Träna med Airpods Pro – 15 frågor och svar

Att träna med musik eller poddar i öronen var något jag tidigare inte ägnade mig åt alls. Tillslut ville jag dock ha något att lyssna på när jag körde långpass på tre-fyra timmar och efter att ha testat ett gäng olika var lösningen i slutändan enklare än jag trodde. Jag köpte mig ett par Airpods Pro, vilket jag så klart inte har ångrat en sekund. Men, hur är det då att träna med Airpods Pro? Det tänker jag gå igenom i det här inlägget. Har ni fler frågor än de jag tar upp här så använd kommentarsfältet längst ner, där svarar jag på det jag kan.

Sitter de kvar i öronen?

Ja! Prio nummer ett så klart. Anledningen till att jag inte skulle träna med Airpods, de vanliga alltså, är att plastsnäckor aldrig sitter kvar i mina öron. Med Airpods Pro och dess passform kan jag studsa fram i backträningen och skaka runt på huvudet utan att riskera att de ramlar ur. Guld värt!

Tål Airpods Pro svett och fukt?

Ja, det är inga problem att träna med Airpods Pro då de har IPX4-certifiering. Det gör att de tål svett och vatten. Jag personligen brukar lämna dem hemma om det spöregnar ute men lite lätt snöfall och duggregn har de klarat av galant. Sedan är jag också noga med att låta dem ligga framme en stund när jag kommit hem från passet, så att jag inte stoppar ner fuktiga Airpods i etuiet.

Vanliga Airpods har dock ingen IP-certifiering, vilket kan vara bra att veta.

Det går utmärkt att träna med Airpods Pro
Träna med Airpods Pro

Airpods och kyla – bra kombo?

Under vinterns kallaste pass, när det kröp ner till -20°C och kallare, lämnade jag dem faktiskt hemma. Min sambo körde dock med sina och hade inga problem.

Fungerar de bra under mössan?

Det fungerar utmärkt att träna med Airpods Pro och mössa som går ner över öronen. Då bör man dock köra brusreducering, annars kommer mössans skrapande mot snäckorna att skapa ljudstörningar om man kör transparensläget.

Hur fungerar brusreduceringen på Airpods Pro?

AirPods Pro har aktiv brusreducering. I och med propparnas utformning ska de även anpassa sig även öronen och alltid ge bästa möjliga ljudupplevelse. Ja, det är vad Apple skriver i alla fall. Allt ljud kommer inte att reduceras och framförallt kommer vindbrus att leta sig in i öronen om det blåser ute. Men, de fungerar ändå såpass bra att det utan problem går att träna med Airpods Pro även om det inte är vindstilla så klart.

Brusreducering – av eller på?

Jag brukar som regel ha brusreduceringen på när jag springer på gångvägar och dylikt. Är jag däremot ute i trafiken och måste korsa vägar så kör jag transparensläget. Jag kör även transparens om det är mörkt ute, då vill jag också ha koll på vad som händer runtomkring mig.

För att växla mellan de olika lägena gör man ett långt tryck på någon av snäckorna.

Hur ser jag batteristatus?

Airpods Pro har inga displayer eller annat som visar batteristatus. Kör du en iPhone eller Mac ser du direkt vid anslutning hur många procent de ligger på. Kör du Android kan du antingen installera en app som löser problemet eller så får man sonika chansa och hoppas på det bästa.

Tips – stödladda dem en sväng innan passet. Det behöver inte vara konstigare än så.

LÄSTIPS | Så fungerar Airpods Pro med Android

Unboxing Apple Airpods Pro

Orkar batteriet ett långpass?

Fulladdade Airpods Pro klarar i bästa fall upp till 4,5 timmars användning med både brusreducering och transparens avstängt. Ett långpass för mig är från 15 kilometer upp till 30-35 i lugnt tempo, vilket brukar landa kring max fyra timmar. Inga problem för egen del med andra ord. Om du är osäker på laddningsnivån, stoppa ner dem i etuiet i fem minuter så får du en timmes lyssning bara på den korta stunden.

Träningspass på 5-6-7 timmar då?

Ett ultrapass är ju oftast uppemot 5-6 timmar och ännu längre och då vill man ju lösa laddning längs vägen. Inga problem! Först och främst räcker laddningen i etuiet långt och bara där kan man få uppemot ett dygn utan bekymmer. På de mest extrema passen springer man förmodligen med en ryggsäck för energibars, vätska och annat och då är det ju bara att slänga ner en liten powerbank och Lightning-sladd där så är saken löst.

