Fotografera norrsken – mina 9 bästa tips för nybörjaren

Vi går rakt in i norrskenssäsongen nu när kvällarna är mörka och vintern börjar dra in. Jag får ibland frågan om hur man gör för att fotografera norrsken så därför har jag satt ihop den här guiden just för er. Befinner man sig på rätt plats och med kameran redo kan bilderna bli fantastiska, vilket nätet flödar över av under de mest intensiva norrskenskvällarna. Men vi tar det från början!

Fota norrsken – tipsen i korthet

 • Ladda hem en norrskensapp för prognoser
 • Klä dig varmt
 • Ta med något varmt att dricka
 • Hitta en riktigt mörk plats
 • Använd stativ och fjärrutlösare
 • Sätt skärpan manuellt
 • Använd vidvinkelobjektiv
 • Använd bländare 5,0-7,1
 • Exponeringstid cirka 10-25 sekunder
 • Högt ISO-tal kan hjälpa – och stjälpa
 • Ta med powerbank, fick- eller pannlampa & sällskap

Hur uppstår norrsken?

Polarsken, vilket av oss här i Sverige normalt kallas för norrsken eller Aurora borealis, uppstår när laddade partiklar från solen drar in mot den översta delen av atmosfären, på 10-40 mils höjd. De här partiklarna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval, som sträcker sig runt vardera magnetiska polen. Vid mer intensiv solaktivitet kan den här ovalen vidgas och det är då som även södra Sverige kan uppleva norrsken, om än inte lika kraftfullt som i de norra delarna.

LÄS MEROm polarsken hos SMHI

Var kan man se norrsken i Sverige?

Normalt sett är det mörka platser i Norrland som gäller. Ju längre norrut desto bättre. Är det kraftig solaktivitet går det faktiskt att se norrsken även i södra Sverige. Jag skulle dock säga att det är i undantagsfall, i alla fall med blotta ögat. Att just fotografera norrsken längre söderut är dock möjligt eftersom kameran exponerar under en längre tid.

En av världens bästa platser för att uppleva och fotografera norrsken ligger faktiskt här i Sverige. Abisko kallas i folkmun för ”det blå hålet” då platsen ofta har fint väder medan områdena runt omkring har mulet. Dessutom befinner man sig långt från ljusföroreningar. För att maxa upplevelsen kan man åka upp på berget Nuolja, dit det går linbana under vintermånaderna.

Mina bästa tips då? De kommer här!

1. Ladda hem en norrskensapp

Det finns mängder av mobilappar för norrskensprognoser. Jag kör Northern Eye Aurora Forecast på Android och My Aurora Forecast, som finns både för Android och iOS. Även om jag har så få aviseringar på min mobil som möjligt så brukar jag mellan september och april faktiskt ha dem aktiverade just för norrsken. De varnar någon timme så att man hinner preppa med kameraprylar och åka ut.

Hänger man på Facebook kan jag även rekommendera gruppen Norrsken Sverige. Där får man både mer tekniska prognoser och användarnas egna rapporter från hela Sverige.

2. Klä dig varmt och håll värmen!

Att fotografera norrsken är en höst- och vinteraktivitet, oftast med mycket väntan eftersom norrsken är nyckfulla. Underställ, täckbrallor, dunjacka, mössa, vantar och buff i halsen är standard när jag ska ut. Ett par varma skor och tjocka strumpor är också bra grejer.

Under tiden man väntar på norrskenet eller medan kameran tar bilderna (vilket ju är några sekunder) kan man hålla värmeng med jumping jacks eller dylika övningar. Tänk på att inte hoppa och studsa för nära kameran och stativet då dessa lätt fångar upp dunsar i marken och ger oskarpa bilder.

3. Hitta en riktigt mörk plats

För bästa möjliga upplevelse, oavsett du ska se eller fotografera norrsken, ska du hitta en riktigt mörk plats. Ljusföroreningar (gatlyktor, stadsljus och liknande) förstör ganska snart bilderna men också möjligheten att få ut norrskenets fulla potential. Även om platsen känns mörk för ögat fångar kameran in betydligt mer ljus under exponeringen. Månsken brukar inte heller vara någon hit, men här har man ju kanske inget större val.

4. Du måste ha ett stativ!

Eftersom vi fotograferar med slutartider på flera sekunder så är stativ ett absolut måste. Förlita dig inte på stenar, bord eller andra uppallade saker – skaffa ett stativ. Det är otroligt värt!

Fotografera norrsken - använd stativ och fjärrutlösare.

5. Använd en fjärrutlösare (mobil eller sladd)

Eftersom det är långa slutartider kan minsta lilla kamerarörelse orsaka oskärpa i slutresultatet, inklusive när man trycker avtryckaren. Det finns två lösningar på det här. Den första är att sätta självutlösaren på minst fem sekunder. Då hinner kamera och objektiv att ”sätta sig” efter att man tryckt på knappen. Det bästa är ändå att använda en fjärrutlösare, antingen via en sladd man petar in i kameran eller att styra kamerahuset med mobilen.

6. Sätt skärpan manuellt

Att försöka fota med autofokus rakt ut på en mörk himmel är i det närmaste omöjligt. Därför är det en bra idé att köra manuell fokus. Beroende på kameramodell så ställer man in det antingen på objektivet eller på kamerahuset.

