Det är den 13 juni 2020 och reserestriktionerna inom Sverige lättas från och med idag upp. “På obestämd framtid” vill jag väl egentligen tillägga eftersom det givetvis fortfarande finns risk att landet bommas igen. Igen. En andra våg på grund av folk som släpper alla hämningar och så vidare. I alla fall. Från och med idag behöver vi inte längre ta hänsyn till någon tvåtimmarsregel. Vi kan återigen resa (förhållandevis) fritt inom landet och det betyder att sommarens möjligheter precis har öppnats upp rejält.

Vad det här innebär rent konkret? Det kommer alltid att finns bra och dåliga sidor. Så klart. Vissa kommer fullständigt skita i regler och rekommendationer. Andra kommer göra sitt bästa. Jag hoppas sådär lagom naivt att folk tar sitt ansvar och gör vad de kan med sitt sunda förnuft. Vissa äger ju inget sunt förnuft så de får vi helt enkelt bara ge en spark i röven, för ett gott ända-mål (pun intended).

För egen del vet jag faktiskt inte. Redan tidigare i vår sattes alla sommarens planer på hold och förutom att jobba några veckor till, träna, spela golf och göra lite lokala aktiviteter så har jag inget planerat. Inget ont i det, jag kan luta mig tillbaka i sommar. Faktiskt. Men jag vet inte ens om jag kan träffa mina föräldrar, nere i Trollhättan. Båda kvalar, som 70+, in som riskgrupp och i och med det så ser jag inte ens någon omedelbar anledning att åka söderut för att träffa dem. Det vore i så fall vore första inställda västkustsemestern sedan 2010. För vi ska fortfarande applicera försiktighet och distansering.

Äh, fy fan vad dystopiskt det här blev då. Skärpning! Sverige öppnar upp och med det massa möjligheter. Låt mig visa lite vad som är möjligt istället. Det är ju ett bra jävla fint land vi lever i och varje fin dagjävel borde tas om hand i sommar. Man vet aldrig när allt stängs ner igen. Ingenting för givet och så vidare, det borde vi ha lärt oss den hårda vägen vid det här laget.

Sverige var det.

Juno i Trollhättans slussar
TROLLHÄTTANS SLUSSAR. Små, trånga, tajta slussar från 1800-talet. Det har ni här. Vissa av fartygen som passerar passar precis på centimetern och det är riktigt häftigt att kunna stå vid sidan om och peta på skrovet. Här finns det ett café och ett kanalmuseum och det är riktigt fina promenadstråk åt alla håll och kanter. Besök!

Annars då?

Det finns ju så galet många platser jag vill rekommendera er att göra, nu när allt öppnar igen. Jag menar, fjällvärlden är ju ett fantastiskt exempel. Dock tror jag att det finns platser som kommer att vara överbefolkade i sommar (japp, fjällvärlden) så därför har jag knappt med dem på den här listan utan fokar lite mer på små bortglömda guldkorn istället.

Men visst, vill man trängas med andra så ska man absolut göra Jämtlandstriangeln, bestiga Kebnekaise, åka ut i Göteborgs södra skärgård, promenera i Fjällbackas pittoreska kvarter eller campa på Öland.

Hoppas ni får en härlig start på sommaren! Själv ska jag nu montera en fågelskrämma vid bilparkeringen och lösa medlemsskap i golfklubben.

4 KOMMENTARER

  1. Apropå 70+ föräldrar. Vi gör så här i år, hyr en lägenhet i Gävle där pappa 85, bor. Träffas på dagarna och kvällar i hans trädgård och på olika utflykter i närområdet.

    • Ah, det är ju en bra lösning. Mina föräldrar bor ju i hus respektive lägenhet. Men är jag nere måste jag och vi har någonstans att bo så. Och det brukar vi göra hos någon av dem. Så ja, nej. Jag vete fan hur man ska lösa det. Trist är det i alla fall.

  2. Åh så mycket härlig Sverige-pepp! Har sedan två år tillbaka taggat på en fjällvandring i sommar då hunden äntligen växt till sig och kan följa med, men lutar nog mot att vi kommer vänta ett år till med den då jag har fått känslan av att halva Sverige kommer vandra i fjällen i sommar 🙁

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här