Musik eller podd längs vägen?

Om jag ska träna med Airpods Pro brukar jag göra klart en spellista med antingen musik eller poddar innan jag ger mig ut. Planen är givetvis att allt bara ska rulla på för att jag ska slippa fippla med mobilen under passet. Förutom Spotify, där det går att välja en spellista och låta den rulla, så har även de vanligaste poddapparna möjlighet att skapa spellistor.

Vad lyssnar jag på?

Det är olika men om jag kör ett lugnare långpass så blir det pratpoddar av olika slag. Ska jag köra intervaller så hittar jag en lämplig spellista på Spotify med musik i bra och peppande tempo.

LÄSTIPS | Intervaller – tips för att bli en snabbare löpare

Hur byter jag låt under passet?

Det går att styra musiken genom att trycka på snäckorna. Två tryck hoppar fram en låt, tre tryck hoppar tillbaka en låt. Enkelt och bra. Det går även att röststyra om man kör Airpods mot iPhone. ”Hey Siri, spela nästa låt” till exempel. Det fungerar inte på Android.

Hur byter jag poddavsnitt under passet?

I Apple Podcaster är det röststyrning som gäller. ”Hey Siri, spela fram 30 sekunder” för att exempelvis hoppa över reklam mitt i ett avsnitt. Ska man byta avsnitt måste man på förhand ha lagt upp en kö, annars fungerar det inte.

På Android fungerar inte röststyrning alls men då kan man istället trycka på snäckorna två gånger för att hoppa fram tio sekunder i aktuellt avsnitt eller tre tryck för att hoppa tillbaka (i Google Podcasts och Podcast Addict som jag testat). Ska jag byta poddavsnitt på Android så måste jag ta fram telefonen. Lite stökigt, så därför är jag extra noga med att ha en spellista eller kö klar innan jag drar ut.

Telefonsamtal under passet?

Rent teoretiskt fungerar det att använda Airpods Pro för samtal, under förutsättning att det är ett pass i snacktempo och att det är i det närmaste vindstilla. Mikrofonerna verkar nämligen balla ur vid lite vindbrus och annat, bland annat därför undviker jag allt som oftast samtal under löppassen.

Ta med sig etuiet?

Ska jag träna med Airpods Pro brukar jag faktiskt ta med etuiet ut ibland. Säg att jag ska springa ett långpass där halva sträckan är med kompis och halva sträckan själv, då vill jag kunna packa undan dem när jag har sällskap. Dessutom kanske jag har glömt att ladda dem och då kan jag ju köra ner snäckorna fem minuter i etuiet längs vägen och få ytterligare en timmes lyssning. Etuiet tar ju inte heller så mycket plats, en stor fördel med Airpods. Vet jag med mig att jag ska köra själv och bara vara ute en timme så lämnar jag etuiet hemma.

Apple Airpods Pro - äntligen!

Träna med Airpods Pro – allt som allt

Efter snart ett år med Airpods Pro i öronen kan jag konstatera att de framförallt håller måttet! De sitter skönt, ger bra ljud och brusreduceringen är precis lika guld på ett träningspass som i en stimmig vagn på tåget eller 10000 meter upp i luften på ett flygplan. De är även ett skönt komplement på långpassen. Då lyssnar jag ikapp på poddar, vilket hjälper mig att koppla bort en bitig motvind eller skrikande träningsvärk. Jag har dem dock inte på alla pass utan tycker att det ibland är skönt att bara få vara i egna tankar under en timme eller två. Lite av en hjärnrensare, det ska icke underskattas.

Tränar du med musik, podd eller annat i öronen? Har du fler frågor eller andra tips? Lämna en kommentar och berätta!

FÖLJ! | Bloggen finns på Facebook och Instagram. In och följ så ses vi där!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Hur funkar dessa med android telefoner? Hört delade åsikter om det! Har en Huawei (android telefon), och är sugen på att införskaffa trådlösa lurar 🙂

  2. Tack för att du delar med dig av alla tips relaterade till Airpods pro. Jag har mina Airprods pro och ärligt talat är jag nöjd med den fantastiska ljudkvaliteten. Å andra sidan är det också sant att den inte passar så bra när du tränar, speciellt för mig. Airpods pro ser utan tvekan till att fungera bra för många uppgifter men ja, för träning älskade jag bluetooth-hörlurarna som är från Monster.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.