Kungsklyftan i Fjällbacka och Ronja Rövardotters vrål

En av alla pärlor på den svenska västkusten är Fjällbacka och allra helst Vetteberget mitt i samhället. Visste ni till exempel att Kungsklyftan ligger här, som var en av inspelningsplatserna för Ronja Rövardotter? Japp, visst är det lätt att fastna i vimmel och glassköer på bryggorna i Grebbestad men Fjällbacka har en helt annan charm. Dessutom hyser byn en gedigen svensk filmhistoria.

Inlägget är uppdaterat i juni 2023

Om inte Kungsklyftan låter bekant så kanske Vargklämman gör det? Den skär rakt igenom Vetteberget och var på tidigt 80-tal inspelningsplats för delar av Ronja Rövardotter. Kungsklyftan nås enkelt genom en portal vid Ingrid Bergmans torg och efter några branta trappor har man en djup gång med klippväggar på båda sidor. En bit in i klyftan ligger dessutom några gigantiska stenblock som ett tak ovanför huvudet. Mäktigt!

Vibbarna från Rövardotter-filmen är påtagliga. Luften är sval. Det doftar fuktigt berg. Som att vara i en rövarborg. Ungefär. Kan jag tänka.

Hur är det med Helvetesgapet – egentligen?

Jag kan också passa på att avliva myten om att Slåttdalsskrevan i Skuleskogen på Höga Kusten skulle vara Vargklämman. Det är felaktigt. Likaså är Kungsklyftan inte samma sak som Helvetesgapet. Det ligger i Sörknattens naturreservat i Dalsland och är i verkligheten bara drygt två meter djupt.

LÄS MER | 14 inspelningsplatser från Ronja Rövardotter

Kungsklyftan och Vetteberget har bästa utsikten

Fortsätter man vidare upp för trapporna når man snart toppen av Vetteberget. Berget har magnifik utsikt över Fjällbacka och är kanske den bästa platsen för att spana in båthamnarna och västkustens kala klippor. Alltså, jag blir kär i sånt här. På riktigt. Det är något med västkusten som gör att jag bara vill stanna klockorna en sväng och inhalera stunden. Well, jag gör det på mitt sätt. Kameran går varm och så skapar jag mig lite minnen som jag kan titta tillbaka på i november. Ni vet, när höststormarna dragit, när regnet smattrar på rutan och då varma fina sommardagar är som allra längst bort.

Vetteberget är för övrigt en del av Kuststigen, en vandringsled som går genom Bohuslän. I just de här krokarna går det att bekanta sig med Fjällbackas historia. Från 1600-talets rövarband i Fieldbacke, sillfiskare, stenhuggare och hela vägen fram till dagens turister. Ja, vi alltså. Vi som mumsar skaldjurssoppa nere på bryggan eller sitter på bryggan och äter en glass, med benen dinglandes över vattnet.

HITTA HIT | Google Maps

Bo och göra kring Fjällbacka

Fjällbacka är inte enbart Kungsfklyftan. Visste ni att samhället hyser en hel del svensk filmhistoria? Hit hittade Ingrid Bergman 1958 och blev området kär hela vägen fram till sin död 1982. Ute på Dannholmen hade hon sin bostad och hon engagerade sig också i det lokala livet. Serier och filmer signerade Camilla Läckberg har också Fjälblacka som kärna då de till stor del utspelas här. Vill man så går det hänga med på guidade turer Läckbergs fotspår, en så kallad “cosy crime walk“.

För den som hellre spelar golf finns Fjällbacka GK alldeles utanför samhället. Jag har inte hunnit gå en komplett runda här än men det ska så klart göras så fort jag får tillfälle. Rangen är dock fin! Vill man bege sig ut på havet, vilket nästan är lite av ett måste på västkusten, kan man hoppa på någon av alla de skärgårdsturer som finns. Varför inte en tur ut till Väderöarna?

Boenden finns det så klart gott om. Dels en camping men även hotell i form av Stora Hotellet, Bryggan, Villa Evalotta eller Fjällbacka Pensionat & Vandrarhem för att nämna några. För den som hellre bor någon annanstans är det nära både till Hamburgsund, Grebbestad och Tanumstrand både vad gäller hotell, stugor och campingplatser.

Med det här sagt. Kungsklyftan i Fjällbacka är ett givet besöksmål om man är i närheten. Känn vibbarna av Ronja Rövardotter och njut av det bästa som den svenska västkusten kan erbjuda. Men området har massor av ytterligare aktiviteter att erbjuda också. Fast visst, en varm sommardag fungerar faktiskt en glass på bryggan precis lika bra.

Båtar i Fjällbacka

14 KOMMENTARER

  1. Den platsen förstår jag att du gillar! Ditt inlägg gjorde även mig sugen på att åka dit. Fantastiska bilder!

    Grebbestad har jag varit i men inte Fjällbacka. Kul att se Vargklämman i verkligheten!

    • Tack Anna! Fjällbacka är nästan mysigare än ”stora” Grebbestad faktiskt. Det kan jag ju dock säga först så här med facit i hand. 🙂

  2. Camilla Läckberg tänker jag! Fast jag har varit där inte bara i hennes böcker. Jag var där på någon wakeboardfestival i början av seklet. Bodde på cykelavstånd från själva Fjällbacka, cyklade in från campingen och tittade på wakeboard och åt fisksoppa. Vacker plats!

    • Ah, vad trevligt Åsa! Jag drog också en fisksoppa på plats. Fint. Det är ju nästan ett måste, att avnjuta något havsmataktigt. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.