Resebloggarna: Så förändras resandet!

Vi är där vi är och det är svårt att göra något åt det. Ja, mer än att följa de allmänna rekommendationer som ges av myndigheterna då så klart (eller göra som man själv vill, det är ju upp till var och en). Vad som gäller kring covid-19 just nu tänker jag dock inte gå igenom här eftersom det förändras i princip varje dag. Om det kan ni läsa om på andra ställen.

Det som är mer intressant är vad som kommer hända på sikt och hur folk tänker kring framtiden. För mig och många andra handlar det så klart om när och hur vi kommer att kunna resa. Med det i åtanke satte jag mig och distansintervjuade några resebloggarkollegor om saken. Framtiden, förändrade beteenden och om när vi återgår till det normala. Om vi gör det.

Här är resebloggarna

De resebloggare som jag satte mig ner med var Lisa på Let’s Go Explore, Inger på Halloj Världen, Johnny på Johnnybajdzjan, Pernilla på Runway to Adventures samt Christian på Matochresebloggen. Lite spridning med andra ord, då alla har olika inriktningar både på blogg och på resande.

Är du frisk, kry och hoppfull?

Lisa: Jag har hållit mig frisk hittills, och hopp? Jo, vi kommer ju att komma ur detta. Lära oss av det till och med. Men det är tuffa tider på så många sätt, och känslorna som är starkast nu är varken glädje eller hopp får jag nog tyvärr erkänna.

Inger: Jag är frisk. Tror inte heller att jag haft covid-19. Och hoppfull är lite av mitt grundtillstånd.

Johnny: Jodå, jag kan inte klaga. Eller det vill säga, visst kan jag. Som reseledare försvann ju jobben rätt så snabbt. Men frisk och kry tror jag att jag är.

Pernilla: Frisk – check. Hade högst troligt Corona light under en alpresa i början av mars, fick dock inte testa oss då vi inte varit i riskområde som då var Italien, Iran och Kina. Var heller inte i Sverige den perioden utan på tjänsteresa i Litauen och där tystades alla fall av myndigheterna.

Christian: Ja, jag tror jag fick en mild släng av covid-19 för en månad sedan. Sedan dess frisk, kry och hoppfull om att vi kan börja resa utomlands snart igen. Tills dess försöker vi hitta på roliga saker här hemma.

Blir det någonsin som förr igen?

Många säger ”När allt det här är över…”. Kommer vi att bli besvikna när allt inte blir som förr?

Lisa: Nu tror ju inte jag att allt kommer att bli som förr, så den frågan håller inte för mig. Men, jag tror inte att alla förändringar och det nya nuläget kommer att innebära enbart besvikelse. Jag tror att uppskattade förändringar kommer att ha vuxit fram. Också.

Inger: Det beror ju på hur det blir istället och frågan är när det ska anses vara över. När vi har ett vaccin? Men då återstår nog en stor del av den ekonomiska krisen. Plus en annan medvetenhet om risken för pandemier och annan smitta. ”Som förr” blir det nog aldrig.

Johnny: Vem vet när det här är över. Jag vet inte om besviken är ordet jag vill använda. Människan är ju trots allt en rätt så anpassningsbar art. Men ja, om man förväntar sig att allt kommer bli som förr tror jag rätt så många kommer bli besvikna.

Pernilla: Ja, det tror jag de flesta blir. Har själv blivit uppfostrad med att resande är ett privilegium som man inte ska ta föregivet. Även om det är vardag för mig kan jag inte förneka att jag och säkerligen många med mig kommer bli besvikna post-Corona om det inte blir som förr.

Christian: Jag tror mycket blir som förr om ett par år. Eller när hela världen slutar att agera i panik när nya fall upptäcks.

Dalslands djupa skogar

Blir det någon svemester i sommar?

Utrikesresor innan hösten känns kört men låt säga att restriktionerna även för inrikesresor förlängs från juli till september. Hur gör du då med svemestern i sommar?

Lisa: Ledig kommer jag att vara oavsett så jag har helt accepterat detta och känner mig på många sätt pepp kring det. Jag bor bra i ett hus som har mycket att ge sommartid, och med många nära utflykter möjliga hemma i Nacka och på ett avstånd som det är okej att åka till.

