Vandra i Åre sommar & höst – 12 fina dagsturer

När det är sommar och höst är tiden perfekt för att vandra i Åre med omnejd. Dels har man Åreskutan som sådan men börjar man se sig om i området så ser man snart att möjligheterna nästan är oändliga. Det finns allt från enklare turer för hela familjen till lite mer krävande dagsturer för den som vill göra höjdmeter och ha svetten rinnandes längs ryggraden.

Här tänker jag berätta om några personliga favoriter när det kommer till just att vandra i Åre och leder som finns runtomkring. Jag tänker främst på dagsturer. Några av dem görs nog till och med på en halvdag, inklusive resan till och från deras utgångspunkter.

Har du egna tips kring att vandra i Åre? Lämna gärna en kommentar längst ner i inlägget!

Vandra i Åre och gå upp på Åreskutan

Det finns massor av möjligheter utan att behöva åka långt. Att vandra i Åre med byn (eller Huså, på baksidan) som utgångspunkt bjuder in till varierande leder och svårighetsgrader. Belöningen är storslagen för uppe på Åreskutans topp är det en fantastisk 360-gradersvy över Jämtlandsfjällen! Det finns turer för alla, barn som vuxna och på toppen firar man så klart med något gott i eller utanför toppstugan.

Bilavstånd från Åre: 0-5 km
Parkering: någonstans i byn
Längd på turen: från 5 km enkel väg

TIPS! Sajten ÅreTrails har en riktigt bra digital vandringsguide!

Vandra i åre och gör Åreskutans topp med sina 360°-vyer!
Åreskutans topp och 360°-vyer!

Tännforsen – Sveriges största vattenfall

Tännforsen är Sveriges största vattenfall och fantastiskt mäktigt när man står vid sidan och tittar på. Det är kanske inte så mycket till fjällvandring utan mer en skogspromenad. Den lämpar sig å andra sidan åt alla åldrar och fysiska former. Det går även en liten brygga ut ovanför vattnet, vilket gör skådespelet ännu häftigare!

Från parkeringen är det en kort promenad ner till fallet. Tyvärr är turiststationen numera stängd så förvänta er ingen service där.

Ristafallet – minimal vandring för alla

Ristafallet är känt som Glupafallet i Ronja Rövardotter och är en ännu mindre insats än Tännforsen då promenaden till vattnet från parkeringen bara är drygt hundra meter. Fallet ligger också precis vid E14 och det är både tillgängligt och populärt. Det går att gå nedströms om man vill och förlänga upplevelsen. Ta gärna chansen att upptäcka det södra fallet också, som många missar.

Tännforsen från Åre: 22 km | vägbeskrivning
Parkering: vid Tännforsens nedlagda turiststation
Längd på turen: från 400 meter tur och retur

Ristafallet från Åre: 20 km | vägbeskrivning
Parkering: vid campingens café eller på södra sidan
Längd på turen: från 200 meter tur och retur

Suljätten – barnvänlig toppbestigning

Den här säregna toppen ligger i ensamt majestät, bara ett par fågelmil norr om Åre. Med bil blir den dock en aning längre på grund av att man måste köra runt hela Kallsjön. Man parkerar längs en grusväg och tar sedan den tre kilometer korta vandringen upp till toppen, som mäter 845 meter över havet.

Leden är lättvandrad och toppen är solo vilket bäddar för 360-gradersvy. Mycket belöning för minimal ansträngning! Här uppe ser man både Åreskutan, Kallsjön och Skäckerfjällen.

Bilavstånd från Åre: 72 km | vägbeskrivning
Parkering: i en ficka längs grusvägen.
Längd på turen: cirka 6 km tur och retur
Blogg: Höstvandring på Suljätten

Vyerna från Suljätten är magnifika! Bra tips om du vill vandra i Åre eller omnejd.
Vyerna från Suljätten är magnifika!

Blanktjärnsrundan (och var uppmärksam på restriktionerna!)

Vålådalen är ett av Jämtlands mest populära områden och Blanktjärnsrundan en av de mest besökta lederna. Det gäller för så väl vandrare som löpare och cyklister. Den utgår från Vålådalens fjällstation och tillgänglig nästan året runt, till fots eller på skidor. På sommaren och hösten är det riktigt fin vandring med fjällvyer och kristallklart grönt vatten i vissa av vattendragen. Blanktjärnsrundan som varv är 12 kilometer och den är väldigt lättvandrad. Det är inga större höjdskillnader att prata om.

Nu för tiden är leden sliten och behöver återhämtning. I maj 2023 fattades beslut om restriktioner där beträdelseförbudet vid Blanktjärn blir permanent. Det finns tydliga skyltar och inhägnader där man får gå vilka är helt omöjliga att missa.

