Vandra i Åre – 10 fina dagsturer i området

När det är sommar och höst är tiden perfekt för att vandra i Åre med omnejd. Dels har man Åreskutan som sådan men börjar man se sig om i området så ser man snart att möjligheterna nästan är oändliga. Det finns allt från enklare turer för hela familjen till lite mer krävande dagsturer för den som vill göra höjdmeter och ha svetten rinnandes längs ryggraden.

Här tänker jag berätta om några personliga favoriter när det kommer till just att vandringsleder i Åre och det som finns runtomkring. Jag tänker främst på dagsturer. Några av dem görs nog till och med på en halvdag, inklusive resan till och från deras utgångspunkter.

Har du egna tips kring att vandra i Åre? Lämna gärna en kommentar längst ner i inlägget!

Vandra i Åre och gå upp på Åreskutan

Bilavstånd från Åre: 0-5 km
Parkering: någonstans i byn
Längd på turen: från 5 km enkel väg

TIPS! Sajten ÅreTrails har en riktigt bra digital vandringsguide!

Det finns massor av möjligheter utan att behöva åka långt. Att vandra i Åre med byn (eller Huså, på baksidan) som utgångspunkt bjuder in till varierande leder och svårighetsgrader. Belöningen är storslagen för uppe på Åreskutans topp är det en fantastisk 360-gradersvy över Jämtlandsfjällen! Det finns turer för alla, barn som vuxna och på toppen firar man så klart med något gott i eller utanför toppstugan.

Vandra i åre och gör Åreskutans topp med sina 360°-vyer!
Åreskutans topp och 360°-vyer!

Tännforsen – minimal vandring för alla

Bilavstånd från Åre: 22 km | vägbeskrivning
Parkering: vid Tännforsens nedlagda turiststation
Längd på turen: från 400 meter tur och retur

Det är inte så mycket till fjällvandring kanske. Fast, har man de allra minsta med sig är det här ett fint och enkelt alternativ (med rätt fika i väskan). Turen är allt från ett par hundra meter till några kilometer.

Sveriges största vattenfall är fantastiskt mäktigt när man står vid sidan och tittar på. Det går även en liten brygga ut ovanför vattnet, vilket gör skådespelet ännu häftigare!

Tyvärr är turiststationen numera stängd så förvänta er ingen service där.

Tännforsen - Sveriges största vattenfall. Enkel vandring i Åre!
Tännforsen – Sveriges största vattenfall.

Suljätten – barnvänlig toppbestigning

Bilavstånd från Åre: 72 km | vägbeskrivning
Parkering: i en ficka längs grusvägen.
Längd på turen: cirka 6 km tur och retur

Den här säregna toppen ligger i ensamt majestät, bara ett par fågelmil norr om Åre. Med bil blir den dock en aning längre på grund av att man måste köra runt hela Kallsjön. Man parkerar längs en grusväg och tar sedan den tre kilometer korta vandringen upp till toppen, som mäter 845 meter över havet.

Leden är lättvandrad och toppen är solo vilket bäddar för 360-gradersvy. Mycket belöning för minimal ansträngning! Här uppe ser man både Åreskutan, Kallsjön och Skäckerfjällen.

Vyerna från Suljätten är magnifika! Bra tips om du vill vandra i Åre eller omnejd.
Vyerna från Suljätten är magnifika!

Blanktjärnsrundan – bör avstås!

Bilavstånd från Åre: 41 km | vägbeskrivning
Parkering: vid Vålådalens fjällstation
Längd på turen: 12 km

OBS! Länsstyrelsen har infört restriktioner i området! Läs mer här!

Det här är en av de mest populära lederna i hela Jämtland. Det gäller för så väl vandrare som löpare. Den utgår från Vålådalens fjällstation och tillgänglig nästan året runt, till fots eller på skidor. På sommaren och hösten är det riktigt fin vandring med fjällvyer och kristallklart grönt vatten i vissa av vattendragen. Blanktjärnsrundan som varv är 12 kilometer och den är väldigt lättvandrad. Det är inga större höjdskillnader att prata om.

