En av alla pärlor på den svenska västkusten är Fjällbacka. Med tanke på att i alla fall en vecka per sommar de senaste åren spenderats i krokarna så har den här lilla mysiga avkroken fått alldeles för lite kärlek. Jag kan sonika konstatera att det är lätt att stirra sig blind på Grebbestad och sedan hålla sig där. Nu i sommar blev det dock ändring på det och som den fanatiker av vidsträckta vyer jag är så ligger ju Vetteberget mitt i samhället otroligt bra till. Plus att berget inhyser en känd men kanske också okänd plats för filminspelning. Har du hört talas om Kungsklyftan?

Om inte Kungsklyftan låter bekant så kanske Vargklämman gör det? Klyftan skär rakt igenom Vetteberget och var för drygt 30 år sedan alltså inspelningsplats för delar av Ronja Rövardotter. Kungsklyftan nås enkelt genom en portal vid Ingrid Bergmans torg och efter några branta trappor har man stupande klippväggar på båda sidor. En bit in i klyftan ligger dessutom några gigantiska stenblock ovanför huvudet, som ett tak. Mäktigt! Vibbarna från Rövardotter-filmen är påtagliga. Luften är sval. Det doftar fuktigt berg. Som att vara i en rövarborg. Ungefär. Kan jag tänka.

Kungsklyftan / Vetteberget Kungsklyftan i Fjällbacka

Fortsätter man vidare upp för trapporna når man snart toppen av Vetteberget med sin magnifika utsikt över Fjällbacka, båthamnarna, och västkustens kala klippor. Alltså, jag blir kär i sånt här. På riktigt. Det är något med västkusten som gör att jag bara vill stanna klockorna en sväng och inhalera stunden.

Well, jag gör det på mitt sätt. Kameran går varm och så skapar jag mig lite minnen som jag kan titta tillbaka på i november. Ni vet, när nordvästanstormarna dragit in över Jämtland, när regnet smattrar på rutan och då varma fina sommardagar är som kanske allra längst bort.

Vetteberget är för övrigt en del av Kuststigen, en vandringsled som går genom Bohuslän, och i just de här krokarna går det att bekanta sig med Fjällbackas historia. Från 1600-talets rövarband i Fieldbacke, till sillfiskare och stenhuggare. Hela vägen fram till dagens turister. Ja, vi alltså. Vi som mumsar skaldjurssoppa nere på bryggan.

Kuststigen i Bohuslän Fjällbacka från Vetteberget Fjällbacka från Vetteberget Kuststigen på Vetteberget

12 KOMMENTARER

  1. Camilla Läckberg tänker jag! Fast jag har varit där inte bara i hennes böcker. Jag var där på någon wakeboardfestival i början av seklet. Bodde på cykelavstånd från själva Fjällbacka, cyklade in från campingen och tittade på wakeboard och åt fisksoppa. Vacker plats!

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här