Mer, mindre och vårens (o)frivilliga omställning

Mina resebloggarkollegor på 4000 mil postade (ytterligare) ett intressant inlägg häromdagen. Om livet de senaste månaderna. Saker som de gör mer och mindre av. Som förblivit oförändrade. Eller helt upphört. Jag menar, oavsett vi vill det eller inte så har ju tiderna förändrats under våren.

Jag satte mig ner och började fundera på om jag själv har styrt om livet och i vilken utsträckning jag i så fall gjort det. Här är vad jag kom fram till.

Det här gör jag mer av

JOBBAR HEMMA. Vi kan och ska egentligen jobba hemma så gott det går men eftersom det varit nästan tomt på kontoret så har jag suttit där istället. Vardagsrutinerna behålls och ergonomin är bättre. Men okej. Senaste två veckorna har jag ökat mängden hemmajobb. Kortare startsträcka till jobbet och godare kaffe.

SKYPEMÖTEN. Kalendern är full! De korta avstämningarna som förut gjordes mellan skrivborden har flyttat in i Skype. Visst, jag har haft många jobbmöten på distans sedan tidigare och är van. Och faktiskt, många avstämningar gör sig faktiskt bättre på distans. Men inte alla. Många småmöten är mest omständiga nu.

LUNCHAR PÅ STAN. Jag äter mer ute nu än tidigare. Ett av skälen är så klart att stötta våra lokala restauranger och uteställen.

MERLÄSNING | Så förändras resandet enligt bloggarna

Jazzköket Lilla Saluhallen i Östersund

GÖR OM HEMMA. Dryden goes Ernst! I brist på annat så har vi fixat till sovrummet, med mig själv som hängiven projektledare. Målat om, bytt några möbler och hängt upp mörkläggningsgardiner. Våra nya balkonger ska också inredas och sedan ser jag framför mig en uppfräschning av vardagsrummet, om än framåt hösten. Allt det här hade hänt ändå men påskyndades förmodligen av alla omständigheter.

LÄSER RESENYHETER. När jag dragit ner på alla andra nyheter har jag ökat den här mängden istället. Jag är nyfiken på hur saker rör på sig och hur det kan se ut när vi kommer ut på andra sidan.

GÖR KLART SAKER. Vissa grejer har blivit liggandes. Som min jordglob från 1972. Den stod utan fungerande lampa i ett år. Tillslut tog jag tag i den och bytte hela lampsatsen, som var från samma sekel. Det var enklare än jag trodde. Nu lyser den med LED-kampa och ska snart kopplas in i IKEA Home-appen. Sälja saker på Facebook är också något som är hetare nu än tidigare. Det är skönt att bli av med saker.

DIGITAL STÄDNING. Vi snackar om allt från att städa bildarkivet (och spara utrymme på hårddiskarna), se över backuper och rent allmänt trimma det digital livet. Det är en lika stor tillfredsställelse som ett nystädat vardagsrum eller rensad garderob. Och det jag gör nu kommer definitivt att underlätta livet den dagen det inte finns samma tid.

Göra-om-hemma-dryck
Jordgloben fungerar!

Det här rullar på som vanligt

BLOGGEN. Hur märkligt? När hela världen ställdes in flyttade skrivkrampen plötsligt ut. Jag fick inspiration och skrivlusta av sällan skådat slag. Nu har jag kommit ifatt med texter som släpat ett halvår eller mer, fått nya uppslag och idéer och har inlägg för en månad framåt. Det har aldrig tidigare hänt. Däremot är statistiken inte lika relevant just nu.

AVANZA. Börsen tokrasade ju i februari och det borde ju ha fått mig att ”glömma” bort pengarna. Jag menar, röda siffror är ju sällan roligt. Men jag fortsatte logga in och följa pengar, diagram och utveckling och kontona har faktiskt återhämtat sig ganska bra. Jag kanske till och med gör mer action där nu än tidigare.

MATLAGNING. Det är lika tråkigt nu som tidigare och jag försöker undvika det. Jag gjorde dock amerikanska pannkakor häromveckan. Jättekomplicerat. Men. Det blev riktigt gott så det kan jag nog göra om framöver.