Jag vill faktiskt be er att undvika den här rundan framöver. Leden är sliten och behöver återhämtning, vilket också Länsstyrelsen rapporterat om. Som sagt, undvik Blanktjärnsrundan så kanske den överlever!

Kyrkstenen (och Kyrkstensskaftet om tid finns)

Bilavstånd från Åre: 44 km | vägbeskrivning
Parkering: vid Nulltjärn, bortanför Vålådalen fjällstation
Längd på turen: från 13 km tur och retur

Vålådalen är utgångspunkt för massor av leder och Kyrkstenen är en av dem. Passera fjällstationen och kör vidare mot Nulltjärn, där finns det en stor parkering. Här vandrar du sedan rakt ut i skogen. Vegetationen glesar ut sig efter fyra kilometer, allt eftersom du plockar höjdmeter i jakten på stenen. För ja, Kyrkstenen är faktiskt en jättestor sten med ett mytomspunnet förflutet.

Den mesta av stigningen sker efter fyra kilometer, från 650 meter upp till knappt 900 meter över havet. Väl framme möts man av den gigantiska stenen och fantastiskt fina vyer över Vålådalens naturreservat. Turen går att förlänga genom att vandra hela vägen upp på Kyrkstensskaftet, vilket vanligtvis hinns med på en dagstur men den blir betydligt längre och omfattar betydligt mer höjdskillnad.

Kyrkstenen i Vålådalen
Dagstur till Kyrkstenen i Vålådalen.

Ottfjällets topp från Vålådalen fjällstation

Bilavstånd från Åre: 40 km | vägbeskrivning
Parkering: Vålådalen fjällstation
Längd på turen: 11 km tur och retur

Från Vålådalens fjällstation kan man gå led nummer 285. Den börjar i lite stenig terräng och ganska mycket uppför i skogen. Efter en kilometer kommer man ut på en grusväg som löper upp mot ett renhägn. Kanske inte den roligaste av sträckor men så fort man vikt av grusvägen (innan renhägnet) och tar sats mot Ottfjällets topp efter ett par kilometer börjar det andas fjäll på riktigt. Lättvandrat är det också då det långa sträckor är spänger i väldigt bra skick.

På vägen upp gör man också bäst i att titta bakåt. Man har både Lunndörrspasset och det nyss nämnda Kyrkstensskaftet i sikte. Toppen bjuder på makalösa vyer och bra dagar går det att se hela vägen till Östersund, förutom alla fjälltoppar och även Ottsjön långt där nere så klart. Ha med en karta och försök hitta namnen på topparna ni ser. Kaffe i en termos underlättar så klart den leken.

Hottögsfjället – en riktigt vacker doldis

Bilavstånd från Åre: 38 km | vägbeskrivning
Parkering: Längs grusvägen
Längd på turen: från 12 km tur och retur

Ett berg man faktiskt ser men utan att direkt tänka på är Hottögsfjället. Fjället ligger vid Håckren Ekopark i östra Vålådalen och här, mitt bland alla gamla granar och träd finns en tall som är 450 år gammal! Granarna vid foten av berget är själva 180 år så det är inga ungdomar direkt.

Leden börjar precis efter Störtbäcken, från Undersåkers-hållet sett, och det finns skyltar som markerar starten. Bäcken följer man sedan en bit upp men strax innan trädgränsen viker man av för att ta sikte mot den 1106 meter höga toppen. Vandringen är förhållandevis enkel, toppen är ganska flack och utsikten helt fantastisk! Hottögsfjället alltså, en liten doldis som är värd sina timmar.