Inger: Jag tänker följa myndigheternas rekommendationer. Jag tror på bil för transporter och mycket vandring plus att social distans är fortsatt viktigt. Mot slutet av sommaren hoppas jag fortfarande på någon utlandsresa, mest troligt med bil. Annars Norrland.

Johnny: Jag gillar inte ord som ”svemester” eftersom semester i Sverige är lika mycket semester som semester någon annanstans. Men semestern i sommar? Jag har helt enkelt inte tänkt så långt. Kanske åker jag en vecka upp till Norrland och plockar hjortron. Annars hoppas jag att jag kan åka till Norge.

Pernilla: Är jag frisk och kan ta mig hem för egen maskin om jag skulle bli sjuk kommer jag ärligt talat bortse från de restriktioner som finns. Har aldrig varit ledig så länge i sträck i hela mitt liv och att sitta i min etta är inget alternativ. Då får någon låsa in mig. Sorry Tegnell!

Christian: Jag tolkar restriktionerna som att vi som inte tillhör en riskgrupp samt troligen redan har haft Covid-19 inte behöver undvika resor inom Sverige. Så vi kommer nog att göra någon roadtrip i Sverige i alla fall. Med barn som har sommarlov kan man heller inte bara skjuta på semestern tills senare!

Roadtrip på Österlen

Får vi nya säkerhetskontroller?

Har markbunden trafik, jag tänker främst fjärrtåg och buss, fått (flygets) säkerhetskontroller år 2025?

Lisa: Nej, det tror jag inte.

Inger: I Spanien har jag redan gått igenom säkerhetskontroll för att åka tåg, så det tror jag kommer. Om det finns redan 2025 är svårare att säga.

Johnny: Det beror på vilket land man befinner sig i. I Uzbekistan är det till exempel säkerhetskontroll för att komma in på en tågstation. Men om det gäller Sverige så tror jag inte det.

Pernilla: Inte helt omöjligt. Har varit liknande säkerhetskontroller när jag åkt tåg mellan England och Belgien samt USA och Kanada så skulle inte förvåna mig om det även kommer till oss.

Christian: Det skulle jag ha svårt att se poängen med. Flygets säkerhetskontroller syftar ju på att förhindra terrorattentat. Vill man göra ett attentat mot markbunden trafik är det ju enkelt att göra det utan att sitta i tåget eller bussen. 

Många pratar om dyrare flygresor efter krisen. Hur kommer det påverka dig när det gäller färdsätt och frekvens?

Lisa: Det är så mycket annat som spelar in i mina prioriteringar och för spontana resor är det redan snarare tåg inom Sverige som gäller. Men visst kommer en förändrad prismodell att påverka resandet i stort, och det vore osannolikt om det inte även kommer att gälla för min del. Om jag kommer att flyga mindre så handlar det nog mer om annat än priserna – men beroende på hur stor skillnad det blir givetvis.

Inger: Tror nog inte att det blir så mycket dyrare att det blir avgörande. Det som har bromsat mig vad gäller flyg har mer varit miljö än pengar. Jag brukar ändå klimatkompensera våra flygresor.

Johnny: Det är nog möjligt att det i början, när världens öppnas igen, kommer vara dyrare att flyga. Men om vi utgår från att det blir dyrare att flyga, blir ju följdfrågan hur mycket dyrare. Snackar vi om 5, 50 eller 500%? Blir det 5 eller 50% tror jag inte just mina resevanor kommer ändras särskilt mycket.

Pernilla: Kommer fortsatt prioritera flygresor i samma frekvens och bekvämlighetsklass som tidigare. Då snålar jag hellre på andra inköp.

Christian: Ja, om flygresorna blir till exempel dubbelt så dyra kommer det helt klart påverka oss som har två stora barn som betalar som vuxna. Då kommer vi nog flyga mer sällan och inte lika långt.

Logga flygresorna med myflightradar24

Kommer vi att få se högre priser på annat också, som tågresor, hotellnätter och fler lokala skatter?

Lisa: Inte på kort sikt. Många verksamheter vill nog snabbt ta igen marknadsandelar. Då är pris en konkurrensfaktor. Turistvisum eller inträden till naturområden, däremot. Inte otänkbart att man vill använda avgifter som ett sätt att begränsa turismen. Jag tänker till exempel som dyra kostnader bara för att sätta sin fot på Galapagos – sådant kan vi säkert få se mer av.

