En av alla pärlor på den svenska västkusten är Fjällbacka och allra helst Vetteberget mitt i samhället. Visste ni till exempel att Kungsklyftan ligger här, som var en av inspelningsplatserna för Ronja Rövardotter? Japp, visst är det lätt att fastna i vimmel och glassköer på bryggorna i Grebbestad men Fjällbacka har en helt annan charm. Dessutom hyser byn en gedigen svensk filmhistoria.

Om inte Kungsklyftan låter bekant så kanske Vargklämman gör det? Den skär rakt igenom Vetteberget och var för drygt 30 år sedan alltså inspelningsplats för delar av Ronja Rövardotter. Kungsklyftan nås enkelt genom en portal vid Ingrid Bergmans torg och efter några branta trappor har man en djup gång med klippväggar på båda sidor. En bit in i klyftan ligger dessutom några gigantiska stenblock, som ett tak ovanför huvudet. Mäktigt!

Vibbarna från Rövardotter-filmen är påtagliga. Luften är sval. Det doftar fuktigt berg. Som att vara i en rövarborg. Ungefär. Kan jag tänka.

HITTA HIT | Kungsklyftan ligger i Fjällbacka på västkusten

Ronja Rövardotter - Vargklämman ligger i Fjällbacka
Vandringsled i Bohuslän
Kungsklyftan i Fjällbacka

Kungsklyftan och Vetteberget har bästa utsikten

Fortsätter man vidare upp för trapporna når man snart toppen av Vetteberget. Berget har magnifik utsikt över Fjällbacka och är kanske den bästa platsen för att spana in båthamnarna och västkustens kala klippor. Alltså, jag blir kär i sånt här. På riktigt. Det är något med västkusten som gör att jag bara vill stanna klockorna en sväng och inhalera stunden.

Well, jag gör det på mitt sätt. Kameran går varm och så skapar jag mig lite minnen som jag kan titta tillbaka på i november. Ni vet, när höststormarna dragit, när regnet smattrar på rutan och då varma fina sommardagar är som allra längst bort.

Vetteberget är för övrigt en del av Kuststigen, en vandringsled som går genom Bohuslän. I just de här krokarna går det att bekanta sig med Fjällbackas historia. Från 1600-talets rövarband i Fieldbacke, sillfiskare, stenhuggare och hela vägen fram till dagens turister. Ja, vi alltså. Vi som mumsar skaldjurssoppa nere på bryggan.

Med det här sagt. Kungsklyftan i Fjällbacka är ett givet besöksmål om man är i närheten. Känn vibbarna av Ronja Rövardotter och njut av det bästa som den svenska västkusten kan erbjuda.

Inlägget är uppdaterat i juni 2020!

Kuststigen i Bohuslän
Fjällbacka i Bohuslän
Fjällbacka båthamn från Vetteberget och Kungsklyftan
Fjällbacka från Vetteberget och Kungsklyftan

12 KOMMENTARER

  1. Camilla Läckberg tänker jag! Fast jag har varit där inte bara i hennes böcker. Jag var där på någon wakeboardfestival i början av seklet. Bodde på cykelavstånd från själva Fjällbacka, cyklade in från campingen och tittade på wakeboard och åt fisksoppa. Vacker plats!

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här