jag inte vet om dem…

12. Tycker att wai känns mer naturlig än ett handslag.
Google, please?

13. Har slutat titta på dina egna packlistor – och därmed glömmer hälften.
Jag har väldigt sällan packlistor och resonerar som så att så länge jag har pass, mobil, laddare, betalkort och kläder på kroppen så går det mesta att lösa på plats. Jag packar på tjugo minuter, men oftast tar weekendresorna längre tid att packa än långresorna.

14. Tycker att ovanstående faktiskt inte är hela världen.
Typ.

15. I sällskap med andra alltid är den som reser med minst och lättast väska.
Ja, jag reser slimmat och försöker få folk att avstå skrymmande saker i bagaget. Men. Jag är inte värst. Maria packar faktiskt oftast mer slimmat än mig och jag förstår ärligt talat inte hur hon bär sig åt.

Bagage på Manchester Airport

16. I ovanstående situation inte kan motstå att fråga om de övriga ”har kaffebryggaren med sig”.
Lite så ja. Många packar nog onödigt mycket.

17. Ständigt har Gula-febern kortet in-gemat i passet. Du anser inte att det är lönt att ta bort det mellan Afrika-resorna.
Nja, det ligger i lådan med passet men åker inte med om jag inte ska till någon plats som kräver det. Så jävla ofta är jag inte i Afrika.

18. Närhelst du tömmer en ryggsäck hemma alltid hittar turist-diaré-tabletter i något fack.
Nope. Det ramlar mest ut kvitton som jag ska ha när jag sammanställer resans kostnader.

19. Betydelsen av bokstavskombinationerna LAX, BKK och CDG, är lika självklara som att borsta tänderna för dig. Du har dessutom hunnit skaffa dig en favoritbar på flygplatserna i både Istanbul och Addis Abeba.
Jag tränar på att lära mig fler IATA-koder varje dag och det går dessutom bra! Flygplatsbarer är däremot inte min grej, jag försöker hitta bra platser för flightspotting istället. Och flygplatsen i Addis är verkligen ingen höjdare, så den duckar jag gärna för.

Air France-A380 F-HPJG i Paris
Happy place – jag och en A380 på CDG! Foto: C. Bergqvist

20. Ändå äter glass, buffé och skaldjur i Afrika och är ute och lullar själv efter mörkrets inbrott i Brasilien. För de där nybörjar-reglerna gäller ju inte dig längre.
Jag tycker att nybörjarregler är bra skit och avstår oftast att ränna ute i onödan. Att äta på destinationen måste man ju göra men visst, efter Zanzibar har jag lärt mig att grönsaker ”rengjorda” under rinnande vatten i exotiska länder kanske inte är världens bästa idé (vilket rimmar på diarré).

21. Medvetet reser hem i lite skitiga outdoor-kläder, för att alla på flyget ska se att du varit ute ett tag.
Nej. Efter Svalbard kände jag mig inte särskilt ren men i övrigt försöker jag resa i hela, rena och bekväma kläder. Jag tycker att det är mer rutinerat än att se planerat skitig ut. Jag vill ha sköna flygresor.

22. När någon frågar efter restips är du noga med att aldrig nämna ett resmål med chartertrafik.
Jag reser inte charter själv men att undvika att nämna platser dit det går charter? Nej, varför skulle jag? Ställena är oftast större än så och med ett sådant resonemang skulle jag ju behöva vara tyst om Dubai, Mauritius och Zanzibar. Och det kan jag ju inte.

Le Peninsula Bay Beach Resort

23. Alltid frågar andra hur många länder de varit i, bara för att sedan kunna briljera med dina +50.
Nej. Jag räknar länder men gör det för mig själv och kämpar vidare med 40 innan 40. Fast, det går att resa inom Sverige också. Kom ihåg det!

24. Börjar varannan mening eller mer med ”När jag var i…”.
Ja, det händer nog säkert men då tänker jag oftast inte på det. Det är ju en del av vardagen för mig.

25. Tycker att den här listan är rolig.
Ja, den var kul!

Så, är jag resenörd?

Det beror nog på vem man frågar. Jag ser mig nog som resenörd själv just för att jag lever och tänker i banorna ganska ofta (!). Sedan tror jag inte att en upptäcksresande krokodilbrottare som åker zipline över Indiska oceanen och sover under granarna i Alaska skulle hålla med, men som sagt. Det är upp till var och en.

Enligt den här listan är jag dock verkligen ingen resenörd. 10 ja, 4 nja och 11 nej talar väl sitt tydliga språk?

Vandring till Kebnekaise
Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Fler som testat om de är resenördar

16 KOMMENTARER

  1. Meeeeen Addis Abeba är ju världens coolaste flygplats! En sån grym smältdegel av kulturer och folkslag! Fast tappade jag ett mynt på golvet skulle jag inte ta upp det om jag säger så. Kanske inte den mest hygieniska platsen på jorden…
    I slutet på april är det dags igen. Och då ska vi skaffa oss en favoritbar!

  2. Den var kul! Tror jag ska ta och testa mig själv här också en vacker dag 🙂 Tufft att du pluggar IATA-koder -jag är tyvärr själv hopplös med bokstavskombinationer, men tycker det är lite coolt när någon avslappnat kan slänga in en kod istället för namnet på flygplatsen 😉

    • Jag tror folk blandar ihop Azorerna med något annat. Det har i alla fall jag gjort tidigare. Sno listan vet ja, länka gärna till 4000mil.se som är upphovspersoner. 🙂

  3. När det gäller nummer 2 så kan jag ju säga så att med tanke på att jag varken kan mitt telefonnummer eller mitt postnummer (och ibland inte mitt bankomatnummer) och ytterst sällan koder till datorn som innehåller siffror så … nej, passnumret är en omöjlighet. Två saker som jag är MYCKET dålig på: komma ihåg siffror och hitta ut ur köpcentrum. I övrigt kände jag igen mig i en hel del i listan. Dock reser vi mer i Europa än i Asien vilket kanske påverkar lite.

    • Haha köpcentrum är nog faktiskt en svaghet hos mig också. Utomhus har jag inga problem att hitta men inomhus är det värre. Nästan så jag måste ha satelliter för att koppla. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.