Getryggen – en klassiker med och utan snö

Bilavstånd från Åre: 60 km | vägbeskrivning
Parkering: Storulvån fjällstation
Längd på turen: 7-9 km tur och retur

Området är ett av mina favoritområden alla kategorier med flera roliga och lättillgängliga toppar att bestiga (eller vandra runt, om man hellre vill det). Utgångspunkt är vägs ände och härliga Storulvån fjällstation. Stationen är känd som en utgångspunkt om du ska vandra i västra Jämtland.

Man vandrar från fjällstationen rakt ut på fjället och det är cirka tre kilometer till toppen (som man ser hela vägen). På dessa kilometrar gör man 650 höjdmeter! Ganska massiv stigning alltså men belöningsfaktorn är hög. Mycket hög!

Blickar ut mot Sönner Tväråklump
Fjällöpning upp på Getryggen en sensommardag.

Storsnasen – svett och 750 höjdmeter

Bilavstånd från Åre: 56 km | vägbeskrivning
Parkering: parkeringsfickor längs vägen mot Storulvån fjällstation
Längd på turen: 12-14 km tur och retur

INSPIRATION | Höstvandring på Storsnasen.

Bland Snasahögarna (där Getryggen ingår) är det här den högsta toppen med sina 1463 meter över havet. Den ligger också först när man kommer med bil från Åre. Det finns gott om parkeringsfickor längs vägen och det är gratis att parkera.

Börja vandringen på norrsidan av Norder-Tvärån. Vattenflödet varierar så det kan vara olika svårt att ta sig över. Vandra längs ån i ett par-tre kilometer, sedan är det en god idé att vika av och börja plocka höjdmeter. Totalt är det 750 meter som ska göras.

Det fina med Snasahögarna är att man är direkt ute på fjället från vägen. Tillgängligheten är alltså i det närmaste perfekt!

Storsnasen i Jämtland
1463 meter höga Storsnasen.

Blåhammaren fjällstation – lyxvandringen

Bilavstånd från Åre: 54 km | vägbeskrivning
Parkering: parkering vid Rundhögen, väster om Enafors.
Längd på turen: 23 km tur och retur

Blåhammaren fjällstation är nog mest känd som en del av Jämtlandstriangeln (eller dess bastu). Det går att börja vid Storulvåns fjällstation men även Rundhögen och dess parkering är en bra idé. Den ligger precis vid E14 väster om Enafors och det är den som jag föreslår här.

Etappen börjar med omgivande fjällbjörkar. Fjällkänslan kommer dock ganska snart eftersom kalfjället breder ut sig efter bara några kilometrar. De flesta av de totalt 500 höjdmetrarna börjar man plocka efter en halvmil. Fjällstationen på 1100 meter når man efter en knapp mils vandring.

Ät något riktigt gott innan du påbörjar återvandringen då maten är god och servicen hög. Det är fantastiskt lyxigt att kunna bli serverad god mat så här långt ut på fjället!

LÄS MERVandra till Blåhammaren

Brukar du vandra i Åre?

Åre har ett stort antal mer eller mindre kända leder, för alla smaker och personer och jag har så klart inte gjort allt som går att göra. Brukar du vandra i Åre eller har du planer på att göra det?

Dela gärna dina tankar! Berätta om andra dagsturer som jag inte fått med här eller andra sköna tips om man ska vandra i Åre!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Precis vandrat klart Jämtlandstriangeln. Storulvån-Sylarna-Blåhammaren. Bott bra och ätit gott på fjällstationerna efter vandringarna emellan. Perfekt tur där man slipper vandra med tung packning med tält och mat.

  2. Jag är verkligen en amatör men just därför uppskattar jag mindre turer som görs över dagen. I september var jag utanför Åre och Renfjället (som vi fick uppleva utan utsikt men med vacker dimma) i Edsåsdalen gillade jag, liksom Middagsvalen. Den var kortare och brantare men verkligen inte svår – och med häftig 360 graders utsikt. Ingen dimma den dagen 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.