Idre Himmelfjäll – skidåkning och vintermagi!

Antalet minusgrader ryms inte på mina tio fingrar, den här förmiddagen vid Idre Himmelfjäll. Jag får nästan räkna med tårna också. Fast de känner jag knappt efter ett par tre åk och kylan har bitit sig fast i ansiktet, trots att jag dragit halsduken så högt upp jag kan. Morgonen är krispig och snön ligger tung på granarna vid sidan om pisten. Jag är och åker skidor i Sveriges nyaste skidanläggning, som dagen till ära dessutom invigs.

Jag vet inte om tajmingen hade kunnat vara bättre. I botten av liftsystemet är kölden hård. Men så fort man kommer ovanför locket av moln och möter solens strålar mot toppen av Valhallia Express så är temperaturen lite mer behaglig och vyerna helt magnifika. Det är i det närmaste vindstilla. Snön, som uppenbarligen bara har ramlat rakt ner från himlen, ligger vykortsvackert över skogen och pryder landskapet.

Och det är ju december. Månaden då solen knappt orkar ovanför fjällen. Där gryning och skymning växer ihop. Där dagarna mest är en enda lång golden hour. Ljuset är underbart och det är svårt att inte fingra upp mobilen och systemkameran för att fånga ögonblicken. Det är lätt att glömma bort sjutton minusgrader då.

Liften upp på Himmelfjäll
Gryning över Idre och Dalarna

Invigning av Idre Himmelfjäll

Idre Himmelfjäll är den första nya skidanläggningen i Sverige på 30 år, lika länge som det funnits idéer om att faktiskt uppföra just den här turistanläggningen. Det är den första etappen som nu har öppnat så de närmaste åren kan man förvänta sig både mycket utveckling men också en hel del byggarbetsplats i området.

Själva invigningsceremonin, den 17 december 2019, öppnades av tomtar från Tomteland utanför Mora. Även Kung Bore med Vinterdrottningen var på plats. Det var också talare från destinationsbolaget, Länsstyrelsen och självaste landshövdingen. Tillslut förklarades området för öppnat och ljudet av vinterapplåder (ni vet, tvåhundra pers som klappar med handskar på) värmde nog en och annan eldsjäl som drivit det här projektet framåt.

Hela ceremonin avslutades med att Pernilla Wiberg, Jens Byggmark, Frida Hansdotter och Kajsa Kling kom nersusandes för Fridabranten till folkets fortsatta applåder. En fin avslutning, innan vi själva åkte iväg och lunchade på en restaurang vid norra infarten.

Pistkarta över Idre Himmelfjäll
Kung Bore var med på invigningen
Tomtarna var med på invigningen av Himmelfjäll
Pernilla Wiberg premiäråker i Idre Himmelfjäll

Intrycken av Idre Himmelfjäll

Återigen. Tajmingen för invigningen var nog den bästa tänkbara. Må så vara att det var kallt men det sagolika landskapet skapade verkligen magi. Och då är det som bekant lätt att glömma petitesser. Ni vet. Köldeffekten i ansikten. Frusna fötter. Kalla fingrar så att man knappt känner när man trycker av en bild.

Mina första intryck av Idre Himmelfjäll är att det här är ett riktigt bra ställe för familjen. För de minsta som ska lära sig åka. För de lite äldre knattarna som gärna åker utan vuxet sällskap. Men också för de vuxna som inte är så vana skidåkare. Svårighetsgraden i systemet är inte särskilt hög och några större mängder svarta pister verkar inte vara planerade. Så, jag tänker att det här är en riktigt bra inkörsport till livet i det alpina.

Lägg där till att Idre Fjäll bara är en kort bilresa bort och det går att köpa skidpass som täcker båda anläggningarna. Då kan man utan större problem åka en vecka i det här området, kombinerat med andra utflykter som skoter eller längdskidor.

ÅKA SKIDOR | Pistkarta och liftsystemet

Idre Himmelfjäll
Utförsåkning för familjen i Idre
Idre Himmelfjäll - familjevänlig skidåkning
Skymning över Dalarna

Fjällen är mer än bara vinter

Det ska också läggas på minnet att svenska fjälldestinationer inte enbart är skidåkning och vinter. Många (alla?) satsar på åretruntaktiviteter och just kring Idre finns populära vandringsleder (Grövelsjön), vattenfallet Njupeskär, mountainbikemöjligheter, fiske och mycket annat för den som också vill uppleva långa ljusa fjällnätter.

Själv blev jag ändå mest taggad på mer utförsåkning i vinter och så går jag även fortsättningsvis efter mottot ”högsta möjliga fart till minsta möjliga ansträngning”.

Ses vi i backarna i vinter?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

14 KOMMENTARER

  1. Underbara bilder! Vilken inramning ni fick!

    Så många familjer som mer än uppskattar den typen av enkel och inkluderande åkning. Heja fjäll för alla! Älskar satsningen och önskar verkligen stort lycka till till Idre Himmelsfjäll!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.