TRÄNINGEN. En av de viktigaste grundbultarna för mig. Både löpning och HIIT-passen på gymmet har rullat på som vanligt, dels för att gymmet har varit öppet (om än med färre deltagare per pass) och för att jag behållt rutinerna. Dessutom har jag kört runstreak i maj, så det har faktiskt blivit minst ett kort löppass varje dag. Nog så viktigt om man jobbat hemma och inte fått promenaden till jobbet.

HRM Run - efter HIIT Cardio

Det här gör jag mindre av

FÖLJA NYHETER. Jag har nästan slutat uppdatera mig på de vardagliga nyheterna. De viktigaste sakerna fångar jag upp ändå, tack vare staketexperterna på Twitter. Annars kan jag inte riktigt se poängen i att hålla daglig koll på dödstal i varenda land på hela jorden.

RESERESEARCH. Kanske naturligt, för även om jag har två långresor inbokade så är de såpass avlägsna i tid att det inte är någon större mening. Men okej, jag har smygkollat på Youtube om saker att göra på Oahu, som typ fallskärmshoppning.

ANVÄNDER BETALKORTET. Jag är normalt sett ingen storshoppare men senaste tiden har det sipprat ut ännu färre slantar än normalt. Det har i sin tur inneburit att jag sparat pengar till större inköp. Som till det skrivbord och den nya arbetsstol för hemmakontoret som alldeles precis har monterats.

TV-TITTANDE. Kollade inte så mycket innan och kollar ännu mindre nu eftersom jag avstår nyheterna. Det är nu som det borde finnas all tid i världen till att hinna se klart Homeland eller börja något nytt på Netflix men… nej, det blir bara inte av. Jag spelar knappt Playstation.

Soffläge och Netflix-marathon

Det här har upphört

FLYGSÖK. Det är ingen större mening att leta flygresor just nu. Jag slentriankollar inte ens rutter för skojs skull, de kanske ändå inte finns kvar när vi kommer ut på andra sidan. Nåväl. Jag litar på att den här hobbyn kommer att återupptas framöver.

LOGGA FLYGRESOR. Jag använder MyFlightradar24 för att logga mina flygresor. Det har upphört helt tillsvidare, precis som användandet av Flightradar24-appen. Gissa varför.

JOBBRESOR. Det blev mycket sånt förra året men sedan januari står det stilla. Jag saknar det ganska mycket, dels för att träffa alla kollegor på andra orter men också för miljöombytena. Digitala möten på distans i alla ära men de ersätter faktiskt inte precis allt.

Hinna-ikapp-tid

Kort och gott har det blivit en hel del hinna-ikapp-tid de senaste månaderna. Det har gjort gott för saker här på hemmaplan och än finns det saker kvar på att-göra-listan. Livet är som det är och eftersom jag inte kan påverka något på det stora hela så är det bara att fortsätta följa rekommendationer och göra det bästa av det.

Vad har ni gjort mer och mindre av det senaste?

4 KOMMENTARER

 1. Ah, mer luncher på stan alltså? Nej jag tror att jag blivit lite folkskygg också. Känns obehagligt när folk är för nära. Om det är för många på en restaurang där jag tänkt hämta lunch, så vänder jag igen.
  Jag har också lika många blogginläggsuppslag som innan. Konstigt ändå när man inte gör några resor?
  Kul att du hängde på och kul att läsa om dina nya vanor.

  • Japp, fler luncher ute. Men jag har inte blivit helt folkskygg än. Men visst, jag tar lite omvägar och håller avstånd. Det gör jag. Men bloggen. Jag tänker att pressen har släppt. Det kanske inte är svårare än så?

   Bra inspo, kul att få stanna upp och tänka efter ibland.

 2. Ja, detta är ju intressant! Men mer luncher på stan! Oj så annorlunda! Förut åt jag lunch på stan varje dag. Nu har jag inte sett en restaurang (av någon sort) sedan början av mars. Snabbnudlar till lunch, det är grejor det 😉

  • Haha! Jag tänker att det inte varit så nedstängt här i Östersund i alla fall. Och då vill jag äta när det ändå finns. Det som har diffat är väl öppettider (förutom att det är färre ute då så klart), annars ganska som vanligt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.