Jag har testat Osprey Archeon 30

RECENSION. Sedan i vintras har jag haft möjligheten att testa den nya ryggsäcken Archeon 30 från Osprey. Det här är en trettiolitersrygga med ett tätt sittande bärsystem, som inte kompromissar med komforten även om väskan är tungt packad. Or so they say. Men, serien bygger också på en klimatsmart tillverkning. Väskan är helt baserad på återvunnet material och enligt uppgift har Osprey nu tagit steget mot ett minskat användande av fluorkarboner. Så, väskan ramlade in med perfekt tajming inför en stundande vinter och vårvinter i Lappland och Jämtland. Upp till bevis!

Osprey Archeon är en ny serie ryggsäckar i olika storlekar. De börjar på 25 liter, fortsätter till 30, 45, 65 samt 70. I det här fallet har jag alltså testat en 30-liters, en storlek som också känns väldigt lämplig inför Kilimanjaro-resan i början av nästa år. Packningen man själv ska bära på den vandringen är 7-10 kilo, av det jag hört borde 24-30-liter därför passa fint.

I korthet

PLUS. Gediget bygge. Andas kvalitet. Metallspännen istället för plast. Kan öppnas från botten till toppen. Stabil på ryggen, oavsett mängd packning. Antal fack. Bygg ut med vätskesystem. Tillverkad av återvunnet material.

MINUS. Inte särskilt sportig. Vikt på 1,7 kilo. Saknar magnetfäste för vätskeslang. I övrigt inget nämnvärt.

Fullpackad från botten till toppen

I mitten på februari tog vi nattåget till Kiruna, Jukkasjärvi och Björkliden, med varsin fullpackad Archeon 30. Skidresa innebär ju skrymmande packning, när tjockare kläder och annat ska med och det var inga större problem att fylla väskorna. Det innebar ju också en anmärkningsvärd vikt att slänga upp på ryggen men det var helt problemfritt. Nu gick jag i och för sig bara korta sträckor (max ett par kilometer) med väskan fullpackad på ryggen, men bärsystemet hanterade volym och vikt riktigt bra.

Två ryggsäckar från Osprey
Utsikt mot Lapporten

Packa som en resväska

I avseendet ”resväska” fungerar Archeon förvånansvärt bra. Den största fördelen är att den både är toppmatad men också går att öppna från botten till toppen via en dragkedja rakt över väskan. Därför är det alltså lätt att komma åt sånt som är packat längst ner i väskan, utan att behöva riva ut allt ovanpå. Det går alltså att applicera sedvanlig packningsteknik som i en vanlig resväska, trots att det är en ryggsäck. Det gillar jag!

I topplocket finns det två fack, som båda stängs med dragkedja. Dels ett på insidan och även ett som öppnas utifrån. På sidorna finns det ytterfack för flaskor. Så långt inga konstigheter och överlag gott om förvaringsmöjligheter.

Inne i ryggsäcken finns det möjlighet till att peta in ett vätskesystem (tillbehör) och det går därifrån att dra slangen genom ett hål i väskan och ut. Det jag kan sakna i det fallet är en liten magnet som fäster vätskeslangen någonstans på framsidan, så jag alltid har slangen lättillgänglig. Nu får man surra fast den manuellt när man druckit, så att den inte hänger och slänger. Inte helt optimalt.

I snöoväder eller regn gör man klokt i att dra på vätskeskyddet som återfinns i botten på väskan. Väskan i sig är så klart är impregnerad och klarar väta till en viss gräns. Blir det hällande regn ska skyddet så klart på, medan den klarade en snöyra i minusgrader riktigt bra.

Snöstorm på Svartsjöarna
Osprey Archeon 30 - ryggsäck för dagsturen

Rörligheten även i fullfart

Jag har använt den både under lite lugnare former av turskidåkning och även i lite mer fart, utför fjället i fullskalig snöyra. Då var den förvisso inte fullpackad men den satt ändå bekvämt och luftigt på ryggen. Alla spännen går givetvis att justera för att passa sig själv, oavsett man har en tjock vinterjacka på sig eller om man går i t-shirt.