OBS! Länsstyrelsen har infört permanenta restriktioner i området! Läs mer här!

Bilavstånd från Åre: 41 km | vägbeskrivning
Parkering: vid Vålådalens fjällstation
Längd på turen: 12 km

Blanktjärnsrundan i Vålådalen

Kyrkstenen (och Kyrkstensskaftet om tid finns)

Vålådalen är utgångspunkt för massor av leder och Kyrkstenen är en av dem. Passera fjällstationen och kör vidare mot Nulltjärn, där finns det en stor parkering. Här vandrar du sedan rakt ut i skogen. Vegetationen glesar ut sig efter fyra kilometer, allt eftersom du plockar höjdmeter i jakten på stenen. För ja, Kyrkstenen är faktiskt en jättestor sten med ett mytomspunnet förflutet.

Den mesta av stigningen sker efter fyra kilometer, från 650 meter upp till knappt 900 meter över havet. Väl framme möts man av den gigantiska stenen och fantastiskt fina vyer över Vålådalens naturreservat. Turen går att förlänga genom att vandra hela vägen upp på Kyrkstensskaftet, vilket vanligtvis hinns med på en dagstur men den blir betydligt längre och omfattar betydligt mer höjdskillnad.

Bilavstånd från Åre: 44 km | vägbeskrivning
Parkering: vid Nulltjärn, bortanför Vålådalen fjällstation
Längd på turen: från 13 km tur och retur

Kyrkstenen i Vålådalen
Dagstur till Kyrkstenen i Vålådalen.

Ottfjällets topp från Vålådalen fjällstation

Från Vålådalens fjällstation kan man gå led nummer 285. Den börjar i lite stenig terräng och ganska mycket uppför i skogen. Efter en kilometer kommer man ut på en grusväg som löper upp mot ett renhägn. Kanske inte den roligaste av sträckor men så fort man vikt av grusvägen (innan renhägnet) och tar sats mot Ottfjällets topp efter ett par kilometer börjar det andas fjäll på riktigt. Lättvandrat är det också då det långa sträckor är spänger i väldigt bra skick.

På vägen upp gör man också bäst i att titta bakåt. Man har både Lunndörrspasset och det nyss nämnda Kyrkstensskaftet i sikte. Toppen bjuder på makalösa vyer och bra dagar går det att se hela vägen till Östersund, förutom alla fjälltoppar och även Ottsjön långt där nere så klart. Ha med en karta och försök hitta namnen på topparna ni ser. Kaffe i en termos underlättar så klart den leken.

Bilavstånd från Åre: 40 km | vägbeskrivning
Parkering: Vålådalen fjällstation
Längd på turen: 11 km tur och retur

Hottögsfjället – en riktigt vacker doldis

Ett berg man faktiskt ser men utan att direkt tänka på är Hottögsfjället. Fjället ligger vid Håckren Ekopark i östra Vålådalen och här, mitt bland alla gamla granar och träd finns en tall som är 450 år gammal! Granarna vid foten av berget är själva 180 år så det är inga ungdomar direkt.

Leden börjar precis efter Störtbäcken, från Undersåkers-hållet sett, och det finns skyltar som markerar starten. Bäcken följer man sedan en bit upp men strax innan trädgränsen viker man av för att ta sikte mot den 1106 meter höga toppen. Vandringen är förhållandevis enkel, toppen är ganska flack och utsikten helt fantastisk! Hottögsfjället alltså, en liten doldis som är värd sina timmar.

Bilavstånd från Åre: 38 km | vägbeskrivning
Parkering: Längs grusvägen
Längd på turen: från 12 km tur och retur
Blogg: Topptur på Hottögsfjället

Getryggen – en klassiker med och utan snö

Området är ett av mina favoritområden alla kategorier med flera roliga och lättillgängliga toppar att bestiga (eller vandra runt, om man hellre vill det). Utgångspunkt är vägs ände och härliga Storulvån fjällstation. Stationen är känd som en utgångspunkt om du ska vandra i västra Jämtland.

Man vandrar från fjällstationen rakt ut på fjället och det är cirka tre kilometer till toppen (som man ser hela vägen). På dessa kilometrar gör man 650 höjdmeter! Ganska massiv stigning alltså men belöningsfaktorn är hög. Mycket hög!

Bilavstånd från Åre: 60 km | vägbeskrivning
Parkering: Storulvån fjällstation
Längd på turen: 7-9 km tur och retur
Blogg: Löpning på Getryggen

Blickar ut mot Sönner Tväråklump
Fjällöpning upp på Getryggen en sensommardag.

Storsnasen – svett och 750 höjdmeter

Bland Snasahögarna (där Getryggen ingår) är det här den högsta toppen med sina 1463 meter över havet. Den ligger också först när man kommer med bil från Åre. Det finns gott om parkeringsfickor längs vägen och det är gratis att parkera.