Men vad ska man sätta skärpan på? Jag brukar ha med en riktigt stark ficklampa och lysa på ett objekt så långt som lampan räcker. Vanligtvis en gran, tall eller något annat cirka 100-150 meter bort. Då kommer också stjärnhimlen få ett bra fokus, även vid ett litet bländartal.

7. Använd ett vidvinkelobjektiv

För att fånga så mycket av himlen som möjligt är ett vidvinkelobjektiv det bästa valet. Tänk 14-24 mm om du kör kamera med fullformatssensor (”full-frame sensor”, vilket är motsvarigheten till 35mm-formatet).

En kamera med mindre sensor, ”crop sensor”, kapar bort en del av bilden vilket gör att man inte kan nyttja objektivets fulla potential. De vanligaste sensorerna är APS-H (Canon) och två varianter av APS-C (Nikon DX, Sony, Pentax och Canon) med cropfaktor på 1,5-1,6x. Har man som mig ett Canon-kamerahus med cropfaktor 1,6x får jag alltså multiplicera objektivets brännvidd med 1,6.

Ett 14-24 mm-objektiv blir alltså 22,4-38,4mm. Fullt tillräckligt!

LÄS MERWhat is crop factor?

8. Manuella kamerainställningar

Bländartal

Ett lågt bländartal är rekommenderat för att fånga så mycket ljus som möjligt. Är det ett kraftfullt norrsken kan det vara läge att skruva upp bländaren en smula. Jag brukar variera mig från ƒ4,0 till ƒ7,1.

Exponeringstid

Beroende på hur kraftfullt norrskenet är kan man även behöva variera exponeringstiden (”slutartiden”). Vi vill ju fånga norrskenets häftiga rörelsemönster och är det ett maffigt sken får vi korta ner exponeringen en aning. Annars riskerar vi att bara få ett stort grönt sken på natthimlen. Är det ett svagare sken kan vi med fördel förlänga exponeringstiden.

Ett kraftfullt sken kan klara sig på 10 sekunder men ett svagare kan behöva uppemot 20-25 sekunder. Används längre tider än så kommer vi få ”star trails” där stjärnorna får svansar. Varför? För att jorden rör på sig.

ISO-tal

Ett högre ISO-tal fångar in mer ljus men bidrar även till mer brus ju högre tal man kör. Exakt hur mycket brus det blir beror helt på kameramodell. Jag har kunnat fotografera norrsken med så lågt som ISO200 men mer normalt är uppemot 800. Där någonstans går gränsen för min Canon-kamera från 2009 (!) innan brusnivån blir ohållbar. Nyare, mer moderna och bra kameror kan utan problem hantera ISO-tal på upp till 3200 utan att brusnivån blir irriterande.

Det går så klart att få bort en del brus i Lightroom eller Photoshop efteråt men då får man också kompromissa med skärpa.

Norrsken över Frösöns utsiktstorn

9. Övriga prylar att ha med sig

Förutom kameraprylar som kamerahus, rätt objektiv, minneskort och ett nyladdat batteri, så brukar jag även ha med mig en väska med lite andra saker. Ficklampa är bra att ha, gärna en stark som lyser långt för att kunna sätta en bra fokuspunkt, som jag beskriver ovan. Jag har även en stark pannlampa för att kunna jobba obehindrat med med händerna fria, allt för att kunna rigga kameraprylar och annat. Som sagt, man är ju ofta på en mörk plats.

En powerbank får också åka med för att stödladda både kamera och mobil. Batterier har ju en förmåga att bli klena när det är kallt ute. En termos med något varmt att dricka och lite fika att tugga på är också en bra idé. Och så klart ett bra sällskap, så att man är i alla fall två som tillsammans kan uppleva allt det magiska med norrsken.

Brukar du fotografera norrsken?

Själv har jag sett norrsken på flera platser. Givetvis i Jämtland och framförallt rakt ovanför huvudet där jag bor i Östersund. Jag har även sett det i Vänersborg såväl som i norra Lappland och på Island. Har du sett norrsken och är du som mig och brukar fotografera det här fantastiska naturfenomenet? Har du någon speciell upplevelse att dela med dig av? Lämna gärna en kommentar och berätta och länka gärna om du har egna norrskensbilder!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

 1. Tack för en enkel och bra guide till norrskensfotografering! Vi råkade på vårt livs första norrsken vid husbilsövernattning på Stekenjokk i månadsskiftet augusti -september 2020. Då hade vi inte med stativ och det var inte precis något dansande sken, men häftigt ändå. Nästa höst är redan en resa till Abisko med vår fotoklubb inbokad (den har blivit uppskjuten i två år) och då ska vi vara bättre förberedda. Ett par bilder från vår ”Aurora-premiär” finns på bloggen
  bmlarsreseblogg.blogspot.com/2020/09/norrsken-pa-Stekenjokk.html

  • Tack själv, kul att ni gillar och bra med länken också! Stekenjokk är mer än Vildmarksvägen på sommaren. 🙂 Abisko låter ju också riktigt härligt så hoppas att ni får praktfulla norrsken där!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.