Inger: Kanske. Hotell kan bli dyrare om det tillkommer regler om social distansering som gör att de inte kan ha fullbelagt. 

Johnny: Tvärtom, tror jag. Många länder har investerat så mycket i sin turistindustri att de kommer göra rätt så mycket för att få turisterna tillbaka, och det snabbt. Detta förutom i städer och på platser som innan coronan kanske hade för mycket turister. Jag tänker till exempel på Barcelona, Venedig och Dubrovnik.

Pernilla: Till en början tror jag priserna kommer gå ner för att öka cashflow i de verksamheter som kommer överleva krisen. På sikt ser jag framför mig stigande priser. Utbudet kommer bli mindre då många verksamheter strukit med i krisen. Sedan kommer utbudet öka igen till lägre priser. Vet inte hur lång tid det tar men tittar man historiskt så har det gått snabbare varje gång, när det funnits mer teknik.

Christian: Jag ser inte riktigt varför priserna på saker som tågresor eller hotellnätter skulle gå upp. Möjligen om efterfrågan ökar mer än utbudet.

Tågstationen i Örebro

Den perfekta bilden

”Den perfekta resebilden” på Instagram har av många ansetts vara en ensam resenär på en öde plats. Kommer det fortsätta vara så eller kommer folkmyller, köer och trängsel att ta över efter en vår av isolering och lockdowns?

Lisa: Jag tror absolut inte att vi kommer att ändras i det avseendet. Kanske kommer det kännas exotiskt och allmänt härligt med trängsel igen – en friskhetsfaktor bortom pandemi vi alla längtar efter. Men någon målbild för ”den perfekta resebilden” kommer det aldrig att bli.

Inger: Vi kommer behöva fortsätta undvika trängsel, kanske ett år till eller mer så jag tror tvärtom att det förstärks. Många har återupptäckt naturen. Jag tror att det kommer att vara det mest positiva de tar med sig från den här tiden.

Johnny: Jag tror nog i grund och botten att vi kommer ha samma ideal efter coronan som innan och det beror helt på personliga preferenser.

Pernilla: Folk har en tendens att glömma snabbt. Tror till en början att människor kommer söka sig till avskildheten och vara försiktiga men ge det ett år så är folkmyller, köer och trängsel åter vardag. Vi är trots allt flockdjur.

Christian: Jag tror en självvald ensamhet på en plats och tid man väljer själv kommer fortsätta vara attraktivt. 

Framtiden och förändringarna då?

En framtidsspaning på ditt eget resande då. Hur tar du dig som regel till sydligaste Europa år 2025?

Lisa: Till allra sydligaste Europa tror jag flyg – som regel. Men finns det effektiva tåg till centrala Europa kommer jag gladeligen att välja det alternativet. Låt oss hoppas!

Inger: Önskar att jag kunde säga ”med tåg”, men till 2025 har det nog inte hänt så pass mycket. Tåginfrastruktur tar lång tid att bygga ut. Men till Frankrike och norra Italien funkar det redan idag att åka tåg med rimliga restider.

Johnny: Nu är kanske inte sydligaste Europa det just jag ser framför mig i 2025. Jag hoppas snarare att jag kan resa runt i Afrika. Och då tror jag ändå att det är flyg som gäller.

Pernilla: Sätter mig på ett flyg. Jag vill fortfarande resa på ett tidseffektivt sätt. Väl på plats utnyttjar jag lokala transporter. 

Christian: Troligen med flyg i avsaknad av ett höghastighetståg.

Nerja i skymningen

Utan någon större tvekan lär krisen leda till förändringar i våra liv. Vilken blir den bästa förändringen för oss resenärer när vi kommer ut på andra sidan?

Lisa: Kvalitet före kvantitet.

Inger: Mindre trängsel!

Johnny: Den bästa förändringen för resenärer är kanske att vi nu har tid, antingen vi vill eller inte, till att sätta oss ner och tänka på målet med våra resor. Vad är det vi söker? Vad är det vi vill uppnå? Vi kanske blir lite klokare när det gäller varför vi egentligen reser.

Pernilla: Förhoppningsvis har människor som tidigare gett sig iväg på resa i ett sjukdomstillstånd fått en tankeställare och ställer in istället för att ändå ge sig iväg och smitta andra. Tror dessutom man kommer uppskatta resande ännu mer i framtiden. 