Börja vandringen på norrsidan av Norder-Tvärån. Vattenflödet varierar så det kan vara olika svårt att ta sig över. Vandra längs ån i ett par-tre kilometer, sedan är det en god idé att vika av och börja plocka höjdmeter. Totalt är det 750 meter som ska göras.

Det fina med Snasahögarna är att man är direkt ute på fjället från vägen. Tillgängligheten är alltså i det närmaste perfekt!

Bilavstånd från Åre: 56 km | vägbeskrivning
Parkering: parkeringsfickor längs vägen mot Storulvån fjällstation
Längd på turen: 12-14 km tur och retur
Blogg: Höstvandring på Storsnasen

Storsnasen i Jämtland
1463 meter höga Storsnasen.

Silverfallet på Storsnasens nordsida

Vill man undvika turistströmmarna så ska man gå upp till Silverfallet, beläget på Storsnasens norra sida. Få jag pratat med har varit där och på vår egen dagstur, en högsommardag, mötte vi en enda person. Den här turen går att förlänga genom att gå upp på baksidan av Snasahögarna och komma till antingen Storulvån fjällstation eller Blåhammaren.

Leden mot Silverfallet börjar vid en liten parkeringsficka på vänster sida från Åre-hållet sett, precis efter Enafors fjällgård och bron över Enan. Fem kilometer är det upp till vattenfallet. Terrängen är till en början kuperad skogsstig men så fort man kommer ut på myrmarkernas spänger så planar det ut och blir en behaglig och vacker vandring hela vägen upp. Man ser faktiskt ser Silverfallet stora delar av turen. Sista biten börjar man ta lite höjd och mitt tips är att komma upp en bit, sätta sig på en sten för lite fika och njuta av utsikten.

Bilavstånd från Åre: 45 km | vägbeskrivning
Parkering: ficka längs E14, direkt efter bron över Enan
Längs på turen: drygt 10 km tur och retur
Blogg: Vandra till Silverfallet

Vandra till Silverfallet på Storsnasens norra sida

Blåhammaren fjällstation – lyxvandringen

Blåhammaren fjällstation är nog mest känd som en del av Jämtlandstriangeln (eller dess bastu). Det går att börja vid Storulvåns fjällstation men även Rundhögen och dess parkering är en bra idé. Den ligger precis vid E14 väster om Enafors och det är den som jag föreslår här.

Etappen börjar med omgivande fjällbjörkar. Fjällkänslan kommer dock ganska snart eftersom kalfjället breder ut sig efter bara några kilometrar. De flesta av de totalt 500 höjdmetrarna börjar man plocka efter en halvmil. Fjällstationen på 1100 meter når man efter en knapp mils vandring.

Ät något riktigt gott innan du påbörjar återvandringen då maten är god och servicen hög. Det är fantastiskt lyxigt att kunna bli serverad god mat så här långt ut på fjället!

Bilavstånd från Åre: 54 km | vägbeskrivning
Parkering: parkering vid Rundhögen, väster om Enafors.
Längd på turen: 23 km tur och retur
Blogg: Vandra till Blåhammaren

Brukar du vandra i Åre?

Åre har ett stort antal mer eller mindre kända leder, för alla smaker och personer och jag har så klart inte upplevt allt som går att göra. Brukar du vandra i Åre eller Årefjällen? Om inte, har du planer på att göra det?

Dela gärna dina tankar! Berätta om andra dagsturer som jag inte fått med här eller andra sköna tips om man ska vandra i Åre!

Dryden på Blåhammarens fjällstation

11 KOMMENTARER

  1. Precis vandrat klart Jämtlandstriangeln. Storulvån-Sylarna-Blåhammaren. Bott bra och ätit gott på fjällstationerna efter vandringarna emellan. Perfekt tur där man slipper vandra med tung packning med tält och mat.

  2. Jag är verkligen en amatör men just därför uppskattar jag mindre turer som görs över dagen. I september var jag utanför Åre och Renfjället (som vi fick uppleva utan utsikt men med vacker dimma) i Edsåsdalen gillade jag, liksom Middagsvalen. Den var kortare och brantare men verkligen inte svår – och med häftig 360 graders utsikt. Ingen dimma den dagen 🙂

  3. […] När man ändå är i närheten ligger Sveriges största vattenfall Tännforsen bara fyra mil väster ut. Det är en kort promenad från bilparkeringen så tillgängligheten är god. Vill man upptäcka fjällen ligger Vålådalens naturreservat bara runt hörnet, alternativt att åka upp på Åreskutans topp så klart. Behöver du fler tips på vandringar? Läs mitt inlägg om att vandra i Åre. […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.