Jag är inte särskilt lång och måste dra åt midjebältet lite extra, men jag fick en bra passform som jag trivdes i, oavsett klädsel. Visst, det blir blött längs ryggraden efter en stunds vandring men det får man räkna med oavsett väska.

Värt att notera är att Osprey Archeon 30 väger 1,7 kilo. Det ska jämföras med konkurrenters väskor i samma storlek, som många gånger ligger runt 900-1200 gram. Det är, i alla fall procentuellt, en avsevärd skillnad och jagar man vikt och gram kan det var en detalj att ha i åtanke. För min del, fram tills idag, har det spelat mindre roll. Men om väskan ska vägas inför en vandring till Kilimanjaro kanske man tänker annorlunda.

Osprey Archeon 30 - ryggsäck för dagsturen
Fjällutsikt på vandringen

De små detaljerna

En väska ska ju fungera på det stora hela men när den är kryddad med smarta (eller snygga) detaljer så blir jag lite extra glad. Just därför tycker jag det är synd att den där magneten för att hålla fast slangen till vätskesystemet saknas, även om vätskesystemet i sig är ett tillbehör. Å andra sidan gillar jag att det är metallspännen istället för plast. Inte överallt, men många sedvanliga plastbitar är utbytta. Och nej, jag saknar inte plastdetaljerna alls.

Rent generellt känns Archeon också som ett gediget bygge. Robust, stadig, välbyggd och med material i bra kvalitet. Visst, jag föredrar lite lättare och sportigare material men jag tror nog att den här är mer hållbar på sikt. Allra helst om den nu ska användas som resväska, checkas in på flyg och så vidare. En sån här väska, om den bara används knappt tiotalet gånger per år, blir ju lite av en livstidsinvestering om man sköter den snällt.

Enkelt spänne för väskan
Ryggsäck för dagsturen

En rimlig dagsryggsäck på Kilimanjaro

Inför vandringen upp på Kilimanjaro har jag hört att 24-30 liter är en bra storlek på den dagspackning som man själv bär på. Resten tar bärarna hand om. Idag har jag en rygga på 60 liter och en Osprey Hikelite på 18 liter, vilket blir antingen för stort eller för trångt. Så ja, här ramlar ju faktiskt Osprey Archeon 30 in nästan perfekt.

Även om väskan väger 1,7 kilo och är aningens tyngre än konkurrenter i samma storlek så känns den både slitstark och robust. Metallspännen istället för plastdetaljer bidrar så klart till kvalitetskänsla (och vikt). Ja, plus det faktum att den helt och hållet är tillverkad av återvunnet material. Just den detaljen märks ju dock inte rent praktiskt när man väl går på fjället och blickar ut över vidderna.

Egentligen föredrar jag ett lättare och sportigare material men å andra sidan tänker jag att Archeon 30 ska få tåla en styvmoderlig behandling under sin livstid, i alla de olika miljöer som den kommer dras i. Jag själv har ju släpat med den både fullpackad på nattåget till Lappland, fjälltur på skidor över dagen och lite enklare barmarksvandring i hemtrakterna. Och det bara under de första månaderna.

Kort och gott så uppfyller Archeon 30 de krav jag har på en väska inför en vandring som Kilimanjaro och hittills är jag helt och hållet nöjd. Sedan återstår det att se om just den här modellen får den äran att bestiga berget med mig eller inte. Men ja, det känns som det bästa alternativet just precis nu.

Foto: jag själv, R. Rydén-Fogelberg, M. Carlsson

Produkten är ett pressutskick från tillverkaren. Innehållet i det här inlägget är baserat på egna upplevelser och erfarenheter. Text, bilder, åsikter och synpunkter är eget material och inlägget har ej granskats av tredje part innan publicering.

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.