Veckans lista – vinterstaden, crew off duty & knäkö

Lördag, jag sitter och snuvar mitt i en semikrasslighet och tänker tillbaka på senaste veckan. Vi kör väl en lista och tar det punkt för punkt, eller vad säger ni?

Vinterparken!

Februaris andra halva betyder att Östersunds trevligaste plats, alla kategorier och alla årstider, öppnar upp. Precis. Vinterparken i Badhusparken nere vid sjön och självfallet även Medvinden. Ni vet, den där skridskosträckan som sträcker sig hela vägen ut till Kungsgårdsviken på Frösön (11-12 km) och i år även bortåt Brunflo-hållet, oklart hur långt och just det har jag inte undersökt.

I år har ideella krafter också plogat upp en liknande isväg från från Lugnvik bortanför stan och ut till Ås, gissningsvis 6-7 kilometer lång. Kul initiativ och den ska testas framöver!

Vad den heter? Motvinden.

Flygvärd off duty

På en av mina senaste flygresor hamnade jag bredvid det som verkade vara en flygvärd på ledighet. Jag gjorde bedömningen utifrån samtalet hen hade med sin flyktiga kollega på andra sidan gången samt bemötandet av kabinpersonalen som var i tjänst på flighten. Det fanns även några ytterligare saker jag noterade under den timmeslånga flighten.

Ni känner förmodligen till vikten av att ”mobiler och datorer ska sättas och bestå i flightmode under hela flygningen”. Jag följer så klart den regeln och petar alltid över mobilen till ✈️-läge ungefär när pushback påbörjas. Att jag sedan är av ståndpunkten att en påslagen mobil förmodligen inte har någon större inverkan är en helt egen diskussion.

Hur som helst.

Off duty-personen bredvid mig råkade uppenbarligen ”glömma” det där med flightmode, vilket var ganska enkelt att urskilja på en stor och upplyst smartphoneskärm. ”Ja men det fanns väl wifi på flyget!” tänker ni då men nej, den här A320neo-maskinen var inte utrustad med det.

Att det här med flygplansläge efterlevs i högst begränsad utsträckning är nog redan ett erkänt faktum. Killgissningsvis är det många som ”glömmer” medan andra faktiskt glömmer det på riktigt. Min tjänstetelefon har blivit kvar online flera gånger när jag sonika glömt den djupt nere i mitt handbagage.

Men frågan kvarstår. Borde man inte som crew även utanför tjänst föregå med hyfsat gott exempel?

SAS A320neo, EI-SIM på OSD (ESNZ)

24 veckors väntan blev två

Jag har ett knä som är lite trasigt. Ni som hängt med vet ju att det gick sönder efter Kilimanjaro. Avbruten runstreak (men fortsatt träningsstreak), rehab och annat spännande. Tillslut fick jag en remiss till röntgen på sjukan i Östersund. Med 24 veckors kötid och då är vi alltså inne juli-augusti-nånting.

Ohållbart. Men, jag fick tipset att kolla med andra hälsocentraler i länet som kanske har kortare kötid. Sagt och gjort, så jag ringde till den kombinerade för Sveg, Hede och Funäsdalen.

Kötid? Sånt håller vi inte på med. När kan du?” blev svaret så med ett litet samtal kapade jag 24 veckor till två veckor. Från augusti till slutet av februari. Tackar!

SAS-appens lyft

I höstas uppdaterade SAS sin då ganska ordentligt eftersatta app och vilket lyft det blev! Tydlig, nya trevliga funktioner, användarvänlig och med några riktigt nördiga detaljer. Här syns nu tydligt alla uppgifter om nästa flight så som gate (och ev. ändring av gate), boardingtid, säte, flightnummer och eventuell försening (japp, testat!). När boardingen väl har börjat syns även progressen i appen vilket är fint. Den uppgiften har dessutom stämt ganska bra med verkligheten de gånger jag har kollat.

Bland de lite mer nördiga funktionerna kan man nu se flygplanstyp, exakt vilken kärra det är, senaste gången man eventuellt flög med den och var den hållit hus under sina senaste rutter.

Precis som tidigare är det enkelt att checka in och få boardingkortet och även lägga in det samma i iOS-plånboken för snabb och enkel åtkomst direkt från låsskärmen. Plus i kanten för att man flyttat menyn ner till botten av skärmen för enkel åtkomst med enhandsgrepp på en större skärm.

Bra jobbat SAS!

Företag undersöker sönder sig

Efter en fantastisk upplevelse på det som enligt mig är Östersunds bästa restaurang så fick jag ett mejl dagen där på. ”Vi vill veta vad du tyckte”. Fördelarna med att boka online är många men nackdelen är ju att man också delar med sig av personlig information i form av mejladresser.

Att besvara undersökningar av den här typen brukar jag i nio av tio fall ducka för. Mest av princip och i de enstaka fall som det faktiskt händer så ska det ha varit något exceptionellt som inträffat i form av en gudomligt bra upplevelse eller något som gick käpprätt åt skogen. Jazzköket föll, trots en fantastisk upplevelse, in under ”principsak”. Det finns tiotusen andra saker jag hellre gör en söndag i februari.

En tia i På Spåret-semifinalen

Känslan när man i Duo-appen drar på tio poäng i På Spåret är alltid skön. Ja, allra helst när man slipper chansa utan sonika faktiskt vet vart vi är på väg. I gårdagens semifinal var jag tvärsäker när jag låste svaret på sista resan och sedan var det bara att njutåka in till staden. Har ni redan sett programmet eller tänker ni strunta i att titta så kan ni klicka på länken här men spoilervarningen är härmed utfärdad. Rätt svar hittar ni här.

Nu är det snart ny vecka och den tänker jag ägna åt att leverera produktion eller två på jobbet, bli helt frisk (kanske omvänd ordning), träna och blogga om resan till Vilnius. Men först ska jag ha lite egentid denna lördagskväll. Hemmaträning, ett glas vin och lite Xbox medan Maria roar sig på stan.

Hur ser er vecka ut?

2 KOMMENTARER

  1. Flightmood finns ju mkt att diskutera i kring. Personligen sättet jag alltid på det. Varför inte liksom?
    I vården ska man alltid vara om sig och kring sig!!

    10 points är guldstjärna!!
    Min vecka är lite ovanlig..pga sportlovet I morgon Äventyrsbad med en 10 åring som jag stöttar..Tisdag em fika hos kompisar..på kvällen tre rätters på rest Sällskapet ( där vi var innan maken var sjuk på alla hjärtans middag) Får se hur länge maken står ut på tisdag..han är väldigt ljuskänslig.
    Sedan rullar veckan på i vanlig ordning med barnbarn och andra aktiviteter..På söndag åker vi till Asia spa i Varberg..det är givetvis veckans stora grej.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.