Christian: Möjligen att vi värdesätter flygresorna vi gör utomlands lite mer och gör dem lite mer sällan. Och att vi i högre utsträckning fortsätter utforska vårt fantastiska Sverige och våra grannländer.

Hur tänker ni?

Intressanta svar från ett gäng rutinerade resenärer och bloggare. Det är ju faktiskt det fina med alltihop, att det mest är spekulationer, gissningar och teorier. Ingen vet. Ingen kan säga vad som komma skall och ingen kan förutspå vare sig en frisk värld eller en andra-tredjevåg av allt det vi sett brisera under våren.

Själv hoppas jag att livet så smått snart börjar återgå till det ”nya normala”. Vad nu det kan tänkas vara.

Hur tänker ni om framtiden och hur ställer ni er till frågorna som besvarats i det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta så lär vi något av varandra.

15 KOMMENTARER

 1. intressanta svar på svemester-frågan. dels har Johnny en poäng om att svemester fortfarande är att resa. och dels så tänker alla utom en resa inrikes trots restriktioner. jag lägger ingen värdering i det (jag reser också inrikes) – men det var intressanta svar utifrån din frågeställning.

 2. Ja, det blir intressant att se hur det kommer se ut efter det här. Inledningsvis säkert dyrare flyg eftersom många flygbolag lär ha konkat. Men tror efterfrågan kommer öka igen och många lågprisbolag kan komma tillbaka. Om några år tror jag när det kommer till flyg är typ som innan. Jag är mer orolig för hur många människor som hamnar i fattigdom och hur det skulle kunna påverka hur säkert det är för oss att resa till vissa delar av världen.
  När det gäller resande i Sverige så kommer jag också resa i Sverige i sommar. 🙂 Inte jättelångt, men med bil och sköta mig själv, typ.

  • Jag tror nog faktiskt att flyget kan komma att bli billigare, för att just sparka igång just det resandet igen. Och den här krisen har ju satt de som har det sämst till ett många gånger ännu sämre läge. Galet tråkigt. Men ja, det blir Sverige i sommar. Har flera platser på att-besöka-listan, både nya och så givetvis några återbesök.

 3. Intressant! Jag tror sällan att något blir ”som det var förr”, världen förändras ju konstant. Människor påverkas under den här perioden, som långt ifrån är över, utan kommer pågå länge till. Vi tänker bland annat att många kanske börjar uppskatta naturen mer och nära resmål, och att camping kan bli ännu mer populärt. Vi har skrivit lite om det här: https://www.freedomtravel.se/2020/03/miljohot-och-virus-hur-kommer-resandet-paverkas/

  När det gäller myndigheternas rekommendationer saknar vi kanske lite diskussion kring att bloggare också påverkar andra, har man inte ett extra ansvar då? Att vi bör begränsa resandet mellan olika regioner i landet handlar ju inte bara om smittspridning, utan också om att inte belasta sjukvården (inte heller med andra sjukdomar eller olyckor, som inte är relaterad till corona) i regioner som behöver använda sina resurser för coronavården. Vi har ju sluppit hårda ”lockdowns” i Sverige vilket verkligen är skönt, men att det funkar bygger ju på att vi följer myndigheternas rekommendationer. Som bloggare handlar det ju inte bara om en själv, utan också om att man påverkar besluten hos hundratals eller tusentals andra.

  • Ja, bloggare påverkar andra så klart (och det är väl en del av själva grejen tänker jag, att vi tipsar andra om resmål och destinationer). Samtidigt känner jag att jag inte bloggar för i morgon heller utan för längre sikt och det är ett av skälen till att jag fortsätter skriva om långväga resmål här. Men ja, vi har så sett klarat oss undan nedstängningar och annat och det ska vi nog vara tacksamma för (i alla fall när det kommer till de psykosociala aspekterna). Hur det framställs i en utvärdering om några år återstår att se. Alla verkar ju inte vara särskilt överens om att vi gjort rätt.

 4. Många intressanta tankar. Här nere på Algarve öppnar samhället försiktigt upp nu inför stundande turistsäsong och jag läste igår att from 1 juli är Lagos hotell fullbokade igen…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.